SHAFNIEUWS 2014

NPO Best

Op 30 en 31 december zijn op NPO Best drie televisieshows van Ramses en Liesbeth te zien, geregisseerd door Bob Rooyens:
- Hartenvrouw (1972) om 21.40 uur
- Ramses & Liesbeth (1981) om 22.15 uur
- Shaffy Chantant (1965) om 23.00 uur.
De shows worden daarna drie keer herhaald, zie www.best24.nl.

Vijf jaar geleden

Vijf jaar na 1 december 2009 een mooie aanwinst voor de site: dit portret van de 24-jarige Ramses door W. van Voogt. Kent iemand deze schilder?
Het komt uit de nalatenschap van Lida Lobo Polak (1909-1995), een hele goede vriendin van Ramses. Lees een interview met haar in de Gay Krant, uit de tijd dat Ramses in Egmond aan Zee woonde (Grada Rajneesh).
In 1977 werd Lobo Polak door Ramses geschilderd.

(Met dank aan Ben Polak voor de foto's.)

Daan Bartels organiseerde op Ramses' sterfdag weer een wandeling door het Amsterdam van Shaffy. En hij leeft uitbundig voort. Maarten Heijmans, hoofdrolspeler in de veel bekroonde serie, heeft deze week bekendgemaakt dat hij van 1 t/m 15 maart 2015 gaat touren met Shaffy-repertoire. Hij treedt onder meer op in De Oosterpoort (Groningen), Vredenburg (Utrecht) en Paradiso (Amsterdam).
Verder touren twee hele goede vriendinnen van Ramses, Annemarie Oster en Liesbeth List, door het land met het programma Tandem, waarin ze het minder bekende maar heel mooie 'We verschillen niet' zingen - om maar wat te noemen. En van Liesbeth horen we begin volgend jaar meer op deze site!
Daan Bartels in De Taalstaat (NPO Radio 1, 29/11)
Gerard Alderliefste bij AT5 (1/12)

Prix Europe

Hoera! De serie 'Ramses' heeft de Prix Europa gewonnen! Na de Zilveren Nipkowschijf, na het Gouden Kalf voor hoofdrolspeler Maarten Heijmans, na de Zilveren Krulstaart voor scenarioschrijfster Marnie Blok, is het vierdelige tv-drama geregisseerd door Michiel van Erp nu ook bekroond met de meest prestigieuze prijs voor Europese tv-series. Dit werd op 24 oktober bekendgemaakt tijdens het European Broadcasting Festival in Berlijn. Met de stootkracht van de milde kracht.

Johnny ontmoet Shaffy

Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in De Jantjes. Ze mochten elkaar erg graag. Martin Spee en Hanneke van den Biggelaar maken in de Amsterdamse Roode Bioscoop een muzikale en humoristische reis door hun beider levens, op piano begeleid door Johan Hoogeboom. De première op 20 september was al snel uitverkocht, evenals de voorstelling op 3 oktober en de extra voorstellingen op 28 en 29 november.

Schubert en Shaffy

Op 30 november brengen de bariton Daniel Vecht en pianist Jeroen Sarphati weer hun programma Schubert en Shaffy, dit keer op Texel.
Franz Schubert (1797-1828) en Ramses Shaffy (1933-2009) waren beiden componist en zanger, groeiden op in een totaal andere wereld en tijd, maar er zijn toch verrassende gelijkenissen. Op 16 mei vond de première plaats van dit bijzondere programma, klik hier voor de volledige speellijst.
Op 9 oktober bespeelde Sarphati tijdens een optreden in Museum Geelvinck de gerestaureerde Challen-vleugel van Ramses zelf!
Reportage AT5 (08/10)

Langs kroegen en kathedralen

Daan Bartels organiseert regelmatig met veel succes wandelingen langs locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in het leven van Ramses Shaffy. Aanmelden kan via zijn site Het Lied.
Vorig jaar publiceerde Bartels 'Langs kroegen en kathedralen, een speurtocht door het Amsterdam van Ramses Shaffy'. Een handzaam gidsje met foto's en beschrijvingen van de theaters, woonhuizen, cafés en kerken die in de wandeling zijn opgenomen.

Guus zingt Ramses

In zijn theaterconcert 'Ramses - De liederen' brengt pianist-zanger Guus Westdorp een muzikale ode aan het repertoire van Ramses Shaffy. Hij pakt zijn bekende, maar ook minder bekende liederen bij de hand om er vervolgens een hele eigen klank aan te geven. En dan lijkt het soms of Ramses weer door de zaal waart.
Op de website van Westdorp staat de speellijst en kan de cd van het programma worden besteld.

Veiling portret Donkersloot

Zondagavond 2 november v.a. 20.00 uur vindt een Catawiki online-veiling plaats, betreffende het nevenstaande portret van Ramses Shaffy (kavel 33).
Het is geschilderd in 1994 door Peter Donkersloot.

Gouden Kalf Maarten Heijmans

Tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht heeft Maarten Heijmans vrijdag 3 oktober een Gouden Kalf ontvangen voor zijn hoofdrol in 'Ramses'!
De serie van Michiel van Erp werd eerder al onderscheiden met een Gouden Nipkowschijf en is ook genomineerd voor de Prix Europa in de categorie tv-drama. De uitreiking van deze prestigieuze prijs voor de beste Europese televisieproducties van het jaar vindt plaats op 25 oktober in Berijn.
Op 20 september vertolkte Heijmans Shaffy-repertoire tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht.

81e geboortedag

Vrijdag 29 augustus is het alweer 81 jaar geleden dat Ramses in Neuilly-sur-Seine het levenslicht zag. Om dat te vieren zendt de themazender NPO Cultura deze week iedere avond om 20h30 een programma met of over hem uit. Zo is het interview van Martin Simek uit 1995 te zien, de tv-film De Liefdeswacht (1974), een concert van Ramses & Liesbeth (1978) en een registratie van het hommageconcert in het DeLaMar Theater (1 december 2013). Alle programma's zijn de hele week ook via de website van Cultura te bekijken.
Op de geboortedag zelf organiseert Daan Bartels een wandeling langs de 'kroegen en kathedralen' uit het Amsterdam van Shaffy.

In memoriam Eva van Slooten

Eind mei is Eva van Slooten - Repper overleden, jarenlang de manager van Ramses en tot het einde aan toe een hele goede vriendin. Op zijn verzoek werd ze na zijn dood lid van het bestuur van de Stichting Ramses Shaffy, die de nalatenschap beheert. Lees meer.

Dramaserie bekroond


Op 4 juni stond Ramses weer even bovenaan pagina 101 van Teletekst! Lees het juryrapport en ons (aangevulde) interview met regisseur Michiel van Erp.
Monique Busman, de compagnon van Van Erp in het productiebedrijf De Familie, trad onlangs toe tot het bestuur van de Stichting Ramses Shaffy.

Mozart, Rossini en Shaffy

Op zaterdag 5 juli was er in de Dorpskerk in Wassenaar een concert met composities van de 18e eeuwse Mozart, de 19e eeuwse Rossini en de 20e eeuwse Shaffy. Uitvoerenden: het Trio Wielenga en contrabassist Cees van der Poel.

Ramses Shaffy, de tentoonstelling

Van 7 maart t/m 1 juni 2014 bezochten dagelijks honderden geïnteresseerden de Shaffy-expositie bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar een groot deel van Ramses' nalatenschap wordt beheerd. Ze bekeken er (baby)foto's, z'n enorme vleugel, z'n accordeon, z'n hoeden, aantekeningen, schilderijen, plakboeken en videobeelden die nooit op dvd zijn verschenen. Ook waren er unieke geluidsopnamen te horen, onder meer negen totaal onbekende liedjes. Voor deze tentoonstelling werd niet alleen geput uit wat er in zijn huis aan de Herengracht zoal te vinden was (meer dan menigeen dacht), maar ook uit de archieven van het voormalige Theater Instituut, EYE, Liesbeth List en de pleegfamilie van Ramses.
Meer informatie (met foto's).

Nieuwe bundel bladmuziek

Bij uitgeverij Strengholt is een nieuwe bundel bladmuziek van Shaffy-repertoire verschenen, uitgeschreven door Nico van der Linden.
Het is een vervolg op de bundel die hij in 2005 publiceerde. Het nieuwe boek heet 'Alles kwam door jou' en bevat ook interviews. Donderdag 6 maart overhandigde Van der Linden het eerste exemplaar aan Liesbeth List.
Ramses componeerde 'klassieke liederen. Daarom vind ik het zo heerlijk dat repertoire uit te schrijven,' aldus Van der Linden in een interview met Shaffy.nl over zijn nieuwe bundel.

Shaffy Avond COC Haaglanden

Op 17 mei werd er een reuze gezellige Shaffy-avond georganiseerd in het COC Haaglanden, met Guus Westdorp, Sylvester Hoogmoed en Bert Pronk.

Spektakel in Ouderkerk

De Paardenburg Lounge in Ouderkerk aan de Amstel organiseerde op vrijdag 18 april een Shaffy-avond vol muzikaal spektakel met Alderliefste, Manuëla Kemp en Nico van der Linden.

Jazzy Shaffy leest gedichten

Ramses is natuurlijk beÏnvloed door de klassieke muziek (Rachmaninov), de Amerikaanse crooners (Sinatra), het Franse chanson (Brel), maar ook door de jazz. Binnenkort op Shaffy.nl een interview met Nico van der Linden, die het opviel hoe jazzy de jonge Ramses klonk.
Op 9 april 1960 droeg hij voor de radio gedichten voor van onder meer Paul van Ostaijen, Simon Vinkenoog en Remco Campert, begeleid door een jazz-trio bestaande uit Herman Schoonderwalt, Cees See en Ruud Jacobs. De VPRO zond deze opname, teruggevonden bij het Nederlands Jazzarchief, opnieuw uit.
Vrije Geluiden (VPRO, Radio 6, 01/02)

Interview 1991

"Het houdt me bezig: iemand die met de beste bedoelingen steeds z'n kop stoot, omdat niemand hem accepteert. Het is tekenend voor de enorme gevoelsarmoede die we kennen, in de trant van 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Raak iemand maar eens aan zo (pakt mijn arm vast), leuke reacties krijg je dan."
Lees hier het vervolg van dit interview, dat in 1991 werd afgenomen door Maarten Slagboom.

Serie Ramses

Van zaterdag 11 januari t/m 4 februari zond de AVRO de vierdelige serie Ramses uit, inmiddels verkrijgbaar op dvd.
De critici waren unaniem vol lof. Na een marathonvertoning van de vier afleveringen op 16 december in het DeLaMar Theater werden alle medewerkers beloond met een minutenlange ovatie, hoofdrolspeler Maarten Heijmans in het bijzonder. Liesbeth List wordt gespeeld door Noortje Herlaar, Joop Admiraal door Thomas Cammaert en het scenario is van Marnie Blok.
Lees ons interview met regisseur Michiel van Erp.

Verhalen bij de muziek

Van 6 december t/m 12 januari kon in het programma De Sandwich op Radio 5 Nostalgia gedurende zes weken een kort hoorspel worden beluisterd, geschreven bij een lied van Ramses.

De schrijvers die zich door zijn muziek lieten inspireren waren Franca Treur, Gustaaf Peek, Joost Zwagerman, Manon Uphoff, Herman Brusselmans en Ronald Giphart.
Terugluisteren

Adri Duivesteijn in Raket

In 1967 interviewde Adri Duivesteijn Ramses voor de schoolkrant Raket. Na het Shaffy-weekend op Cultura24 berichtte de tegenwoordige senator en wethouder hierover op Twitter (20/01/14).
Ramses vond zo'n gesprekje "Veeeeeel leuker dan de pers van die grote kranten enzo." Zijn grootste wens? "Continu veel reizen." Zijn mening over politiek in Nederland? "Vervelend, zo kinderachtig."
Lees hier het hele interview.

Herman Pieter de Boer (85) overleden

In zijn woonplaats Eindhoven is kort na de jaarwisseling schrijver, (tekst)dichter en journalist Herman Pieter de Boer overleden. Zijn bekendste liedtekst is ongetwijfeld 'Laat me'. In 'We zullen doorgaan' van Kick van der Veer en Hilde Scholten zei hij hierover in 1994: "Van producer Eric Boom kreeg ik een bandje en bladmuziek van het lied 'Ma dernière volonté' in mijn maag gesplitst. 'Maak daar eens iets moois van voor Ramses, wil je? Kan het gauw, want we hebben verder alles al klaar en we zijn al aan het opnemen.' (...) Boom twee dagen later aan de telefoon: 'Nee, ik uh...' Na vier dagen rinkelde de telefoon, in het holst van de nacht, 3 uur 23. 'Zeg, ja, he, hallo, Shaffy hier,' klonk de beroemde stem, 'ik zou toch wel verdomd graag... 'Er kwamen nog wat woorden uit, op de achtergrond allerlei geroezemoes, ik verstond de helft niet, klik, weg. Een half uur lang was ik zenuwachtig wakker, toen zakte ik uitgeput weg. De volgende middag! De volgende middag, de onvergetelijke volgende middag, ging ik mijn stalkamertje binnen, ik zette het bandje aan en uit en weer aan, en schreef in twintig minuten de tekst van 'Laat me'. Zo betoverend is Ramses."
Laat me (1978)

Nieuwsarchief

2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009