Ramses, où est mon prince?

'Toen ik zei dat ik graag een documentaire over hem wilde maken, was Ramses' eerste reactie: "Nee, daar komt niks van in." Ik dacht: nou, dat was het dan. Meteen weggaan vond ik onbeleefd, dus ik bleef nog maar even zitten. Na een kwartier vroeg Ramses: "Waar moet die documentaire dan eigenlijk over gaan?" "Nou ja, over jou en eh..." Ik wist het nog niet precies, had geen goed verhaal. Het was ook niet zo makkelijk om met Ramses een gesprek te voeren, maar we praatten nog wat en toen zei hij opeens: "Nou die documentaire, en als je het doet, doe het dan goed!"

Het was het najaar van 1999 en Pieter Fleury kon aan de slag. In de jaren zestig was hij de overbuurjongen geweest van Ramses en nu zou hij ervoor zorgen dat de oude maestro nog één keer als een feniks uit zijn as zou herrijzen. Het had wel wat voeten aarde. Er moest geld gevonden worden en Ramses kwam niet lang na een eerste interview door overmatig drankgebruik in het ziekenhuis terecht. Pas drie jaar later, in 2002, kon de documentaire worden voltooid. Maar toen werd het ook een enorm succes!

Op 25 september 2002 werd 'Ramses, où est mon prince?' in aanwezigheid van de hoofdpersoon vertoond als openingsfilm van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Na afloop werd Ramses door de staatssecretaris van Cultuur geridderd. Het NOS Journaal was paraat, wat aan de enigszins uit de picture geraakte ster de reactie ontlokte: 'Het Journaal, bestáát dat nog?' Een paar dagen eerder had Ramses al de show gestolen toen hij met Pieter Fleury te gast was bij Barend en Van Dorp.

En toen bleek de documentaire van Fleury ook nog te worden bekroond met een Gouden Kalf, de triomf was compleet! 'Ramses, où est mon prince?' zou meer dan een half jaar in de bioscopen draaien, wat zeer lang is voor een film en helemaal voor een documentaire. In totaal kwamen er meer dan 40.000 bezoekers, waaronder meer dan eens Ramses zelf!

Hij woonde inmiddels in het Sarphatihuis, werd daar goed verzorgd, zou de jaren daarna af en toe weer optreden en zelfs op zijn oude dag nog een hit scoren met 'Laat me / Vivre'. Zijn ridderorde en het Gouden Kalf werden gevolgd door een lange reeks onderscheidingen: de Blijvend Applaus Prijs, de Radio 2 Zendprijs, de zilveren penning van Amsterdam, een ere-Edison, et cetera.

En zo begon het allemaal...
Ramses in het NOS Journaal (25/9/2002)
Interview met Pieter Fleury (2004)

De documentaire is op tv te zien geweest in het Uur van de wolf en enkele keren herhaald. De dvd ervan wordt nog regelmatig aangeboden op sites als Bol.com en Marktplaats.nl. Meer informatie op Selfmadefilms.nl.

[foto's in de bovenste balk: Serge Ligtenberg]