Jacques Schols (1935-2016)

Op 30 december overleed jazzmusicus Jacques Schols. Als contrabassist van het Trio Louis van Dijk trad hij jarenlang met Ramses op in de tweede helft van de jaren zestig en begin jaren zeventig. Ook speelde hij mee op een aantal van zijn platen. Vooral op de lp 'Wij zullen doorgaan' (1972) heeft het Trio heel duidelijk zijn stempel gedrukt. Ramses was voor hem een jazzy zanger. 'Niet wat betreft zijn muziek, maar door de manier waarop hij zong. Hij ging zijn eigen weg.'
Kort portret Nederlands Jazz Archief
Reünieoptreden Trio Louis van Dijk (VPRO Vrije Geluiden, 01/04/15)
Necrologie Jazznu.com

Dominicuskerk

Net als vorig jaar zal Gerard Alderliefste op Eerste kerstdag liederen van Ramses zingen tijdens het Open Huis programma in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 Amsterdam 16h45-17h30. Ramses zelf kwam daar in de jaren zeventig regelmatig op zondagochtend - net uit de kroeg - en heeft er soms ook gemusiceerd. Hij was goed bevriend met pater Wim Tepe.

Ramses in de Ziggo Dome

De grootste hiphopshow ooit in Nederland: vrijdag 9 december 2016 in de Ziggo Dome. Typhoon, Rico & Sticks brachten meer dan tienduizend toeschouwers in extase tijdens een concert dat live werd uitgezonden op NPO 3FM. En toen betrad ineens de bijna 75-jarige Liesbeth List het podium voor een gastoptreden! In duet met Typhoon: 'We verschillen niet'. Een minder bekend lied van Ramses, die vanaf foto's de zaal inkeek, terwijl er tijdens het lange 'uittro' luidkeels werd meegezongen. Typhoon kent zijn klassiekers en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Shaffy één van zijn inspiratiebronnen is.
We verschillen niet (9/12)

Kunstwerk metrostation

Het kunstwerk van Marjan Laaper in het toekomstige Ramses Shaffy metrostation aan de Amsterdamse Vijzelgracht is bijna klaar! Op 8 december werd het onder grote belangstelling onthuld, in aanwezigheid van onder meer initiatiefnemers Nigaio Wijnen en Rob Jansma, Liesbeth List, Jeroen Krabbé en voorzitter Jacques Klöters van de meebetalende Stichting Ramses Shaffy. Vijftig jaar nadat 'Sammy' een grote hit was, keken de genodigden omhoog, terwijl ze naar beneden gingen op de langste roltrap van Nederland. Boven zich zagen ze het gezicht van Ramses oplichten, opgebouwd uit levenslijnen die belangrijke gebeurtenissen en mensen uit zijn leven met elkaar verbinden.
Reacties, reportage AT5 (8/12) & impressie Yens & Yens.
Artikelen Het Parool (9/12) en De Telegraaf (8/12)

1 december

Op donderdag 1 december was het alweer zeven jaar geleden dat Ramses overleed. Dat werd passend herdacht in zijn favoriete restaurant Torino met o.a. Pieter Fleury, Tom de Jong, Nico van der Linden (+ keyboard), Gerard Alderliefste (+ gitaar) en Edith, de steun en toeverlaat van Ramses in het Sarphatihuis. De clip van 'Laat me / Vivre' oogstte op Facebook binnen een mum van tijd 309 likes extra (bovenop de duizenden die er al waren)!
Het feest is geweest, maar het is nog niet voorbij.
I.M. (1 dec. 2009)

Johnny ontmoet Shaffy

Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical 'De Jantjes'. Ze mochten elkaar erg graag. Theatergezelschap 'Amsterdams Allooi' brengt ook dit jaar de voorstelling op de planken waarin hun beider levens worden verknoopt. Met Martin Spee (zang), Hanneke van den Biggelaar (zang), Johan Hoogeboom (arrangementen en pianist) en explicateur Luuk Wijmans. Meer informatie op Facebook.

Wandelingen

Daan Bartels organiseert regelmatig wandelingen langs locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in het leven van Ramses.
Voor meer informatie, data van volgende wandelingen en aanmelding kun je terecht op zijn website Het Lied.

Guus zingt Ramses in Den Haag

Zaterdag 26 november trad Guus Westdorp weer op met zijn Shaffy-programma, dit keer in het Haagse Mee in Zee atelier.
Uitbundig en ingetogen voert Guus zijn publiek langs eindeloze grachten, door nachten vol eenzaamheid en verlangen, door velden van vurige liefdes en momenten. En wanneer je soms verwonderd omhoog kijkt, dan voel je dat Ramses door de zaal waart.

Pastorale mooiste lied

'Pastorale' is verkozen tot het mooiste lied der Lage Landen! Op zaterdag 15 oktober presenteerden VRT Radio 1 en NPO Radio 5 de hele dag een gezamenlijke uitzending vanuit Baarle-Nassau: de Lage Landenlijst. Een jury bestaande uit Jan Hautekiet, Frits Spits en taalkundige/hiphopkenner Vivien Waszink had honderd nummers geselecteerd, waarbij rekening was gehouden met een evenwichtige verdeling tussen Nederland en Vlaanderen, periodes en genres. Een initiatief van de Taalunie, met medewerking van de kranten de Standaard en NRC Handelsblad. Op die honderd nummers kon iedereen via internet stemmen en 'Pastorale' eindigde dus op nummer 1!
Reportage prijsuitreiking aan Liesbeth List in het VRT Nieuws (07/11).

Shaffy Chantant 2016

Het gaat verder, het gaat door! Van donderdag 6 t/m zondag 9 oktober kreeg nieuw talent een podium in Shaffy Chantant 2016. Een halve eeuw nadat Ramses de bovenzaal van Felix Meritis omtoverde tot Shaffy Theater werden het daar opnieuw spannende avonden vol verrassingen: rauw toneel, betoverende muziek en poëzie door grote beloftes, die in de voetsporen traden van onder meer Polo de Haas (die in de zaal zat!), Thijs van Leer, Louis van Dijk en Liesbeth List. Bekijk een fotoimpressie.
De aanstormende jonge talenten die optraden waren Oukje den Hollander, Vera Marijt, Jeff Heijne, Lisa Konno, Karin Vlug, Eva Laurenssen, Jasper van Hofwegen, Jacob de Groot en Diamanda La Berge Dramm. Regie: Tonje Langeveld, regie assistent: Dewi Reijs.
De twee geplande avonden waren al snel uitverkocht, zodat er extra voorstellingen werden ingelast. De avonden werden georganiseerd door de Stichting Ramses Shaffy Fonds en Felix Meritis in de Steigers.
Mooie recensie in Het Parool (7/10)
Noordhollands Dagblad (29/9)
De optredende jonge beloften in 1 minuut.
Jacques Klöters geniet van het vooruitzicht, bovenop Felix Meritis.

Welkom in de jaren 60

Zaterdagavond 24 september om 18h10 op NPO ZAPP 3 aflevering 4 van de historische comedy Welkom in de jaren 60 waarin dit keer zowel de jonge als de oude Ramses te gast zijn, gespeeld door respectievelijk Maarten Heijmans en Alex Klaasen (op de foto met Ilse Warringa, alias Liesbeth List).
Uitzending gemist

Rutte kiest Ramses

Ramses die op onnavolgbare en ontroerende wijze zijn paspoort in ontvangst neemt, het was één van de fragmenten die premier Rutte uitkoos voor de aflevering van Zomergasten waarin hij te gast was zondagavond 4 september. Op 10 februari 1977 gefilmd door Louis van Gasteren (1922-2016). Later werd het opgenomen in de met een Gouden Kalf bekroonde documentaire van Pieter Fleury, die maandag 5 september werd herhaald op Cultura.

Ramses Marathon Ketelhuis

Zondagochtend 4 september kon je de veelgeroemde tv-serie over Ramses (Emmy Award, Nipkowschijf, Gouden Kalf etc.) opnieuw bekijken, dit keer in de bioscoop! Vanaf 10h30 waren alle afleveringen dan achter elkaar te zien in het Amsterdamse Ketelhuis. Eigenlijk wel een toepasselijk tijdstip gezien alle prachtige kleurige lichte beelden in de serie. En Ramses zelf was toch ook een ochtendmens, in zekere zin. Hoofdrolspelers Maarten Heijmans, Noortje Herlaar en Thomas Cammaert beantwoordden na afloop vragen, evenals natuurlijk regisseur Michiel van Erp. Die zat 25 jaar in het vak en om dat te vieren wijdde het Ketelhuis van 1 tot en met 4 september een festival aan zijn werk. Na afloop werd Van Erp geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, net als Ramses zelf in 2002.
Internationale trailer van de award-winning series
Michiel van Erp te gast in DWDD (31/10)

Geboortedag

Op 29 augustus, de dag waarop Ramses 83 zou zijn geworden, organiseerde Daan Bartels weer een volgeboekte wandeling langs de locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in zijn leven. In het Haarlems Dagblad en andere regionale kranten stond die dag een kort interview met mooie herinneringen van Gerard Alderliefste. Verder zocht de VARA een paar lekkere tracks van Ramses uit. En de dag ging natuurlijk ook aan de sociale media niet onopgemerkt voorbij!

Zing, vecht en vestig wereldrecord

Het is dus wel eventjes gelukt! Meer dan 800 mensen zongen op 21 augustus 'Zing-vecht', een wereldrecord in Middenbeemster! Liesbeth List gaf om 11h00 het startsein: 'Hoor je ons, Ramses?' Ook Sjors van der Panne hielp de vele aanwezigen de regen te vergeten op deze gedenkwaardige zondagochtend. Een prachtig initiatief van het Noordhollands Dagblad.
Na deze ouverture begon in de Keyserskerk een korenfestival, waarbij alle deelnemende koren minimaal één lied van Ramses zongen.
Verslag RTV N-H en IJmuider Courant (21/8/16)
Video bij artikel Noordhollands Dagblad (02/07/16).

Restaurant Ramses

Op de begane grond in het Amsterdamse Felix Meritis opent vanaf 1 juli Restaurant Ramses. Voor wie wil eten, maar ook voor bar- of bankhangers. Ontbijten kan, geheel in stijl, tot 16h00! Dit najaar zal in het voormalige Shaffy Theater ook 'Shaffy Chantant 2016' worden georganiseerd (zie bericht hieronder).
In juli nam Het Parool er een kijkje.

Opening Ramses Shaffy Huis

Het Ramses Shaffy Huis heeft zijn deuren geopend! Op 16 juni kregen de eerste bewoners hun sleutels overhandigd. Het Noordhollands Dagblad deed verslag. Eerder had Het Parool een interview met Ed Cools, samen met Liesbeth List de initiatiefnemer van dit woon-zorgcentrum voor oudere en jonge kunstenaars aan de Amsterdamse Oostelijke Handelskade. In het gebouw moet het 'Shaffy-gevoel' terugkomen. Cools: "Een sfeer van vrijheid en genieten." Met kunst aan de muur en Shaffy's vleugel in de sociëteit. "Maar de sfeer maken ze vooral met elkaar."
Interview Liesbeth List op NPO Radio 1 (VPRO, 15/6)

Shaffy Chantant 2016

De Stichting Ramses Shaffy heeft vergevorderde plannen om in oktober een 'Shaffy Chantant 2016' te starten in de naar Ramses vernoemde bovenzaal van Felix Meritis aan de Amsterdamse Keizersgracht. In 2013 werd er al een Shaffy Weekend georganiseerd in Felix Meritis, nu wordt het misschien wel een jaarlijkse traditie om op deze manier veelbelovende jonge kunstenaars uit verschillende disciplines een podium te bieden. Zoals in de jaren zestig, toen Ramses in zijn cabaret niet alleen latere wereldsterren als Liesbeth List en Thijs van Leer lanceerde, maar ook een podium bood voor de muziek van Erik Satie, die toen in Nederland nog vrijwel onbekend was.

Heijmans zingt Shaffy in DeLaMar

Opnieuw gaf Maarten Heijmans met zijn band een aantal concerten geven met Shaffy-repertoire. Van 29 juni t/m 2 juli stond hij in het Amsterdamse DeLaMar Theater, als hoofdgast tijdens het burlesque Late Evening Zomercabaret van Diederik Ebbinge (foto) en Rutger de Bekker.

Kindertehuis Zonneschijn

Op 28 april is het boek Schaduw over Zonneschijn verschenen, geschreven door Jim Terlingen. Het gaat over twee tragische gebeurtenissen die zich tijdens de oorlog hebben afgespeeld in kindertehuis Zonneschijn in Zeist. Ramses woonde hier van eind 1939 tot begin 1940, bepaald niet tot zijn genoegen.
Het boek kan worden besteld via de site waarnaar de titel doorlinkt en is te koop in een aantal boekhandels in Utrecht en Zeist.

Shubert en Shaffy

In de periode van 10 april t/m 12 juni treden bariton Daniël Vecht en pianist Jeroen Sarphati weer op met hun programma Shubert en Shaffy. Vecht kruipt in de huid van Shaffy en Sarphati in die van Schubert. Himmelhoch jauchzend, maar ook intiem en klein, komen hun muziek en talent in een nieuw licht te staan. Bekijk de speellijst.

Musical Liesbeth

Dinsdag 20 april werd bekend dat er in het seizoen 2017/2018 een musical komt over Liesbeth List, geproduceerd door DommelGraaf & Cornelissen Entertainment. Wie de hoofdrollen gaan vervullen is nog niet bekend. Het is in december alweer vijf jaar geleden dat de musical Ramses in première ging (foto: Eddy Posthuma de Boer, 1966).

Reprise Tandem

Annemarie Oster en Liesbeth List touren ook in het theaterseizoen 2015-2016 door het land met hun succesvolle programma Tandem. Twee hele goede vriendinnen van Ramses, en ze zingen veel van zijn liederen, zoals het minder bekende maar heel mooie 'We verschillen niet'.
En dit seizoen wordt ook Vlaanderen aangedaan!

En Route

In de eerste maanden van 2016 treedt Gerard Alderliefste niet op met zijn band, maar met pianist Cor Bakker. In het programma En Route spelen ze vele bekende chansons, waaronder vijf van Ramses.
(foto: B. Vink)

Heijmans zingt Shaffy in Carré

We moesten er even op wachten, maar op zondag 17 april was het zover: Maarten Heijmans zong Ramses Shaffy in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré! De man die een Gouden Kalf en een Emmy won voor zijn vertolking van Ramses in de tv-serie zou dit optreden eigenlijk vorig najaar al hebben gegeven, maar raakte toen geblesseerd bij een motorongeluk. Het was het wachten waard, de reacties waren uitgesproken positief, lees bijvoorbeeld deze blog!

Interview Jan Rot

Nadat Jan Rot werd onderscheiden met de Annie M.G. Schmidtprijs, heeft Vrij Nederland een oud dubbelinterview van Rot met Ramses op haar website gezet. Een sappig gesprek over relaties, seks en liefde. Ramses: "Als ik het gevoel krijg dat ik ingesloten ben moet ik uitbreken. Terwijl ik samenleven de grootste kunst vind die er bestaat."
Als oorspronkelijke publicatiedatum staat vermeld 9 april 1994, maar het interview is waarschijnlijk afgenomen in september 1993.

Ramses Shaffy Huis

Aan de Amsterdamse Oostelijke Handelskade wordt komende herfst het Ramses Shaffy Huis geopend. Een kleinschalige woon- en zorggemeenschap waar oudere kunstenaars hun culturele leven kunnen voorzetten. Daarnaast komen er studio's voor jonge afgestudeerden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, zodat de verschillende generaties elkaar kunnen inspireren. In de sociëteit op de begane grond komt de vleugel van Ramses Shaffy te staan. Op 1 april is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Jan van Wijk, bestuurder van Zorggroep Amsterdam Oost en Liesbeth List, bestuursvoorzitter van het Ramses Shaffy Huis in oprichting.
Liesbeth List op AT5 (7/4).

Alexandra de Wysocka

Ramses leidde een wild leven en dat had hij van geen vreemde. De de Volkskrant en De Morgen publiceerden op 6 en 7 januari een artikel over zijn moeder Alexandra de Wysocka, een mysterieuze vrouw, die beweerde een dochter van tsaar Nicolaas II te zijn. Getuige het gemak waarmee ze zich in de hoogste kringen begaf, was ze in ieder geval van goede afkomst en ze kon prachtig piano spelen, met als specialisatie de werken van Liszt.
Interview Tijd voor MAX (NPO1, 12/1).
Interview Volgspot (NPO Radio 5, 5/1).
Ramses in 2007 over zijn moeder en zijn pleegmoeder.

Verwantschap

Een van de schilders die regelmatig Ramses als model heeft gebruikt is zijn vroegere vriend Anne Roorda.
Een nieuw schilderij met een serie portretten van Shaffy verschijnt op 16 januari in de catalogus van de tentoonstelling Verwantschap, die tot en met 28 februari te zien is in de Willem II Fabriek en het Kruithuis in Den Bosch.

Het Amsterdam van Ramses

Naar aanleiding van de vele wandelingen die hij organiseerde door het Amsterdam van Ramses, heeft Daan Bartels nu een theatervoorstelling gemaakt, samen met zanger Bas Marëe en gitarist Pieter Pluer. Op 10 januari traden ze op in theater Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord en op 31 januari in het Haagse Theater Dakota.

Nieuwsarchief

2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009