SHAFNIEUWS 2021

Voorintekening bladmuziek

Woensdag 1 december, de twaalfde sterfdag van Ramses, is de voorintekening gestart op de dikke uitgave die volgend jaar bij uitgeverij Leporello verschijnt, met de teksten en bladmuziek bij alle ruim 200 liedjes van Ramses, uitgeschreven door Nico van der Linden. Wie intekent, wordt in een gelimiteerde uitgave vermeld op de Erelijst van Liefhebbers die in het dikke boek wordt opgenomen! Meer informatie op deze site, waar Maarten Heijmans als exclusieve promo zingt: Slaapliedje (vdl 142) begeleid door Cor Bakker!
Uitgever Dolf Weverink bij radio NH Gooi (17/12/21)

Tachtig jaar Liesbeth List

'Ik heb haar herkend, en dat is het beste wat je kan overkomen in een leven,' zei Ramses ooit over Liesbeth. Hij was misschien wel de grootste fan van zijn eigen ontdekking, die op 12 december tachtig jaar geleden werd geboren. Dat is gevierd met een herdenkingsmunt en met de verschijning van 'Paarlen van dauw', een cd met nooit eerder uitgebrachte live-opnamen waarop ze Brel zingt, samengesteld door Paul Pestman. Ook verschijnt er vanaf nu het komende jaar iedere maand een niet eerder uitgebrachte opname als single. Meer informatie op liesbethlist.nl.

Ramses Shaffyplein Leiden

De Leide gemeenteraad heeft op 11 november besloten dat er een plein naar Ramses zal worden vernoemd in de stad waar hij opgroeide. Dit gebeurde op voorstel van raadslid Ivo van Spronsen (GroenLinks). 'Hij is niet alleen de beste chansonnier die Nederland gekend heeft, hij is ook een icoon voor de LHBTI-gemeenschap. Hij kwam al vroeg uit voor zijn voorliefde voor mannen. Zichtbaarheid draagt bij aan acceptatie.' Het gaat om het Terweeplein achter het centraal station, waar het huis van zijn pleegouders stond, Roos en Herman Snellen. Sinds 2019 staat hier ook het kunstwerk 'Hoog Sammy', vervaardigd door de Leidse beeldhouwer Janine Melai.
Net als illustere stadgenoten als Rembrandt en de Zangeres Zonder Naam vertrok Ramses Shaffy na zijn jeugd uit Leiden, maar hij kwam altijd weer terug en heeft er nog heel vaak opgetreden, tot ver in de jaren negentig.
Artikel Leids Dagblad (3/11/21)

Alle bladmuziek en teksten

In het voorjaar van 2022 publiceert uitgeverij Leporello de door Nico van der Linden uitgeschreven bladmuziek bij Ramses' volledige repertoire samen met alle liedteksten in één uitgave. De uitgever introduceert voor dit verzameld werk de 'Van der Linden-nummers'. 'Sammy' krijgt bijvoorbeeld het nummer VdL 132 en 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' VdL 176. Uitgevers Mariët van den Berg en Dolf Weverink: 'Zoals Bach zijn BWV-index heeft en Mozart KV-nummers, zo krijgen de ruim 200 Shaffy-bewerkingen een VdL-nummer. In totaal ruim 200. Onsterfelijkheid, dat verdienen de prachtige noten van Ramses en Nico.' Alle Bladmuziek en Teksten van Ramses Shaffy verschijnt met steun van de stichting Ramses Shaffy in een cassette met 11 delen bladmuziek en teksten op B4-formaat.

Nico van der Linden (1950-2021)

Donderdag 7 oktober is Nico van der Linden overleden. Gedurende zijn lange carrière, die bijna een halve eeuw omspande, heeft hij met ongelofelijk veel artiesten gewerkt als pianist, arrangeur, componist en orkestleider, maar toch wel het meest intensief met Ramses. Vanaf de eerste keer dat ze samen op het podium stonden, op 25 december 1972 in de Domenicuskerk, tot aan het allerlaatste optreden van Nico zelf in zijn programma 'Shaffy Vivant', 29 augustus in de Nieuwe KHL.
Hij was jarenlang de vaste begeleider van Ramses en organiseerde later diverse hommageprogramma's. Toen Nico al ernstig ziek was, legde hij de laatste hand aan een boek met bladmuziek van het gehele oeuvre, dat hij gelukkig nog heeft kunnen voltooien. In 2005 en 2014 verschenen al eerder twee bundels, de publicatie van een derde, definitieve uitgave zal hij helaas niet meer kunnen meemaken.
De laatste jaren had Nico het vaak over dingen die hij nog zo graag eens aan Ramses had willen vragen. Nu kunnen we ook hemzelf niet meer raadplegen, maar zijn muziek blijft, en onze herinneringen aan die lieve, humorvolle, gepassioneerde rasmuzikant.
Nico en Ine zingen Duet (Shaffy Vivant, 29/8/21).
Twee composities van Nico: Samen in zee en Alleen als je me verleidt.
Van The girl from Ipanyma maakte hij met Ramses een komische act.

Hommages in de herfst

Ramses leeft voort, ook dit najaar!
Op 7 oktober treedt Guus Westdorp op met zijn hommageprogramma in Monster. Houd zijn website in de gaten voor andere optredens.
Ook Niels van der Gulik heeft een mooi programma met Shaffy-repertoire, zijn eerstvolgende optreden is op 16 oktober in de Agnietenhof, Tiel.
Gerard Alderliefste verzorgt regelmatig Avonden of Middagen over Ramses, soms met Sylvester Hoogmoed en/of violiste Maria Eldering; eerstvolgende voorstelling eveneens op 16 oktober in Koningsduyn, Castricum.
Daarnaast Gerard is binnenkort te gast in de podcast van Steven Driehuis, die live met publiek zal worden opgenomen in de foyer van het Ramses Shaffy Huis. Ook spreekt Steven daar met voormalig manager Menno Timmerman en er is meer te doen rond Ramses die maand.
[illustratie Peter de Kleijn]

Shaffy Restobar

Er was al een Shaffyzaal in Felix Meritis (het vroegere Shaffy Theater) en sinds 28 september kun je er ook terecht in de Shaffy Restobar. Het ingrijpend verbouwde pand aan de Amsterdamse Keizersgracht 324 is heropend als 'cultuurhuis' en op de begane grond is het aangenaam verpozen in het culinaire domein van chef Floris van Straalen, die zijn kleine gerechten stuk voor stuk 'guilty pleasures' noemt. Ramses zou ervan genoten hebben, en anders wel van de coctails.
artikelen Restaurantkrant en Parool

Zing-vecht 50 jaar

Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat 'Zing, vecht, huil bid, lach, werk en bewonder' verscheen. Op 20 maart 1971 kwam het binnen in de Tipparade, op 10 april in de Top 40, waar het een week later steeg naar 21, vervolgens weer zakte en na drie weken verdween... Om daarna uit te groeien tot een klassieker die ieder jaar terugkeert in de Top 2000.
Ter gelegenheid van het gouden jubileum van dit alternatieve volkslied zal dagblad Trouw vanaf 17 juli zeven weken lang een artikel wijden aan de thema's zing, vecht, huil, bid, lach werk en bewonder, onder het motto: 'Met Shaffy de zomer door'!

Shaffy Cheque 2021

De veelzijdige theatermaker en tekenaar Farida Laan is onderscheiden met de Shaffy Cheque, is woensdagavond 29 juni bekendgemaakt tijdens Het Amsterdams Kleinkunst Festival. De Cheque is een aanmoedigingsprijs die beschikbaar wordt gesteld door het Ramses Shaffy Fonds.
Farida de Laan: 'Ik ben zeer blij met de Shaffy Cheque! Ik voel me vereerd, en het is een enorme stimulans om mijn programma verder te ontwikkelen. Dank voor deze waardering en steun!'

Biografie Loes Hamel

Ze deed de aankondigingen in Shaffy Chantant, zong erin zelf 'I hate music', en showde met Liesbeth de creaties van Dick Holthaus: Loesje Hamel. Eindelijk is haar biografie verschenen, geschreven door Bart Lankester. Ramses: 'Eigenlijk was ze een foute mannequin, want je lette alleen op haar gezicht en haar bewegen en níet op de kleren die ze showde. Bij mij was dat tenminste zo. Loesje stóóf met de snelheid van een sportwagen voor de tijd uit. Door haar werk in Parijs wist ze alles van grote presentatie, maar ook haar komisch talent, haar levenswijsheid en filosofie waren verbluffend. Zij heeft onze hele vorm van leven beÏnvloed, zeker de mijne, ze heeft ons gewoon omgeturnd' (Het Parool, 2 april 1976).

Ranja van Ramses

'In de schouwburg van Uden heb ik hem na afloop van een voorstelling voor het eerst ontmoet. Ik was 14 en verliefd, wat heel veel mensen op hem waren, dames en heren. Op aanraden van mijn moeder gaf ik hem een zelfgemaakte tekening. Maar toen hij me uitnodigde bij hem thuis eens te komen kijken naar zijn eigen teken- en schilderwerk, moesten mijn moeder en tweede vader [...] daar wel even over denken. Maar het mocht; zij gingen in Amsterdam naar een museum, ik op visite bij Ramses. Doodeng natuurlijk, maar hij was superaardig, hij had zelfs ranja in huis gehaald. We hebben altijd contact gehouden.' Aldus Kitty Trepels van Mil in Het Parool. Haar boek, waarin je nog meer verhalen over Ramses kunt lezen en liedjes kunt downloaden via QR-codes is te bestellen via uitgever Sparkle Auteurs.

Veiling

Zondag 30 mei worden via de Instagram-pagina van Uitgeverij Das Mag acht kunstwerken geveild, waaronder de originele ontwerptekening van Peter Struycken voor zijn uit 1981 daterende postzegel van koningin Beatrix! Verder kan worden geboden op werken van Berend Strik, Koen Taselaar, Brian Elstak, Marina Lemaire, Paul van der Eerden, Quentley Barbara, en Philip Akkerman. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars! Zaterdag 29 mei van 14h00 tot 17h00 is er een kijkdag in de galerie/winkel van Droog Design te Amsterdam. Een prachtig initiatief in het kader van de promotie van het boek 'Tussen kunst en cash', geschreven door Pieter van Os en Arjen Ribbens.

Gouden Held bij MAX

Ramses is door Omroep MAX uitgeroepen tot 'Gouden Held in de Eregalerij van de Nederlandse Muziek'. De hele maand mei zullen 'Lunch Lekker met Daniel Dekker' op NPO Radio5, Tijd voor MAX op tv en de website van de omroep aandacht aan hem besteden. Er kunnen ook verzoeknummers worden aangevraagd.

Podcast

Een nieuwe podcast in de reeks 'Zonder bagage', vanuit de Shaffy Zaal in het geheel gerenoveerde Felix Meritis. Met dit keer Daan Bartels, die jarenlang Shaffy-wandelingen organiseerde en dat nu nog een laatste keer doet met presentator Steven Driehuis.
Zonder bagage

Stil met de 3JS

In het tv-programma 'Muziekfeest op zondag' van de AVROTROS heeft de band 3JS op 2 mei omlijst door violen een stemmige versie van 't Is stil in Amsterdam ten gehore gebracht. Mooi!

Nous voulons vivre

Nous voulons vivre: We zullen doorgaan' op z'n Frans, de nieuwe single van Guus Westdorp, die het ook hertaalde. Mooi! Met op viool Nina Zuure en op bandoneon Martial Dancourt - sinds jaar en dag begeleider van Bruno Brel. Ja, er gloort iets in Ramses' geboorteland, eindelijk!
Beluister Nous voulons vivre op Spotify

Volgspot

Dinsdag 20 april waren Nico van der Linden en Maarten Heijmans te gast bij Volgspot op NPO Radio 5, om te praten over de lp Ramses II, de minder bekende liedjes en het grote boek met álle bladmuziek dat Nico gaat publiceren. En natuurlijk werd er ook gemusiceerd!
Het interview was in het kader van de 'Week van de jaren zestig' op NPO Radio 5, in de Evergreen Top 100 die de luisteraars mochten samenstellen was 'Pastorale' van Liesbeth en Ramses op 9 de hoogste genoteerde Nederlandstalige plaat.
terugluisteren

Podcast

Een nieuwe podcast in de reeks 'Zonder bagage' van Steven Driehuis, vanuit de Shaffy Zaal in het geheel gerenoveerde Felix Meritis. Met dit keer Dave Boomkens, biograaf van Buundeweet, alias Repeltuutje, alias Treentjekind, alias opoetje Braaksma, alias lieve Liesbeth!
Zonder bagage

Slotapplaus Liesbeth

Deze maand is het alweer een jaar geleden dat Liesbeth List overleed. Omdat het virus nog altijd heerst, heeft de geplande herdenkingsbijeenkomst voor alle bewonderaars helaas niet kunnen plaatsvinden. In plaats daarvan is de uitgestelde uitvaart nu gefilmd voor een bijzondere documentaire met dochter Elisah, uitgezonden door Omroep MAX op vrijdag 19 maart (herhaling zaterdag 20 maart 8h40 op NPO2 en 16h05 op NPO1). Op zondag 14 maart is de urn na een sfeervolle tocht per koets door Amsterdam bijgezet op Zorgvlied, naast het graf van Ramses (foto Peter Steenhuis).
Postuum duet Elisah met haar moeder
Interview (Trouw, 18 maart)

Podcast Shaffy Theater

Weer twee nieuwe podcasts in de reeks 'Zonder bagage' van Steven Driehuis, dit keer opgenomen in het voormalige Shaffy Theater: de geheel gerenoveerde bovenzaal van Felix Meritis. Met biograaf Sylvester Hoogmoed en de jonge zangeres Linde Schöne. Niet te betalen!
Zonder bagage

Ridder Nico

Donderdagmiddag 4 maart is pianist, arrangeur, orkestleider en componist Nico van der Linden geridderd door de Amsterdamse wethouder Touria Meliani van Cultuur. Niet in de laatste plaats uit erkentelijkheid voor het monnikenwerk dat hij de afgelopen jaren verricht heeft, door het gehele repertoire van Ramses, inclusief tal van onbekende, nooit uitgegeven liedjes, uit te schrijven tot bladmuziek. Chapeau, ridder Nico!
Interview (2014)
Nico met Ramses in "The Girl from Ipanyma (1991)

Der Ramses auf Deutsch

Ramses Shaffy zong al in het Duits voordat hij als zanger bekend werd in Nederland: in het najaar van 1963 trad hij op in een Zwitserse show van zijn vriend Albert Mol. In 1968 nam hij met Liesbeth 'Pastorale' op in Berlijn en de jaren daarna volgden diverse optredens voor de Duitse-tv. Begin maart is er bij Agenda Verlag voor het eerst een boek verschenen met Duitse vertalingen van zijn liedjes, door Johannes S. Berning: Ramses Shaffy - Mensch und Sänger. Een mooie uitgave, met biografische artikelen over Ramses door Berning zelf, Maarten Heijmans, Sylvester Hoogmoed en Pieter Fleury. Via de link te bestellen!

Shaffy Podcasts

De afgelopen tijd heeft Steven Driehuis weer diverse gesprekken gevoerd voor zijn podcastserie 'Zonder bagage': met Lettie Oosthoek, Bas Steman, Boudewijn Kruithof en Tom de Jong. Luisteren kan hier!

Mathilde

Babs Assink en Lammert de Bruin hebben een fascinerende podcastserie gemaakt over Mathilde Willink. Ramses kwam haar ooit tegen toen hij ging optreden in Leiden. 'Wow, wat is dit?' was zijn verblufte reactie, en nog diezelfde avond schreef hij naar verluidt dit lied, dat in 1978 verscheen op de lp 'Dag en nacht'. 'Want ze heeft haar leven in eigen hand / Ze wordt door niemand overmand / Want als iemand haar ziel aanrandt / Dan slaat ze toe, in opperste verbazing'.

Nieuwsarchief

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009