SHAFNIEUWS 2020

Liesbeth List in Paradiso

Op oudejaarsavond om 22h15 uur is bij omroep MAX op NPO 2 te zien: 'Liesbeth List live in Paradiso'. Het is de registratie van een gedenkwaardig optreden dat la Grande Dame op 18 oktober 2015 gaf in de uitverkochte Amsterdamse poptempel, begeleid door haar band. Achteraf bleek het haar laatste grote concert te zijn geweest. Naast eigen repertoire zong ze voor het eerst ook veel bekende en onbekende nummers van Ramses.
Meer informatie op LiesbethList.nl.

Volkslied

Een nieuwe Shaffy-podcast gemaakt door Steven Driehuis, met dit keer Maarten Heijmans. Onder andere over het alternatieve volkslied, maar wordt/is dat dan wat hem betreft 'Doorgaan' of 'Zing-vecht'? Of allebei samen? Luister!

Lang Leve Ramses!

'Dag lieve jongen, ben je daar weer...' Zo werd Guus Westdorp steevast door Ramses begroet in de vijftien jaar dat ze elkaar kenden, en zo heet ook diens nieuwe programma met Shaffy-repertoire. Op 10 december zou het te zien zijn in het Rietveld Theater, Delft. Wegens ziekte van de technicus is het verplaatst naar 11 maart 2021.

Lang Leve Ramses!

En toen was het alweer december. Alweer elf jaar geleden dat er een spandoek hing aan de brug bij het Satphatihuis: 'Lang leve Ramses!'
Alweer elf jaar leeft hij voort.

Liselore Gerritsen (1937-2020)

Na Liesbeth en Louis is nu ook Liselore overleden, met wie Ramses optrad in de jaren 1971-1973. Eerst met het combo Ruud Bos, daarna met een popband waarin de latere wijnboer Ilja Gort drumde (en hard!). Helaas zijn er voor zover bekend geen opnamen van gemaakt, het moeten bijzondere programma's zijn geweest, en hun stemmen pasten uitstekend bij elkaar. 'Als je een single van Liselore op 33 toeren draait hoor je Ramses,' heeft Nico van der Linden wel eens gezegd. De samenwerking eindigde voortijdig na enkele ernstige alcoholische ontsporingen van Ramses.

Vivre - in Vogelvlucht!

De deuren van de theaters zijn weer op een kiertje open, we kunnen weer een beetje Vivre! Aanstaande zondag 29 november twee optredens van Gerard Alderliefste, met biografische intermezzos door Sylvester Hoogmoed in Balk Podium Gorter te Bakkum (Nico van der Linden is verhinderd). Maandag 30 november maar liefst vijf optredens van Fredie Kuiper en Jorick Jochims in De Pletterij, Haarlem.
Verslag Shaffy-middag Leusden (22/11/20)
Ramses in vogelvlucht (Fredie & Jorick)

Symfonisch Doorgaan

'We zullen doorgaan' is veel mensen tot steun in deze moeilijke tijd. Tijdens de tweede stilstand van het culturele leven maakte het Antwerp Symphony Orchestra dit najaar een video-opname van dit klassieke nummer, in een arrangement voor symfonisch orkest. Hiermee wil het orkest de werknemers in de zorg, collega's in de cultuursector en anderen een hart onder de riem steken.
Luister en kijk!

Laat me op 1

En dan staat 'Laat me' zo maar ineens weer hoog in de hitparade! Op 1 zelfs, in de downloadlijst van iTunes, gezongen door Stef Bos en Sanne Hans (alias Miss Montreal), donderdag 29/10 in het tv-programma Beste Zangers (1,6 miljoen kijkers).
Laat 'Laat me' z'n eigen gang maar gaan!

Shaffy Cheque

Woordkunstenaar Luan Buleshkaj is met zijn voorstelling Leeuwenkind winnaar van de Shaffy Cheque 2020, een aanmoedigingsprijs die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds. De jury roemt de 'talloze knappe vondsten in taal en metrum' in zijn voorstelling.
De Shaffy Cheque wordt jaarlijks uitgereikt in het kader van het Amsterdam Kleinkunst Festival, dat jaarlijks met tienduizend euro wordt ondersteund door de stichting die Ramses' nalatenschap beheert.
Luan Buleshkaj stelt zich voor.

Shaffy-podcast

Een nieuwe Shaffy-podcast, dit keer met Sylvia Alberts, alias Wiendewoendekind!
De wereld heeft ons failliet verklaard, lijkt het wel in deze Corona-tijden, maar ook al zijn de kroegen dicht, de altijd fascinerende Ramses zingt ons weer uit het dal, Luister maar.

Shaffy-middag in Cuijk

Gerard Alderliefste, Nico van der Linden en Sylvester Hoogmoed brengen zondag 20 september hun Shaffy-programma met bekend en onbekend repertoire omlijst met verhalen in de Schouwburg Cuijk. Zing, lach, kom, kijk en luister! Aanvang 15h30.

87 jaar

Zaterdag 29 augustus zou Ramses 87 zijn geworden. Door de omstandigheden geen grootse herdenkingen die dag, wel geeft Gerard Alderliefste om 19h00 en 21h00 voor een select publiek twee coronaveilige optredens in de Amsterdamse Roode Bioscoop.
Verder op de Concertzender om 13h00 een programma met Franstalige opnamen van Shaffy en de originelen van een aantal door hem vertolkte chansons (na uitzending online).

Allard Pierson Museum

In Het Parool werd op 23 augustus aangekondigd dat er in september een kleine expositie zou komen van Shaffy-curiosa uit zijn nalatenschap in het Allard Pierson Museum. Helaas gaat dit (voorlopig) niet door. Dit heeft onder andere te maken met de coronamaatregelen, waardoor er allerlei beperkingen zijn voor het transporteren van objecten.
Gelukkig hebben we nog de herinnering aan de tentoonstelling uit 2014!

Coronaproof

De coronaplaag is nog niet voorbij, maar voorzichtig worden er hier en daar weer concerten gepland, en natuurlijk ook met Shaffyrepertoire. Vrijdag 3 juli gaven Maarten Heijmans, zijn bandleden Dafne Holtland en Frank van Kasteren, en pianist Nico van der Linden drie optredens in een intieme setting. Locatie: het PopUp Podium in De Hallen Studio's, Amsterdam-West. Het publiek mocht mede bepalen welke nummers er gespeeld werden.

We zullen doorgaan

In deze coronatijden hebben mensen behoefte aan saamhorigheid, en laat dat nou het belangrijkste thema zijn van Ramses' repertoire. Geen wonder dus dat dat de afgelopen weken veelvuldig te horen is bij allerlei acties, en dat ontelbare reclameborden overal in Nederland als enige boodschap hebben: 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk THUIS en bewonder'.
Ook in Vlaanderen weerklinkt Ramses dezer dagen weer alom. Sinds het begin van de crisis wordt op VRT Radio 1 dagelijks van 9 tot 12 het programma 'We zullen doorgaan' uitgezonden, waarin diverse artiesten hun versie van het lied ten gehore brengen.
Belgische artiesten zingen We zullen doorgaan (VRT Radio 1)
Ook Trijntje Oosterhuis heeft eind mei het lied opgenomen
En ook Sabien Tiels (april 2020)

Laat me / Vivre 15 jaar

In mei en juni vertelde Gerard Alderliefste gedurende tien zaterdagavonden via een livestream vanuit zijn woonboot over de avonturen die hij meemaakte met Ramses. En natuurlijk zong hij ook! Via zijn website zijn eerdere afleveringen terug te kijken. Ook het boek waarin Gerard hun avonturen optekende kan daar worden besteld.
Op 17 mei was het 15 jaar geleden dat Alderliefste met Ramses en Liesbeth 'Laat me / Vivre' opnam. De clip is inmiddels alleen op YouTube al 5,2 miljoen keer bekeken!

Buma Award Zing-Vecht

'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' is na de Louis Davids Prijs (1971) vandaag onderscheiden met een Buma Award Music in Media in de categorie 'Beste Sync'! Maaike Ouboter zong het als promo voor de serie 'Our Planet' van Netflix, en die versie viel in de prijzen.

Guus zingt Ramses

Vrijdag 22 mei om 20h15 speelt en zingt Guus Westdorp zijn programma 'Ramses de Liederen' via een livestream in Theater Twee Hondjes. Zondag 24 mei om 20h30 doet hij dat opnieuw in het Beauforthuis.
'Wij herkenden elkaar, als we samen achter de piano zaten, als we ons verwonderden, als we beiden onze streken uithaalden, als we samen huilden en huilden van het lachen om de wereld om ons heen.'
Guus zingt We zullen doorgaan (Nieuwe Kerk, Delft, 8/5/2020)
Ramses de liederen
Interview Radio West (26/4/20)

5-voor-5 op 5-5

Op initiatief van Claudia de Breij nodigden het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals iedereen uit om op Bevrijdingsdag om 16h55 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' te zingen of te draaien. NPO Radio 3FM, NPO Radio 5, Radio 10 en diverse regionale zenders deden mee, evenals zo'n dertig beiaardiers, van o.a. de Amsterdamse Westerkerk, de Utrechtse Dom, de Haarlemse St. Bavo-kerk, de Groningse Martinitoren, de Nijmeegse Stevenskerk en de Zwolse Peperbus. Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Comité een nieuwe versie van het lied gemaakt en ook Bevrijdingspop 2020 ondersteunt de actie. Ramses zelf trad op tijdens de editie van 2006 van dat festival, begeleid door Alderliefste.
Mooie impressie (NOS, 5/5/20)
En nog eentje (De Telegraaf, 5/5/20)
Mannenkoor A Capella bij Beau (RTL4, 5/5/20)
Roxeanne Hazes 5-voor-5 op Radio 3 FM (5/5/20)
Claudia de Breij over de actie in De Taalstaat (2/5/20)
De Breij bij Jinek (1/5/20)
Ruud Bos over het lied in Met het oog op morgen (1/5/20)

Maarten zingt in 2021

Er zijn nieuwe data bekend voor de tour die Maarten Heijmans en zijn band dit voorjaar zouden maken langs de poppodia met Shaffy-repertoire. Deze wordt uitgesteld naar februari 2021, zie de speellijst. Kaartjes blijven geldig. Het dubbelalbum waarop Heijmans Shaffy zingt is natuurlijk nog gewoon te koop! 'Een feest van herkenning én ontdekking,' aldus recensent Hein Janssen in de Volkskrant.
Maarten zingt Sammy!
Optreden DWDD (25/11/19)
Interview Het Parool (23/11)
Artikel Maxazine (21/11/19)
Interview Nu.nl (20/11)
Recensie de Volkskrant (5/12/19, ****)

Louis van Dijk overleden

Twee en een halve week na Liesbeth is ook Louis van Dijk overleden, 78 jaar oud. Van 1965 t/m 1972 was hij Ramses' vaste begeleider, en ook later werkten ze incidenteel nog samen. Het Trio Louis van Dijk, met bassist Jacques Schols en drummer Johnny Engels, begeleidde hem op de lp's 'Zonder bagage' (1971) en 'Wij zullen doorgaan' (1972). Over de totstandkoming van de liedjes daarop zei Ramses in 2005: 'Dan werkte ik boven in een kamertje van de platenmaatschappij, kwam naar beneden en speelde het voor aan Louis. Die nam het in zich op, ik ging een tijdje iets anders doen, kwam terug, dan had hij met Jacques Schols en Johnny Engels even gerepeteerd, en dan hoorde ik het op een jazzy manier terug. Dat was zo ongelofelijk verrijkend, ook voor mij! Als je de kans krijgt om zoiets samen te doen... Mijn liefde en dankbaarheid voor Louis is heel groot' (in TV3, met Matthijs van Nieuwkerk & Hadassah de Boer).
Necrologie Nos (12/4)
Interview Jazzhelden (2016)
Ramses en Luigi bij In de hoofdrol (avro, 1986)

Serie Ramses online

Op de site van Avrotros kan t/m 1 juni de veelbekroonde (Emmy Award! Gouden Kalf! etc) serie Ramses van Michiel van Erp weer worden bekeken. Met in de hoofdrol Maarten Heijmans, naast o.a. Noortje Herlaar (Liesbeth) en Thomas Cammaert (Joop).

Musical Ramses online

Op de site van Stage Entertainment kunnen sinds kort oude voorstellingen worden bekeken, waaronder de musical over Ramses die in het seizoen 2011-2012 werd opgevoerd, met in de hoofdrollen William Spaaij, Tom Jansen / Hans Hoes, Cindy Bell en Thomas Cammaert. Producent was Albert Verlinde, schrijver Dick van den Heuvel.

Zing, vecht, werk thuis

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk thuis en bewonder. Sinds zondagmiddag 29 maart staat dit op 2500 reclamezuilen en 350 bewegende billboards, en wordt deze mooie boodschap verspreid over de social media. Een belangeloos initiatief van Buro Boomerang, dat JC Decaux e.a. overhaalde gratis mee te werken aan deze actie.

Liesbeth List (1941-2020)

Woensdag 25 maart is Liesbeth List overleden, 78 jaar oud. Na haar doorbraak in Shaffy Chantant (1964) bouwde ze een imposante, internationale carrière op, die haar onder meer twee Edisons opleverde, een Gouden Harp en in 2005 ze werd benoemd tot Officier in het Franse Legioen van Eer.
In het najaar van 1964 schreef Ramses haar: 'M'n lieve Liesbeth. Ik ben een rijk mens. Voordat ik je ontmoette had ik behoefte [...] aan een mooie, sensuele vrouw met de eenzaamheid van nergens vandaan komen die op een laat uur voor me zou zingen en me mateloos geďntrigeerd naar huis zou laten zeilen. Dus vond ik je. Toen ik vanavond naar je zat te kijken, wist ik hoe je snelle toekomst zal gaan [...]. Je gaat een fantastische tijd tegemoet. Ik wil het. Ik hou heel erg veel van je. Dag, Ramses.'
Necrologie NOS
Necrologie VRT
Speciale uitzending Volgspot (NPO Radio 5, 27/3)
La List, de chansonnière (Concertzender, 28/3)
Radioportret (Radio 2 2006)
Documentaire Heb me lief (NTR)

Doorgaan!

Op de eerste dag van de lente is op de sociale media een actie van start gegaan van artiesten die vanuit hun huis 'We zullen doorgaan' zingen. Ze roepen hun volgers op om hetzelfde te doen en zo elkaar een hart onder de riem te steken met een grootse digitale 'samenzang'. Het startschot van #wezullendoorgaan werd gegeven in Spijkers met Koppen (NPO Radio 2), waar Kiki Schippers en Patrick Nederkoorn hun versie lieten horen. Het Amsterdams Kleinkunst Festival dat op 30 maart zou starten sluit zich aan bij de actie en hangt borden door Amsterdam met de tekst. Alle voorstellingen met Shaffy-repertoire, met o.a. Maarten Heijmans, Nico van der Linden, Gerard Alderliefste, Micheline van Hautem en Guus Westdorp zijn uiteraard uitgesteld.
De clip van Spijkers met Koppen
Op VRT Radio 1 iedere dag een andere versie van Doorgaan
Maarten Heijmans & Band

Ramses & Liesbeth Live!

Universal heeft op 1 maart het dubbelalbum Ramses & Liesbeth Live! (1977), dat tot nu toe alleen op vinyl verkrijgbaar was, remastered op de streaming platforms zoals YouTube uitgebracht. Er zijn vooralsnog geen plannen om het dubbelalbum opnieuw uit te brengen op vinyl en/of cd.
Nu is het afwachten alleen nog op de digitale versie van 'Peter en de wolf' (1968) en kant b van 'Sunset Sunkiss' (1970).

Micheline & Er Wing

Gitarist Er Wing & Micheline van Hautem zijn sinds 6 oktober op tournee met het Shaffy-hommageprogramma Zing, vecht, huil, bid,... Naar aanleiding hiervan hebben ze ook een single uitgebracht: 'Laat me / Vivre', met een videoclip opgenomen in de Mariakerkse bossen bij Gent. Bekijk de speellijst. Zo eigenzinnig als Ramses was, zo eigenzinnig zijn de interpretaties van Micheline en Erwin!
Laat me / Vivre

Vinyl

Vinyl is hip, dus ook van Ramses zijn voor het eerst in 31 jaar weer nieuwe platen geperst!
In een gelimiteerde oplage van 750 stuks is de dubbelelpee 'Laat me' op de markt gebracht, op blauw vinyl met alle grote hits en een paar onbekende pareltjes.

Fotobiografie

Op 1 december werd in Ramses' eigen Stadsschouwburg (aka ITA) de fotobiografie Door alles heen gepresenteerd. Met uitgebreide toelichtingen door Sylvester Hoogmoed, twee cd's waarop veel nooit eerder verschenen opnamen staan uit de archieven van Beeld & Geluid (geselecteerd door Piet Tullenaar), en de Franse uitvoering van 'We zullen doorgaan'. Het boek verschijnt bij uitgeverij JEA, de boekentak van Joh. Enschedé, drukker van de bankbiljetten die Ramses jarenlang gretig over de balk smeet, maar ook van het Nederlandse paspoort dat hij in 1977 ontving en hem zeer ontroerde. Zijn 'oorlog' tegen het land dat hem geadopteerd had was toen definitief voorbij, Ramses hoorde er echt bij!
'Schitterende biografie, prachtige foto's, aldus Frits Spits in De Taalstaat (NPO Radio 1, 30/11)
Een poging tot ultiem naslagwerk (Het Parool, 30/11)
Ramses kon wel leven als remonstrant (ND, 30/11)
Ramses al tien jaar onvergetelijk (Henk van Gelder in NRC Handelsblad, 29/11)
Recensie Theaterkrant
Interview VRT Radio 1 (2/12/19)
Interview NPO Radio 4 (30/11/19)
Interview Gay Krant
WIN een exemplaar bij DWDD!

Avonturen met Ramses

Op 72-jarige leeftijd stond Ramses ineens weer in de hitparade met 'Laat me / Vivre', samen opgenomen met Liesbeth en de band van Gerard Alderliefste. Die heeft nu zijn herinneringen geboekstaafd aan de vele gezamenlijke optredens die volgden de jaren daarna, tot kort voor Ramses' dood. Aan charisma en karakter had hij nog niks ingeboet, zijn stem was tot de kanker toesloeg doorleefder dan ooit, en over 'de ziekte van Gorbatsjov' kon hij zich niets meer herinneren.
Vanaf 27/11 verkrijgbaar en gesigneerde exemplaren kunnen nu al worden besteld!
Interview De Telegraaf (23/11)
Interview Volgspot (NPO Radio 5, 25/11)

Shaffy Vivant

Zondagmiddag 23 maart om 16h00 is er in de De Nieuwe KHL aan de Oostelijke Handelskade 44a te Amsterdam weer een voorstelling van Shaffy Vivant. Onder leiding van Nico van der Linden wordt Ramses' repertoire gezongen door louter zangeressen, en niet de eerste de beste: Sylvia Alberts (zat Shaffy Chantate, 1968), Ine Kuhr, Machteld van der Gaag en Rolinda Kross (zat in Ramses '97)! Tussendoor vertelde biograaf Sylvester Hoogmoed over het kleurrijke leven van de rebelse romanticus, die zijn bloemen op de straten strooide, om zo de donkere weg te wijzen naar zijn warme kasteel.
De eerdere edities waren al weken tevoren uitverkocht, dus wees er snel bij voor de voorlopig laatste editie!
Shaffy Vivant (bande-annonce)

Shaffy-middag in Aalsmeer

Gerard Alderliefste, Nico van der Linden en biograaf Sylvester Hoogmoed brengen zondag 9 april hun Shaffy-programma met bekend en onbekend repertoire omlijst met verhalen in de sfeervolle bovenzaal van De Oude Veiling in Aalsmeer. Aanvang 15h30.
Op 7 februari stonden ze in het mooie Reghthuys Westzaan.
Boekingen

Wapperende geest

Tijdens de Ramses LEEFT concertreeks van het Metropole Orkest was er in de foyer van de theaters een door de Stichting Ramses Shaffy vervaardigd filmpje te zien waarin Wende Snijders zijn paradijsvogelschap roemde, zijn enorme levensvreugde en het gevoel dat we het met elkaar moeten doen. Freek de Jonge bewonderde vooral zijn hang naar vrijheid en zijn manifestatie daarvan. 'Hij kon de geest laten wapperen.' Jeroen Krabbé noemde hem een onsterfelijke kunstenaar en onvergetelijke vriend.
Bekijk het op YouTube

Podcast

Steven Driehuis is begin december een podcast begonnen waarin hij met name jonge Shaffy-bewonderaars aan het woord wil laten.
Zijn eerste gast was William Spaaij, die in 2011/2012 de hoofdrol speelde in de musical over Ramses. De tweede gast: Yorick Stam, de derde Pieter Fleury.

Nieuwsarchief

2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009