SHAFNIEUWS 2022

Taalstaat kussen

Op 31 december was biograaf Sylvester Hoogmoed te gast in De Taalstaat van Frits Spits op NPO Radio 1, om te praten over de liedteksten van Ramses. In 2023 staat diens portret op één van de drie kussens met taaliconen waar gasten in het programma uit kunnen kiezen en iets over vertellen.
Kijken naar het radiofragment (31/12/22)

Zachtjes lokt het water

Twee dagen voor kerst bracht zanger en gitarist Rob den Dulk zijn versie uit van 'Zachtjes lokt het water', een lied dat Ramses schreef in 1963, na de zelfmoord van zijn goede vriend Hans van Sweeden.
Zachtjes lokt het water

Het Leiden van Ramses

In het programma Dijkstra & Evenblij ter Plekke op NPO Radio 1 werd op 11 december aandacht besteed aan twaalf jaar die Ramses doorbracht in Leiden, met Peter van der Geer vanuit de Waag aan de Aalmarkt. Er zijn nog steeds plannen voor een Ramses Shaffy Plein achter het station.
terugluisteren

Zelfportret 1967

Er is een zeer bijzonder zelfportret van Ramses te koop, uit 1967. Vier jaar later werd het gebruikt voor de hoes van 'Zonder bagage'. Datzelfde jaar schonk hij het aan kunstenaar Jan Bor, met wie hij bevriend was - net als met broer Christiaan, de violist die meespeelde op 'het zwarte album' uit 1972.
Taxatie: tussen de zeshonderd en duizend euro.

Hallelujah Amsterdam

Afstuderende studenten van de Nederlandse Filmacademie zijn een crowdfundingsactie gestart om de film 'Hallelujah Amsterdam' te kunnen maken. Thema is het onvermogen om liefde te uiten, de film bestaat uit een reeks korte, losstaande verhalen waar personages hiermee te maken krijgen. Ramses is, als boegbeeld van Amsterdam en de liefde, degene die een kantelpunt in het verhaal zal veroorzaken: 'Mens durf te leven!'
De crew zoekt nog figuranten!

Concertagenda

Het nieuwe theaterseizoen is weer begonnen en daarin is Ramses weer volop vertegenwoordigd!
Niels van der Gulik hervat zijn succesvolle voorstelling Ik blijf hier, een ode aan Ramses.
Micheline van Hautem treedt op met Shaffy & Brass, begeleid door diverse harmonieën.
Gerard Alderliefste treedt op met violiste Maria Eldering en leest voor uit zijn avonturen met Ramses.
Guus Westdorp toert al jaren met 'Ramses Shaffy - De Liederen'.
Fredie Kuiper & Jorick Jochims brengen af en toe nog 'Ramses in vogelvlucht'.
Martin Spee & Hanneke van den Biggelaar koppelen Jordaan en Ramses in 'Johnny ontmoet Shaffy'.
We leven nog!

Shaffyshows in Heiloo

Van vrijdag september t/m zondag 2 oktober was er een grootse Shaffyshow in de Cultuurkoepel Heiloo, met Béatrice van der Poel, Gerard J. Alderliefste, Renée van Wegberg en Sjors van der Panne, begeleid door een band o.l.v. Cor Bakker. Vier optredens, die grotendeels waren uitverkocht.

Lage Landenlijst 2022

In Nederland hebben we de Top 2000 van NPO Radio 2, in Vlaanderen de Lage Landenlijst van VRT Radio 1, en daarin is Pastorale van Liesbeth en Ramses sinds jaar en dag in de Top 10 vertegenwoordigd. Dit jaar weer een plaatsje gestegen en als hoogst genoteerde Nederlandse bijdrage op 6 terechtgekomen.
Pastorale live tijdens Nekka 1972 en de bekende glitterclip uit 1969

Shaffy blaasmuziek

Micheline van Hautem presenteerde op zondagmiddag 4 september haar nieuwe cd Shaffy & Brass, waarop ze Ramses' repertoire speelt met de harmonie St. Michaël uit Thorn. In die plaats werd de cd ook gelanceerd, met een concert in het Openluchttheater. De arrangementen zijn van Jan Nellestijn, Peter Habraken en Guus Janssen. De zangeres treedt al geruime tijd op met verschillende harmonieën, ook met repertoire van Brel. Meer informatie op haar site en Facebook-pagina.
Optreden Micheline met Brassband Rijnmond (2021).

Andermans Veren Podcast

De Andermans Veren Podcast van Kick van der Veer is de komende weken gewijd aan de composities van Ramses en natuurlijk ook aan de gebundelde bladmuziek en de verhalen van Nico van der Linden. Met als gast biograaf Sylvester Hoogmoed.
Te beluisteren via de gebruikelijke kanalen en ook op de site van Radio 5.
Terugluisteren deel 1, deel 2 en deel 3.

Clubtour Maarten Heijmans

In juni was er dan eindelijk de clubtour van Maarten Heijmans met z'n band, die twee keer moest worden uitgesteld vanwege corona. Met geheel eigen interpretaties van het Shaffy-oeuvre, zoals hij ze eind 2019 al op de plaat zette, en een glansrol voor de blazerssectie. Rock 'n Ramses! Hij speelde in Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Haarlem. In een interview met Trouw zei Heijmans: 'Ramses is bekender dan z'n nummers en dat is zonde. Heel weinig mensen kennen z'n muziek echt.'
Op zaterdag 24 september schitterden Maarten en zijn band voor de voorlopig laatste keer, in een uitverkocht Amsterdamse Bostheater. Maarten Heijmans bij NH Radio (7/6/22)

Remco Campert (1929-2022)

Op 4 juli overleed Remco Campert, de laatste der Vijftigers, 92 jaar oud. Hij ontmoette Ramses wel eens in het nachtleven, ze kende elkaar niet goed, maar in 1960 schreef hij een treffend gedicht over de prins van het Leidseplein:
'hij danst de sterren in het plaveisel
doet ontvlammen wie hij aanraakt
brandend ogenblik
dat het plein in schijnsel zet
vuren glimp van eeuwigheid'

Alle bladmuziek gebundeld

Op 7 april verscheen bij uitgeverij Leporello de langverwachte driedelige box met alle bladmuziek bij de ruim 200 Shaffy-liederen, uitgeschreven door Nico van der Linden. Als eerbetoon aan Nico heeft ieder lied een VdL-nummer gekregen. In deel 3 zijn ook alle teksten bij de liedjes opgenomen. Op zondag 27 maart werd er uitgebreid aandacht aan besteed in Podium Witteman met Maarten Heijmans en Mike Boddé. Op zaterdag 2 april was de boekpresentatie bij Strengholt in Naarden, waar Maarten Heijmans optrad met Cor Bakker, die de gerestaureerde vleugel van Ramses bespeelde. Ook Machteld van der Gaag en Philippe Elan traden op nadat Ine Kuhr het eerste exemplaar van de box uitgereikt had gekregen.
Promo en Slaapliedje (VdL 142)
Slaapliedje (in Studio Witteman, 27/3/22)
Artikel NRC Handelsblad over de box (6/4/22)
Ine Kuhr en Dolf Weverink bij NH Nieuws (4/4/22)
Het laatste optreden van Nico in Shaffy Vivant (29/8/21, uitgezonden door de Concertzender op 9/4/22)
Artikel Trouw over de box (3/6/22)

Ramses in Münster

Op 19 mei heeft dr. Johannes S. Berning in het Duitse Münster onder grote belangstelling een lezing gegeven over zijn boek Ramses Shaffy: Mensch und Sänger, dat vorig jaar verscheen, met eigen vertalingen van zijn liedjes en het verhaal over de 'sagenhaften Aufstieg eines heimatlosen Einzelgängers zu einer nationalen Kultfigur in den Niederlanden'. Er zaten veel jongeren in de zaal, die Niederlandistik und Kulturwissenschaft studeren aan de plaatselijke universiteit, en ze waren zeer enthousiast.

Frans Mijts (1938-2022)

Frans Mijts is in mei op 83-jarige leeftijd overleden. Hij arrangeerde het eerste solo-album van Ramses. Daar was wel eens kritiek op, omdat hij er een hele eigen draai aan gaf, ver van het muzikale Shaffy-idioom, en ook Mijts zelf was niet tevreden. Het was ook niet makkelijk geweest, omdat Ramses vaak pas op het allerlaatste moment met nieuwe liedjes kwam. Toch was het eindresultaat een groot succes en het leverde Ramses een enorme hit op: Sammy! Voor het hele album kreeg hij bovendien z'n eerste Edison en het arrangement van 'Vijf Uur' blijft boven alle kritiek verheven, is van wereldklasse, met Mijts zelf op trompet.
5 Uur

Polo de Haas (1933-2022)

Op 17 april is Polo de Haas overleden, 88 jaar oud. De eerste pianist van Shaffy Chantant, waarin hij niet alleen Ramses begeleidde, maar ook Scarlatti speelde en Eric Satie en andere componisten die destijds nog tamelijk onbekend waren in Nederland. Later zei hij daarover bij de Concertzender: 'Ik kon zelf bepalen wat ik wilde doen. Voor mij was het ideaal! Zoiets bestaat niet meer. Shaffy Chantant was erg gedurfd en avantgardistisch.' In 1955 had hij al opgetreden in Ramses' geflopte musical Olé la Marguérita, waar hij als één van de weinige medewerkers positieve kritieken voor kreeg.
Na zijn vertrek bij Ramses in 1966, waar hij werd opgevolgd door Louis van Dijk, creêerde hij zijn eigen vorm van totaal-theater en oogstte veel lof met zijn uitvoeringen van het werk van Simeon ten Holt.
Ramses verloor hij in de loop der jaren een beetje uit het oog, maar in 2005 ontmoette hij hem weer bij de presentatie van het eerste Shaffy-Songbook van Nico van der Linden en in 2016 toonde hij zich blij verrast toen hij het herleefde Shaffy Chantant zag optreden in Felix Meritis.
In memoriam de Volkskrant (18/4/22)

Shaffy Cheque 2022

Tijdens het Amsterdams Kleinskunst Festival 2022 is de Curaçaose cabaretier Collin Edson onderscheiden met de AKF Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.500 euro, beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds. Zijn voorstelling 'Tata Stima' gaat over identiteit en verlies, is een viering van het leven maar ook een ode aan zijn vader.
Optreden Edson uit 2020

'Ik blijf hier'

Nu de coronamaatregelen langzamerhand zijn afgebouwd, kunnen ook de hommage-voorstellingen een herstart maken. Niels van der Gulik trekt door het land met zijn programma 'Ik blijf hier! Een ode aan Ramses'. Maarten Heijmans doet met z'n band de langverwachte, twee keer uitgestelde optredens met Shaffyrepertoire alsnog in juni (waarover later meer). Gerard Alderliefste treedt regelmatig op met een show over zijn avonturen met Ramses. Guus Westdorp toert al jaren met 'Ramses Shaffy - De Liederen'. Verder zijn er afgesloten, maar toch nog af en toe gespeelde programma's van Micheline van Hautem ('Shaffy & Brass'), Fredie Kuiper & Jorick Jochims ('Ramses in vogelvlucht') en Martin Spee & Hanneke van den Biggelaar ('Johnny ontmoet Shaffy').

Sammy en Français

Machteld van der Gaag heeft een prachtige, ingetogen Franstalige versie van Sammy op single uitgebracht, op piano begeleid door Nico van der Linden - een opname die niet lang voor zijn dood gemaakt is. Een vertaling van Eddy Marnay, voor de ep die Ramses in 1967 opnam in Parijs. Een grote naam uit de chansonwereld, wiens teksten werden gezongen Montand, Mouloudji, Reggiani en vele anderen. Philips had ook het orkest van de beroemde André Popp ingehuurd voor de ep, dus men had hoge verwachtingen. Helaas had Ramses natuurlijk weer eens andere prioriteiten dan een Franse carrière, maar het zou toch heel mooi zijn als de Franse radiostations en andere kanalen meer dan een halve eeuw later dit kleinood nu eens oppikken.
Machteld en Nico met Sammy

Benefietconcert voor Giro555

Zondagmiddag 13 maart zong Guus Westdorp repertoire van Ramses in Gehoorzaal W.A. Hoeve, in Den Dolder. Het was een benefietvoorstelling, de oprengst kwam ten goede aan Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Tijdens deze voorstelling werden kunstwerken geëxposeerd van Koen Wilgehof-Sodaar en leden van Kunstenaarsvereniging P'Arts.
Guus zingt Doorgaan.

Bestuurswisseling stichting

Jacques Klöters is in januari 2022 afgetreden als voorzitter van de stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars, die de nalatenschap beheert. Na tien jaar heeft hij het stokje overgegeven aan Monique Busman, mede-eigenaar van De Familie Film & TV, het bedrijf dat o.a. de tv-serie Ramses produceerde. Ook Jaap Hülsmann heeft het bestuur verlaten. Peter Heijligenberg, Ramses' voormalige bovenbuurman en executeur testamentair, blijft als adviseur (met stemrecht) aan de stichting verbonden. Penningmeester blijft Liliane Goossens.

Nieuwsarchief

2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009