SHAFNIEUWS 2019

Maarten zingt Ramses

Op Ramses' sterfdag 1 december trad Maarten Heijmans op in een uitverkochte Grote Zaal van de Stadsschouwburg.
Die dag verscheen ook het dubbelalbum waarop Heijmans Shaffy zingt, begeleid door zijn band, waarmee hij volgend jaar op tournee gaat. Het eerste exemplaar reikte hij uit aan de man die hem wegwijs maakte in de wondere wereld van de Shaffy-composities: Nico van der Linden.
'Een feest van herkenning én ontdekking,' aldus recensent Hein Janssen in de Volkskrant.
Maarten zingt Sammy!
Optreden DWDD (25/11/19)
Interview Het Parool (23/11)
Artikel Maxazine (21/11/19)
Interview Nu.nl (20/11)
Recensie de Volkskrant (5/12/19, ****)

Vinyl

Vinyl is hip, dus ook van Ramses zijn voor het eerst in 31 jaar weer nieuwe platen geperst!
In een gelimiteerde oplage van 750 stuks is de dubbelelpee 'Laat me' op de markt gebracht, op blauw vinyl met alle grote hits en een paar onbekende pareltjes.

Fotobiografie

Op 1 december werd in Ramses' eigen Stadsschouwburg (aka ITA) de fotobiografie Door alles heen gepresenteerd. Met uitgebreide toelichtingen door Sylvester Hoogmoed, twee cd's waarop veel nooit eerder verschenen opnamen staan uit de archieven van Beeld & Geluid (geselecteerd door Piet Tullenaar), en de Franse uitvoering van 'We zullen doorgaan'. Het boek verschijnt bij uitgeverij JEA, de boekentak van Joh. Enschedé, drukker van de bankbiljetten die Ramses jarenlang gretig over de balk smeet, maar ook van het Nederlandse paspoort dat hij in 1977 ontving en hem zeer ontroerde. Zijn 'oorlog' tegen het land dat hem geadopteerd had was toen definitief voorbij, Ramses hoorde er echt bij!
'Schitterende biografie, prachtige foto's, aldus Frits Spits in De Taalstaat (NPO Radio 1, 30/11)
Een poging tot ultiem naslagwerk (Het Parool, 30/11)
Ramses kon wel leven als remonstrant (ND, 30/11)
Ramses al tien jaar onvergetelijk (Henk van Gelder in NRC Handelsblad, 29/11)
Recensie Theaterkrant
Interview VRT Radio 1 (2/12/19)
Interview NPO Radio 4 (30/11/19)
Interview Gay Krant
WIN een exemplaar bij DWDD!

Avonturen met Ramses

Op 72-jarige leeftijd stond Ramses ineens weer in de hitparade met 'Laat me / Vivre', samen opgenomen met Liesbeth en de band van Gerard Alderliefste. Die heeft nu zijn herinneringen geboekstaafd aan de vele gezamenlijke optredens die volgden de jaren daarna, tot kort voor Ramses' dood. Aan charisma en karakter had hij nog niks ingeboet, zijn stem was tot de kanker toesloeg doorleefder dan ooit, en over 'de ziekte van Gorbatsjov' kon hij zich niets meer herinneren.
Vanaf 27/11 verkrijgbaar en gesigneerde exemplaren kunnen nu al worden besteld!
Interview De Telegraaf (23/11)
Interview Volgspot (NPO Radio 5, 25/11)

Wapperende geest

Tijdens de Ramses LEEFT concertreeks van het Metropole Orkest was er in de foyer van de theaters een door de Stichting Ramses Shaffy vervaardigd filmpje te zien waarin Wende Snijders zijn paradijsvogelschap roemde, zijn enorme levensvreugde en het gevoel dat we het met elkaar moeten doen. Freek de Jonge bewonderde vooral zijn hang naar vrijheid en zijn manifestatie daarvan. 'Hij kon de geest laten wapperen.' Jeroen Krabbé noemde hem een onsterfelijke kunstenaar en onvergetelijke vriend.
Bekijk het op YouTube

Podcast

Steven Driehuis is begin december een podcast begonnen waarin hij met name jonge Shaffy-bewonderaars aan het woord wil laten.
Zijn eerste gast was William Spaaij, die in 2011/2012 de hoofdrol speelde in de musical over Ramses. De tweede gast: Yorick Stam, de derde Pieter Fleury.

Micheline & Er Wing

Gitarist Er Wing & Micheline van Hautem zijn sinds 6 oktober op tournee met het Shaffy-hommageprogramma Zing, vecht, huil, bid,... Naar aanleiding hiervan hebben ze ook een single uitgebracht: 'Laat me / Vivre', met een videoclip opgenomen in de Mariakerkse bossen bij Gent. Bekijk de speellijst. Zo eigenzinnig als Ramses was, zo eigenzinnig zijn de interpretaties van Micheline en Erwin!
Laat me / Vivre

List, Shaffy en Renée

Renée van Wegberg, die in 2017-2018 de hoofdrol speelde in een musical over Liesbeth List en daarvoor werd onderscheiden met een Musical Award, trok t/m 15 december door het land met de voorstelling List, Shaffy en Piaf. Met Billy Maluw (muzikale leiding), Job Greuter, Berry Janssen en André van Damme.

Tien jaar na dato

Speciale uitzending De Taalstaat (Frits Spits, NPO Radio 1, 30/11)
TV Show (1/12)
Net als op 1 december 2009 was op 25/11 de hele uitzending van DWDD gewijd aan Ramses. Meer dan een miljoen kijkers zagen Maarten Heijmans, Huub van Der Lubbe, een deel van het Metropole Orkest en jonge artiesten die zich door Shaffy laten inspireren zoals Yorick Stam, Dave Budha en Jeangu Macrooy. NB: Win een exemplaar van de nieuwe foto-biografie in de DWDD-Shaffyquiz!
Herhaling reportage AT5
Bijzondere opnamen in Andermans Veren (NPO Radio 5, 1/12)
Thijs van Leer e.a. in Tijd voor MAX (25/11)
Volgspot (NPO Radio 5, 25/11)
Een poging tot ultiem naslagwerk (Het Parool, 30/11)
Hij was de koning van Amsterdam (James Worthy, Parool, 25/11)
Kortom, Ramses bleek al tien jaar onvergetelijk te zijn (Henk van Gelder in NRC Handelsblad, 29/11)

LEEF! met het Metropole

Ramses trad regelmatig op met het Metropole Orkest, onder andere tijdens het Holland Festival 1969. Tien jaar na zijn dood kwam het orkest begin december met de concertreeks Ramses LEEFT!, onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis. Met Maarten Heijmans, William Spaaij, Jenny Arean, Janne Schra, Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Diamanda La Berge Dramm en Thijs van Leer, die in 1968 debuteerde in Shaffy Chantate.
Op 3/12 in Het Concertgebouw (uitverkocht), verder in Tilburg (1/12), Nijmegen (2/12), Den Haag (4/12, uitverkocht), Zwolle (5/12), Rotterdam (8/12), Groningen (9/12), Apeldoorn (10/12) en Venlo (11/12).
De zeer succesvolle concertreeks werd georganiseerd in samenwerking met het Ramses Shaffy Fonds.

Een leven lang

Zondag 1 december, precies tien jaar na zijn overlijden, stond de Stadsschouwburg in het teken van Ramses! Van 14h30 tot 16h00 was er in de Grote Zaal het speciale programma Een leven lang theater. Met Noortje Herlaar, Annemarie Oster, Hugo Koolschijn, Jacques Klöters en biograaf Sylvester Hoogmoed. Aansluitend werd de fotobiografie Door alles heen gepresenteerd.

Ramses - De Film

Van 17h00 tot 18h30 werd er in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg (aka ITA) een filmversie van de veel bekroonde tv-serie Ramses vertoond, waarvoor hoofdrolspeler Maarten Heijmans werd onderscheiden met o.a. een International Emmy Award en een Gouden Kalf. Geregisseerd door Michiel van Erp.
Dinsdag 2 december is de film opnieuw te zien in ITA.
Aansluitend trad Heijmans met zijn band op en presenteerde zijn dubbelelpee met Shaffy-repertoire.

Shaffy Avonden

Gerard Alderliefste, Nico van der Linden en biograaf Sylvester Hoogmoed brengen een speciaal programma met bekend en minder bekend repertoire van Ramses, omlijst met mooie verhalen. Op dinsdag 26 november waren ze te zien in het Da Vinci College aan de Kagerstraat 7 in Leiden. Een bijzondere locatie, waar op 18 november 1964 een door pleegmoeder Snellen georganiseerde voorstelling werd gegeven van Shaffy Chantant. Met als speciale gast Peter van der Geer, schrijver van Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren.
Op vrijdag 29 november is het programma te zien in De Roode Bioscoop, Amsterdam (uitverkocht).
Boekingen

Schilderij van 2019

Geef nooit op, zelfs als het even tegen zit, en vier het leven. Dat is de boodschap van wat bijna was verkozen tot Schilderij van 2019, maar net te weinig stemmen kreeg. Het is gemaakt door Peter de Kleijn.
Peter de Kleijn te gast bij Omroep Flevoland (8/10)

Shaffy Vivant

Zondagmiddag 27 oktober en 17 november om 16h00 was er in een uitverkocht De Nieuwe KHL, Oostelijke Handeslkade 44a Amsterdam een bijzonder matineeprogramma onder leiding van Nico van der Linden: Shaffy Vivant. Ramses repertoire gezongen door louter zangeressen, en niet de eerste de beste: Sylvia Alberts (zat in Shaffy Chantate, 1968), Ine Kuhr, Machteld van der Gaag en Rolinda Kross (zat in Ramses '97)! Tussendoor vertelde biograaf Sylvester Hoogmoed over het kleurrijke leven van de rebelse romanticus, die zijn bloemen op de straten strooide, om zo de donkere weg te wijzen naar zijn warme kasteel.
De volgende edities zijn op 23/2 en 29/3 2020.

Ramses Revival

Tien jaar na zijn dood leeft Ramses voort zoals zijn leven ooit was: hectisch! Er staat van alles te gebeuren:
- 13/9 (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, 20h00) en 15/9 (Groene Kerkje, Oegstgeest, 13h00) lezing Peter van der Geer over Ramses' Leiden, met muziek door Damiaan van Noort. Toegang gratis.
- 14/9 Optreden De Drie Broers Adolfsen met het programma 'Niet zonder ons', Dorpkerk, Ellecom, 19h30
- 14/9 Guus Westdorp speelt Ramses - De liederen, Meent, Hilversum, 20h00.
- vanaf 18/9 Renée van Wegberg zingt List, Shaffy & Piaf
- 19/9 Tom de Jong uit The Voice Senior zingt 'Zing-vecht' om 19h00 op de markt in in Lisse (ZH), samen met het Lisser jeugdorkest
- vanaf 6/10 Micheline en Erwin van Ligten brengen hun Shaffy-programma 'Zing, vecht, huil, bid,...'
- 27/10 - 17/11 - 23/2 - 29/3 Shaffy Vivant, o.l.v. Nico van der Linden om 16h00 in de De Nieuwe KHL, Amsterdam
- diverse data: Een avond met Ramses door Gerard Alderliefste, Nico van der Linden en Sylvester Hoogmoed
- begin december: tournee Metropole Orkest speelt Ramses met als vocalisten Maarten Heijmans, Jenny Arean, Lucas Hamming, Janne Schra, Jeangu Macrooy en op fluit Thijs van Leer! Op 3/12 in Het Concertgebouw, daarna in Tilburg, Nijmegen, Den Haag, Zwolle, Rotterdam, Groningen, Apeldoorn en Venlo (mede georganiseerd door het Ramses Shaffy Fonds).
- En let ook op DWDD!

Ramses 86

De 86e geboortedag van Ramses werd op 29 augustus passend gevierd in de Amsterdamse Roode bioscoop met de (uitverkochte) nieuwe voorstelling van Gerard Alderliefste, Nico van der Linden en Sylvester Hoogmoed. Op 29/11 staan ze er opnieuw, maar daarvoor en daarna ook elders, houd ze in de gaten!
En a.s. zondag 1 september is er weer een mooi programma in de sociëteit van het Ramses Shaffy Huis (Piet Heinkade 231, Amsterdam), met o.a. Manuëla Kemp, Stefan Stasse en Carmen Sars.
De aftrap voor een ware Ramses-revival de komende maanden!
Boekingen/agenda Een avond met Ramses

Guus zingt Ramses

'Wij herkenden elkaar, als we samen achter de piano zaten, als we ons verwonderden, als we beiden onze streken uithaalden, als we samen huilden en huilden van het lachen om de wereld om ons heen.' Zaterdag 24 augustus (20h30) en zondag 25 augustus (15h00) treedt pianist en zanger Guus Westdorp weer op met zijn programma Ramses de liederen (onder de link meer informatie). Locatie: West End Theater, West Terschelling. Op 5 september staat hij in Rietvinck, Amsterdam (14h00).

Olof Smit

Op 21 juni is Olof Smit overleden, die (samen met zijn vrouw Ingrid Valerius) in 1966 de hoes van Ramses II ontwierp, en twee jaar later ook het flower power decor van het Shaffy Theater. Hij was de vader van Aram.
In Memoriam

Halfzus Muriel

Ramses heeft enorm geluk gehad met het pleeggezin waarin hij terechtkwam aan het Leidse Terweepark. Zijn verwekker Ramsès Chaffey was een hoge Egyptische diplomaat, gaf les aan de Sorbonne en kon nog mooi pianospelen ook, maar hij had geen talent voor het vaderschap. Ramses junior had daar uiteindelijk vrede mee, maar wat jammer dat hij zijn halfzus Muriel nooit heeft gekend. De dag voor vaderdag werd zij in dagblad Trouw geïnterviewd.

Onthulling monument

Zaterdag 15 juni begon bewolkt, maar rond 15h30 klaarde het op in het Leidse Terweepark, net toen onder grote belangstelling het monument 'Hoog Sammy' werd onthuld. Terwijl het bekende lied klonk in een meerstemmige Koraal, werd het blauwe doek weggetrokken door een aantal naamgenoten van Ramses, Didi en Sammy. Het kunstwerk werd gemaakt door Janine Melai; haar ouders hebben de pleegouders van Ramses goed gekend. Onder de aanwezigen was ook Wendela van Mens - van Goudoever, een jeugdliefde van de jonge Didi, voor wie hij later het lied 'Sneeuw voor Wendela' schreef (foto Chris de Waard). Met de onthulling verscheen ook de wandelgids: 'Ramses Shaffy, zijn Leidse jaren', geschreven door Peter van der Geer, met 25 verhalen over de jonge Didi.
De Taalstaat over 'Sammy' en andere liedteksten van Ramses (15/6 NPO Radio1)
Reportage Leidsch Dagblad (15/6)

Metropole speelt Ramses

Tien jaar na zijn dood leeft Ramses voort en dat gaan we in december vieren! Het Metropole Orkest speelt dan zijn repertoire met Thijs van Leer, Jenny Arean, Maarten Heijmans, William Spaaij, Lucas Hamming, Janne Schra en Jeangu Macrooy. Op 3 december in Het Concertgebouw, maar verder die maand ook in Tilburg, Nijmegen, Den Haag, Zwolle, Rotterdam, Groningen, Apeldoorn en Venlo. Wees er snel bij, de kaartverkoop voor dit grootse concert (mede georganiseerd door het Ramses Shaffy Fonds) is begonnen!

Memoires Hugo Koolschijn

"Na het laatste couplet keek Ramses me indringend aan, alsof hij water zag branden: 'Over maatgevoel gesproken... nou, nou, nou.' Ik wist niet precies wat ik daarvan moest denken. Hij sloot me in de armen, keek me weer aan en zei: 'Je straalt!' Straal ik? dacht ik en deed niets dan hem stevig vasthouden. We maakten ons langzaam los, met nog steeds de brandende blik van Ramses, die vervolgens vroeg of ik shampoo in huis had, zijn haar waste met afwasmiddel, me nogmaals omhelsde en afscheid nam. Hij daalde de trap af. Ik liep naar de erker. Ik zag hem beneden de steeg in lopen en opgaan in de nacht." Onlangs verschenen de memoires van Hugo Koolschijn, die meer dan 35 jaar met Ramses bevriend was, met hem het podium deelde en de tekst van Vader schreef.

Hoog Sammy!

Het Sammy-monument in het Leidse Terweepark gaat er definitief komen. Zaterdag 18 mei werd de benodigde 9.000 euro via crowdfunding binnengehaald. Het beeld wordt ontworpen door Janine Melai en zal op 15 juni worden onthuld, op de plek waar Ramses een groot deel van zijn jeugd doorbracht.

Ramses in Het Concertgebouw

Ramses leeft voort, eind 2019 al tien jaar lang, en dat gaan we vieren! Zet het alvast in de agenda: op 3 december gaat het Metropole Orkest zijn repertoire spelen in Het Concertgebouw, met als vocalisten Maarten Heijmans, Jenny Arean, Lucas Hamming, Janne Schra en Jeangu Macrooy. En ook Thijs van Leer staat op het podium, die ooit debuteerde in Shaffy Chantate! Het duurt nog even, maar op 1 juni begint de kaartverkoop voor dit grootse concert (mede georganiseerd door het Ramses Shaffy Fonds), dus wees er snel bij.
En als je dat nog niet gedaan hebt, ga dan snel naar hoogsammy.nl, want er worden toegangskaarten verloot onder de donateurs van het Sammy-monument in Leiden, dat in juni onthuld zal worden. En er staat nog veel meer te gebeuren in de aanloop naar het grote concert, waarover later meer.

Eerbetoon in Gendringen

Zaterdag 11 mei brengen vijf getalenteerde jonge muzikanten een eerbetoon aan Ramses in het openluchttheater Engbergen in Gendringen. Zangeres Anne de Blok, zanger Stephan Peters, pianist Jochem le Cointre, bassist Floris Jan van den Berg en drummer Wouter Kühne vertolken in deze voorstelling vol enthousiasme, levenslust en humor zijn repertoire. Aanvang 20h30, voorverkoop € 13,50 / kassa € 17,50.

Sammy als astronaut in spe

Opmerkelijk nieuws in De Telegraaf van 4 mei: Sammy zou gaan over een jeugdvriend van Ramses, de nu 86-jarige Hardie Kats. Hij werd opgespoord door Peter van der Geer, de initiatiefnemer van het Sammy-monument, die werkt aan een boek over het Leiden van Ramses. Volgens Kats, die in Houston tot astronaut werd opgeleid door de Nasa, zou Ramses in 1968 tijdens een schoolreünie hebben verteld dat hij het lied over hem geschreven had. In 2010 dook er in Vrij Nederland al eens eerder een 'Sammy' op (Harry Goldsteen). Ramses zelf heeft meermaals gezegd dat het lied over zijn vroegere manager John Rosinga ging, maar ook dat het van toepassing was op veel van zijn vrienden - en dat hij natuurlijk ook over zichzelf zong.
Ramses ontmoet Sammy (29/12/2004)

Crowdfunding Sammy

Het gaat goed met de crowdfunding voor het Shaffy-monument in Leiden! Ruim een week na de aftrap van de actie op 6 april was al 33 procent van het benodigde bedrag binnen, eind april al 60 procent. Het beeld wordt ontworpen door Janine Melai en komt te staan in het Terweepark, waar Ramses na 1940 opgroeide. Het gaat verder, het gaat door, ga snel naar voordekunst.nl en geef een bijdrage!
Het is de bedoeling dat het monument op 15 juni wordt onthuld.

Shafffy Cheque

Rosa da Silva heeft maandagavond de AKF Sonneveldprijs 2019 gewonnen. Ook krijgt ze de 'Shaffy Cheque' van 2500 euro, toegekend door het Ramses Shaffy Fonds. Dat geld mag Da Silva gebruiken voor de ontwikkeling van haar eerste avondvullende programma. De jury zag in Rosa een veelzijdig talent dat van het podium af spat. Foto: Jaap Reedijk.
AKF 2019

Leids Sammy-monument

Zaterdag 6 april was het zover, en begon op voordekunst.nl de crowdfunding voor het Sammy-monument in Leiden, dat zal worden vervaardigd door Janine Melai. De actie werd ingeluid met een bijzonder verhaal in het Leidsch Dagblad, waarna de uitbundige muzikale aftrap plaatsvond om 15h00 in Terweepark.

Zing-vecht op Netflix

Maaike Ouboter zingt 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' in een promo voor de serie 'Our Planet' van Netflix.

Varen met Ramses

Tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival zijn er op vrijdag 5 en 12 april rondvaarten langs vroegere woonadressen van Ramses, de kroegen en kathedralen waar hij vaak kwam, de buurten waarover hij zong en langs plekken waar hij ooit heeft gewerkt. Tijdens deze anderhalf uur durende vaart vertolkt En Vrac Shaffy's nummers, die worden afgewisseld met verhalen en anekdotes over de chansonnier. Klik voor kaartjes (foto: Govert de Roos).

Johnny ontmoet Shaffy

Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical 'De Jantjes'. Ze mochten elkaar erg graag. Theatergezelschap 'Amsterdams Allooi' speelt ook dit jaar weer de voorstelling waarin hun beider levens worden verknoopt. Met Martin Spee (zang), Hanneke van den Biggelaar (zang), Johan Hoogeboom (arrangementen en pianist) en explicateur Luuk Wijmans. Op 18 mei te zien bij Stichting Cultuurbeleving Hillegom.
Interview Van Stirum TV (2015)

Ramses in vogelvlucht

Donderdag 21 maart speelden Fredie Kuiper en Jorick Jochims hun programma 'Ramses in vogelvlucht' in het Amsterdamse Theater Apollofirst. Kuiper vertolkt daarin de oude Ramses met de jonge ziel en Jorick Jochims de jonge Ramses met de oude ziel. Fredie dronk menig glas met Ramses in café Riek op de Nieuwmarkt, Jorick leerde zijn repertoire kennen in Antwerpen.

Klimaatmars

Zondag 10 maart liepen zo'n veertigduizend mensen mee met de Klimaatmars in Amsterdam, tegen de CO2-uitstoot. Ook Ramses was erbij, toen Claudia de Breij op de Dam het podium betrad en 'Zing-vecht' zong, samen met Typhoon. Zing, vecht (10/3/19)

Jong eerbetoon

Vrijdag 22 februari brachten de getalenteerde pianist Jochem le Cointre en zangeres Anne de Blok een jong eerbetoon aan Ramses in De Ruimte - 'ceci n'est pas un café' - te Amsterdam-Noord. Ze maken deel uit van het Shaffy-ensemble 'Niet zonder ons'.
Interview NPO Radio 1 (23/08).

Maag Lever Stichting

Op 23 januari zong Gerard Alderliefste een prachtige versie van 'Laat me / Vivre', begeleid door violiste Marie Eldering, in een speciale aflevering van 'Tijd voor MAX', in het teken van slokdarmkanker en de Maag Lever Stichting.
Laat me / Vivre

Vergunning Sammy-monument

In januari heeft de gemeente Leiden een vergunning afgegeven voor het kunstwerk 'Hoog Sammy', ter herinnering aan Ramses Shaffy's Leidse jaren. Kunstenaar Janine Melai kan nu aan het werk! Er komt een crowdfundingactie, o.a. via voordekunst.nl. De onthulling is in juni. Zegt het voort!
Artikel AD (5/3/19)

Nieuwsarchief

2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009