Domenicuskerk

Op Eerste Kerstdag zong Gerard Alderliefste liedjes van Ramses tijdens het Open Huis programma in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 Amsterdam. Ramses zelf kwam daar in de jaren zeventig regelmatig.

Shaffy over Gouda

Op 1 december was het alweer zes jaar geleden dat Ramses overleed. Ter gelegenheid daarvan waren zijn liedjes op donderdagavond 3 december in het hele centrum van Gouda te horen. Ze werden gespeeld door Boudewijn Zwart, de beiaardier van de Sint-Janskerk.
Bij de Paddy's Irish Pub, vlak naast de Sint Jan, waren ook tekstboekjes aanwezig om mee te zingen.

Emmy voor Ramses

Hooray!!! Maarten Heijmans heeft op 23 november in New York een International Emmy Award ontvangen voor zijn hoofdrol in de tv-serie Ramses! Na zijn Gouden Kalf, vorig jaar, heeft hij nu ook de meest prestigieuze televisieprijs ter wereld verworven. Eerder werd de serie al onderscheiden met een Nipkowschijf en de Zilveren Krulstaart. Heijmans' nominatie in de categorie beste acteur was op 5 oktober bekendgemaakt op de televisiebeurs MIPCOM in Cannes.
Korte reactie na afloop.

Het Bechstein-mysterie

In het Shaffy Theater stond een karakteristieke Bechstein-vleugel. Vorig jaar was deze nog aanwezig in Felix Meritis, waar 'het Shaffy' van 1969 tot en met 1988 gevestigd was. Maar nu is de vleugel waar Ramses, Louis van Dijk, Boy Edgar en zoveel andere grote namen op gespeeld hebben spoorloos verdwenen. Wie weet waar deze Bechstein gebleven is? Neem contact op met Museum Geelvinck.

Motorongeluk Maarten Heijmans

Niet lang nadat hij genomineerd werd voor een Emmy, blesseerde de veelgeprezen Ramses-vertolker Maarten Heijmans zijn been bij een ernstig motor-ongeluk. Zijn eerder aangekondigde optredens met Shaffy-repertoire in het Rotterdamse Luxor-theater (24/10) en Carré (8/11) kunnen daardoor niet doorgaan. Maar op 17 april 2016 staan Maarten en zijn band alsnog in het Koninklijke Theater!

List zingt Shaffy live

Liesbeth List had in haar lange carrière tot nu toe verrassend weinig repertoire van Ramses gezongen. Op haar nieuwe cd 'Echo' doet ze dat alsnog en ze treedt er nu ook mee op! Na een paar try-outs stond ze op 18 oktober in een uitverkocht Paradiso, begeleid door haar band, uitgebreid met een blazersectie. Er was een gastoptreden van Frank Boeijen, met wie ze drie duetten zong. Op 23 oktober deed List het nog eens dunnetjes over in het Antwerpse Elckerlyc. Ook hier gaf Frank Boeijen acte de présence, naast Lucas Van den Eynde en Jacobond.

Schubert & Shaffy in Felix Meritis

Zaterdag 24 oktober brachten bariton Daniël Vecht en pianist Jeroen Sarphati hun programma Schubert en Shaffy in Felix Merites. Sarphati bespeelde de enorme Challen-vleugel van Ramses zelf op deze historische locatie, waar jarenlang het Shaffy Theater gevestigd was.
Vecht en Sarphati traden onlangs ook op tijdens het Emmy Verhey Festival.

Johnny ontmoet Shaffy

Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical 'De Jantjes'. Ze mochten elkaar erg graag. De voorstelling waarin hun beider levens worden verknoopt was vorig jaar dermate succesvol, dat de makers besloten ermee door te gaan, nu als theatergezelschap onder de naam 'Amsterdams Allooi', bestaande uit Martin Spee (zang), Hanneke van den Biggelaar (zang), Johan Hoogeboom (arrangementen en pianist) en explicateur Luuk Wijmans.

De Gelaghkamer

De Gelaghkamer gaat weer open! In de jaren zeventig was het Ramses' stamkroeg, hij beschouwde het als een 'tweede huiskamer', vlakbij zijn woning aan de Derde Weteringdwarsstraat. Hij zong erover in 'We leven nog': 'Alles loopt mis vandaag, de Gelaghkamer nog dicht...'. Na jarenlang leeg te hebben gestaan, opent acteur Cas Jansen nu een biercafé in het pand aan de Nieuwe Vijzelstraat.

Reprise Tandem

Annemarie Oster en Liesbeth List touren ook in het theaterseizoen 2015-2016 door het land met hun succesvolle programma Tandem. Twee hele goede vriendinnen van Ramses, en ze zingen veel van zijn liederen, zoals het minder bekende maar heel mooie 'We verschillen niet'.
En dit seizoen wordt ook Vlaanderen aangedaan!

Langs kroegen en kathedralen

Daan Bartels organiseert regelmatig wandelingen langs locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in Ramses' leven.
Na een winterstop is hij van plan in 2016 de draad weer op te pikken. Meer informatie is te vinden op zijn site Het Lied.
In januari 2016 organiseert Bartels naar aanleiding van zijn wandelingen twee muzikale voorstellingen, met zang van Jelle Amersfoort en Peter Pluer.

Shaffy in voorprogramma Gréco

Op 20 september gaf de legendarische, 88-jarige chansonnière Juliette Gréco haar allerlaatste concert in Nederland, in Koninklijk Theater Carré. Het voorprogramma werd verzorgd door Maarten Heijmans met repertoire van Ramses!

Alles loopt mis vandaag

Eind 2013 begon het radioprogramma 'De Sandwich' (NPO Radio 5) een korte reeks hoorspelen geïnspireerd op liederen van Ramses. Een van de auteurs was Joost Zwagerman (1963-2015), die koos voor 'We leven nog', de titel van zijn hoorspel was de eerste regel daaruit: 'Alles loopt mis vandaag'.
Enige weken voor Zwagerman overleed diens vriend en collega Rogi Wieg (foto). In zijn boek 'Kameraad Scheermes' (2003) bedankte Wieg Ramses "voor de vriendelijke woorden over ons denkvermogen en het 'kijk omhoog'." Wieg en Shaffy kenden elkaar uit het Lucas ziekenhuis, waar ze beiden in 2000 waren opgenomen.
Hoorspel Alles loopt mis vandaag (20/12/2013)

We leven nog

Op 29 augustus werd Ramses' 82e geboortedag uitbundig gevierd. Daan Bartels organiseerde die dag drie wandelingen langs locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in zijn leven en vanaf 20h00 was er op deze mooie zomeravond een zeer geslaagd feest aan de Dijksgracht, waar jarenlang Ramses' woonboot lag. Ook besteedde de Concertzender deze dag met een speciale uitzending aandacht aan zijn oeuvre.
Ramses op de radio

Ellen Vogel overleden

Op 5 augustus overleed actrice Ellen Vogel (93). Ze was jarenlang verbonden aan de Nederlandse Comedie, waar ze met Ramses speelde in Doña Diana (1960), Een Midzomernachtsdroom (1961), Warm en Koud (1971) en in diverse edities van de jaarlijkse Gijsbrecht. Ook waren ze beiden te zien in de serie Willem van Oranje (1984). Later zei ze over hem: "Ramses was altijd enorm aanwezig, maar nooit dominant. Het was niet iemand die druk op je uitoefende. Hij was een soort lamp waar alle muggen op afkwamen. Het soort type dat fascineert, waar iedereen naar kijkt en naar luistert" (Shaffy-biografie 'We zien wel', 2011).
Documentaire De Dingen die voorbij gaan, met naast Vogel drie andere actrices die Ramses heel goed kende: Ineke Cohen, Sigrid Koetse en Kitty Courbois.

Radioprogramma List & Shaffy

Naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe cd 'Echo' van Liesbeth List waren zaterdag 13 juni opnamen van haar en Ramses te horen bij de Concertzender. Het is nog steeds online te beluisteren, door een klik op het luidsprekertje.
Ook eerdere uitzendingen over Shaffy & List staan nog op het web, te vinden via het zoekvenster.
List & Shaffy (16/6)

Paradijs Zorgvlied

Eind mei verscheen het boek Paradijs Zorgvlied van Pauline Wesselink. Het bevat de levensverhalen van 77 overledenen op de begraafplaats aan de Amsteldijk, onder wie Ramses.
Op de voorkant staat een foto van zijn graf, gemaakt door Menno Timmerman.

Dick Holthaus overleden

Couturier Dick Holthaus is begin juni op 86-jarige leeftijd overleden.
Hij ontwierp de stijlvolle, veelgeprezen jurken die Liesbeth List en Loesje Hamel droegen in 'Shaffy Chantant'. In 1966 trad Ramses op als mannequin bij de presentatie van Holthaus' eerste herenconfectielijn voor mannen.

Favoriete dichtregel

Het programma DWDD Summerschool vroeg een groot aantal kleinkunstkenners naar hun favoriete dichtregel uit een Nederlandstalig lied. De meeste stemmen kreeg de openingszin van 'Laat me', die deze week prijkt op de voorkant van de VARA Gids. Sjors van der Panne zegt daarin: "Zolang er evenwicht is tussen zoeken en vinden, weten en gissen, is het goed." Uitzending: donderdag 11 juni om 20h30 op NPO 1.

Ramses op tv

In de maand juni herhaalt NPO2 de serie Ramses! Iedere donderdag om 20h20.
Overigens loont het de moeite een zender als Nostalgienet in de gaten te houden, waar af en toe programma's met Ramses langskomen, zoals in het laatste weekend van mei de films 'De zaak M.P.' en 'Liefdesbekentenissen'. Naar aanleiding van die laatste film zei regisseur Pim de la Parra in de VARA Gids: "Ramses was hot stuff, een wilde jongen. [...] Hij was een kunstenaar, geen man uit een stuk. Hij bestond uit meerdere stukken, had een amorfe identiteit. Hij was natuurlijk een halve Egyptenaar en voelde zich eigenlijk nergens thuis. Wim [Verstappen] en ik snapten dat, wij waren zelf ook zo."

List zingt Shaffy op nieuwe cd

Voor het eerst in zes jaar is Liesbeth List met een nieuwe cd gekomen. Op Echo zingt ze uitsluitend repertoire van Ramses, in verrassende nieuwe arrangementen. De nadruk ligt op het onbekendere Shaffy-repertoire, zoals het titelnummer, 'Duet' (met Frank Boeijen), 'We verschillen niet' (idem) en 'Ik betaal', waarin ook rapper Typhoon is te horen.
Liesbeth is zeer verguld met haar nieuwe album. "Dit is zo bijzonder! Toen ik hieraan werkte realiseerde ik me nog eens hoe goed die teksten en composities van hem eigenlijk zijn, die blijven ook overeind zonder zijn prachtige stem."
Ramses zelf is te horen in een medley, opgenomen in 2004. De cd werd geproduceerd door Ton Snijders en Lené te Voortwis en is een initiatief van Menno Timmerman.

Guus zingt Ramses Solo

In zijn theaterconcert 'Ramses Solo' brengt pianist-zanger Guus Westdorp een muzikale ode aan het repertoire van Ramses Shaffy. Hij pakt zijn bekende, maar ook minder bekende liederen bij de hand om er vervolgens een hele eigen klank aan te geven. En dan lijkt het soms of Ramses weer door de zaal waart.
Op de website van Westdorp staat de speellijst en kan een cd worden besteld. Eerstvolgende voorstelling: 29 mei in 'Podium Vlieland', Vlieland (20h30).

MAX' Mooiste Luisterlied

Omroep MAX organiseerde in maart de verkiezing van MAX' Mooiste Luisterlied. Het winnende lied werd.... 't Is stil in Amsterdam! Op 30 maart werd het in de studio van 'Tijd voor MAX' gezongen door Jelle Amersfoort. Lees meer op Het Lied.

Onbekende opnamen Chantant

In het VRT-radioprogramma Braakland waren op 26 maart 2015 onbekende opnamen van Shaffy Chantant te beluisteren. Ze werden toegelicht door Louis van Dijk. De opnamen werden onlangs teruggevonden in de archieven van de BRT en werden vermoedelijk op oudejaarsavond uitgezonden in het programma Trammelant. Of ze toen ook werden opgenomen is vooralsnog onduidelijk. Ramses was die nacht naar alle waarschijnlijkheid in Amsterdam.

Tandem

Annemarie Oster en Liesbeth List touren t/m 2 mei door het land met het programma Tandem. Twee hele goede vriendinnen van Ramses, en ze zingen veel van zijn liederen, zoals het minder bekende maar heel mooie 'We verschillen niet'.
O ja en van Liesbeth horen we dit voorjaar meer op deze site!

Maarten Heijmans zingt

De serie Ramses is vorig jaar met prijzen overladen en onlangs kwamen daar nog drie TV Beelden bij! Hoofdrolspeler Maarten Heijmans werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden met een Gouden Kalf. Nadat hij tijdens de Nacht van de Poëzie in september 2014 al een wervelend concert met Shaffy-repertoire gaf, heeft de acteur/zanger nu de smaak te pakken gekregen. In maart tourde hij door het land met de productie 'Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy' waarin hij met een gelegenheidsband het bekende repertoire een hele nieuwe interpretatie gaf, met als apotheose een spetterend optreden in een uitverkocht Paradiso (15/3).
Lees de lovende recensies in NRC Handelsblad en The Post Online!
Reportage EenVandaag (27/02/2015)
Optredens DWDD (12/02/2015) en Nacht van de Poëzie (20/09/2014)

Yorick zingt Ramses

Op 1 februari gaf Yorick Stam een concert met repertoire van Ramses op Kasteel Aerwinkel in Posterholt. Hij werd begeleid door Bart Rademakers (piano) en George Janssen (contrabas). Als student aan de Maastrichtse Toneelacademie maakte hij al eerder een Shaffy-programma. Reserveren kan hier!
Interview L1

Optreden Meike van der Linden

Op zondag 11 januari zong Meike van de Linden Shaffy-repertoire in de School van Frieswijk in Schalkhaar.

Nieuwsarchief

2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009