SHAFNIEUWS 2017

Acht jaar geleden

Vandaag, 1 december, is het alweer acht jaar geleden dat Ramses overleed. De herdenkingspagina op deze site bestaat nog steeds. Veel medialinks werkten inmiddels niet meer en zijn daarom verwijderd, maar sommige nog wel.
En ook de volgende link werkt komende week weer: van 1 t/m 8 december kan er gestemd worden voor de Top 2000!
Ramses herdacht in Paradiso (01/12/2009)

Vlaams hommageprogramma

In Vlaanderen startte op 29 september het hommageprogramma 'Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder'. Twee jonge Vlaamse zangers, Bert Verbeke en Jelle Cleymans, zingen de liedjes van Ramses die het best bij hun persoonlijkheid passen, ieder in hun eigen stijl. Ze doen dit samen met Della Bosiers, de chansonnière die ooit door Ramses werd ontdekt tijdens een folkfestival in Antwerpen waar ze beiden optraden. Ramses nam haar meteen mee naar Nederland, waar ze in zijn voorprogramma mocht optreden.
Bekijk de speellijst van het programma.
Aankondiging VRT Journaal (21/9/2017)
Ramses en Della zingen Er was een jongetje (11/01/1977)

Shaffyhuis op tv

Zondag 19 november ging KRO Kruispunt op NPO2 over het Ramses Shaffy Huis. Met onder meer beelden van de viering van Ramses' 84e geboortedag op 29 augustus. Verder werd Gerard Alderliefste geïnterviewd, wiens nieuwe theatertour Dubbel Leven in het teken staat van verslavingen. Een van de liedjes die hij zingt is... 'Heerlijk!'
Terugkijken
Speellijst Dubbel leven

Hans van den Busken (1935-2017)

Op 9 november is de cineast en theaterfotograaf Hans van den Busken op 82-jarige leeftijd overleden. In de eerste helft van de jaren zestig maakte hij een aantal prachtige foto's van Ramses. Zoals de hoesfoto van zijn eerste lp 'Shaffy Chantant'.
In memoriam de Volkskrant (13/11)

Shaffy in het Torpedo Theater

Op dinsdag 14 november was er een muzikale Shaffy avond in het al weken tevoren uitverkochte Torpedo Theater dat eens per maand wordt omgedoopt in Van Huilenbroecks Pretpaleis. Met pianist Nico van der Linden, die jaren met Ramses samenwerkte en twee bundels met bladmuziek van zijn repertoire uitbracht (een derde volgt), zangeres Ine Kuhr en biograaf Sylvester Hoogmoed.
Ine Kuhr zingt Als je niet bij me bent begeleid door Nico van der Linden

Biografie Liesbeth list

Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff is de biografie Liesbeth List : dochter van een vuurtorenwachter verschenen, geschreven door Dave Boomkens. Hij heeft hiervoor vele interviews afgenomen, onder meer met Cees Nooteboom. Bij de presentatie werd Liesbeth vanaf een videoscherm toegesproken door Ramses, een oude opname uit de TV-Show van Ivo Niehe. Aan het slot van de bijeenkomst werd door alle aanwezigen de Shaffy Cantate gezongen.
Interview dochter Elisah en de auteur 010nu (1/11)
Website Liesbeth List

Alderliefste 2017-2018

De bandleden van Alderliefste, die Ramses zo vaak hebben begeleid, zijn hem natuurlijk nog niet vergeten. Zanger Gerard Alderliefste treedt op met het programma 'Dubbel leven' waarin hij verhalen over zijn praktijk als verslavingsarts - en over Ramses - afwisselt met mooie chansons, waaronder ook 'Vivre' en 'Heerlijk'. Daarnaast treedt hij op met sterren als Cor Bakker, en ook dan komen er uiteraard Shaffy-klassiekers langs. Drummer Luc de Bruin en bassist Robert Kramers zitten in de Nederpop Allstars, net als onder meer Henk 'Goede Doel' Temming en Erik 'Toontje Lager' Mesie. Stefan de Kogel (Soldaat van Oranje Jersey Boys) zingt tijdens hun optredens 'Laat me', onder de toeziende blik van Ramses.

Wandelingen

Daan Bartels organiseert regelmatig wandelingen langs locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in het leven van Ramses.
Voor meer informatie, data van volgende wandelingen en aanmelding kun je terecht op zijn website Het Lied.

Ramses als paradijsvogel

Daarover gaat het dinsdag 31 oktober van 20h00 tot 21h30 in Het Honk, Jan de Louterpad 8 Amsterdam-West, vlakbij de Honinggraat. Toegang gratis. Met biograaf Sylvester Hoogmoed en Eveline van de Putte, auteur van 'Stormachtig Stil', waarin levensverhalen van roze ouderen zijn opgetekend.
Onder de aanwezigen worden enkele exemplaren verloot van 'We zien wel!', 'De moeder van Ramses' en 'Stormachtig Stil'.

Johnny ontmoet Shaffy

Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical 'De Jantjes'. Ze mochten elkaar erg graag. Theatergezelschap 'Amsterdams Allooi' speelt ook dit jaar weer de voorstelling waarin hun beider levens worden verknoopt. Met Martin Spee (zang), Hanneke van den Biggelaar (zang), Johan Hoogeboom (arrangementen en pianist) en explicateur Luuk Wijmans. Eerstvolgende voorstelling: donderdag 9 november in De Mess in Naarden. Op 21 september was het programma te zien in De nieuwe KHL, op 12 en 13 mei in het Utrechtse Werftheater.
Interview Van Stirum TV (2015)

Musical Liesbeth List

Op 2 oktober was de première van 'Liesbeth List, de musical' in Koninklijk Theater Carré. Met in de hoofdrol Renée van Wegber, Michael Konings speelt Ramses. Louis van Beek schreef het script. Een productie van De Graaf & Cornelissen Entertainment.
Speellijst
Trailer

Leids Shaffy Podium

Zaterdag 9 september werd in het Leidse Volkshuis een Shaffy Podium georganiseerd, gewijd aan de jeugdjaren van Ramses. Van 1940 tot en met 1952 woonde hij bij zijn pleegouders aan het Terweepark, vlak achter het Leidse station. Een van de genodigden was zijn goede vriendin Merel Laseur, die daar regelmatig met hem naartoe liftte. Verder waren er optredens en verhalen van onder anderen Sjors van der Panne, Boudewijn Kruithof, Mariëtte Landheer, Sylvester Hoogmoed, Jeroen Spijker, Nico Knapper, Carolien Devilee & zangers BplusC, Daniël Meppelink, Damiaan van Noort & dansers BplusC en Tijn Schell. De avond werd georganiseerd door het Centrum voor Amateurkunst Leiden en omwonenden van het Terweepark, met dank aan de Stichting Ramses Shaffy.
Foto's op Facebook & verslag in het Leidsch Dagblad (11/9)

Feestje Shaffy Huis

Op 29 augustus was het 84 jaar geleden dat Ramses werd geboren, wat men op Facebook en Twitter allerminst was vergeten!
Ook was er een feestelijke avond in de foyer van het Ramses Shaffy Huis, met onder meer Pieter Fleury en Gerard Alderliefste.
Op 1 september werd bekend dat dit woonzorgcentrum voor kunstenaars zo'n succes is, dat er een tweede Ramses Shaffy Huis in Amsterdam gebouwd gaat worden, dat waarschijnlijk 'Het Leven Lief Huis' gaat heten.
Artikel de Volkskrant (1/9)
Alderliefste & Rikkert van Huisstede zingen Wij zullen doorgaan (29/8)

La Grande Dame stopt

'Liesbeth, er valt niets aan te doen. Ik hou van je en ik wil dat je gelijk hebt als je bij mij wilt zijn. Verder kan je een prachtige billenkoek krijgen op je mooie vormen.' Dat schreef Ramses ooit aan Liesbeth, die op 18 augustus in de Volkskrant en De Telegraaf bekendmaakte dat ze definitief een punt heeft gezet achter haar imposante carrière. 'Het verhaal is verteld.' Vanwege geheugenproblemen zal ze uit de openbaarheid terugtreden. Op gepaste afstand zal ze in oktober nog wel present zijn bij de première van de musical die over haar gemaakt wordt en de presentatie van de biografie die dan verschijnt.
De Cantate (1967)

Ramses Shaffy Huis geopend

Op vrijdagmiddag 23 juni is het Ramses Shaffy Huis aan de Amsterdamse Piet Hein Kade officieel geopend. Het is een woon-zorgcentrum voor jonge en oude kunstenaars, niet ver van de Dijksgracht, waar Ramses' woonboot lag. Inmiddels wonen er al zo'n veertig kunstenaars en tientallen staan op een wachtlijst. Onlangs werden de woorden 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder - Niet zonder ons' op de gevel geplakt. In de sociëteit op de hoek van het pand staat een grote vleugel en er zullen regelmatig dansbijeenkomsten en lezingen worden georganiseerd.
Verslag Het Parool (23/6).
Reportage AT5 (24/6)

Sarphatihuis op AT5

Vrijdag 23 juni was het programma 'De straten van Amsterdam' op AT5 gewijd aan de Roeterstraat, waar het Sarphatihuis is gevestigd. Daar bestaat sinds een aantal jaren een LHBT-afdeling, het 'Rozeneiland'.
Maar het ging natuurlijk ook over de beroemdste voormalige bewoner van het huis.
De straten van Amsterdam (23/6)

De moeder van Ramses

Alexandra Thérèse Wysocka heette ze volgens het geboortebewijs van haar zoon, maar ze beweerde in werkelijkheid niemand minder te zijn dan groothertogin Olga Romanova, de oudste dochter van tsaar Nicolaas II. Op 24 mei verschijnt bij uitgeverij Prometheus De moeder van Ramses over deze 'prachtige avonturierster' - zoals een Australische krant haar ooit noemde. Na de Russische Revolutie belandde ze in Egypte, waarna ze aan de Côte d'Azur en in Parijs de mooiste hotels frequenteerde, een spoor van openstaande rekeningen en ongedekte cheques achter zich latend. Na Frankrijk te zijn uitgezet, zette ze haar leven op grootse voet voort in België en Zwitserland, gesteund door de uitstekende connecties die ze had in de hoogste kringen en vooral door haar onverwoestbare flair.
Interview Volgspot (Hijlco Span, 18/5, KRO/NCRV Radio 5)
Interview Met het oog op morgen (Wilfried de Jong, 23/5, NOS Radio 1)
Interview Nooit meer slapen (25/5, VPRO Radio 1)

We zien wel! 4e druk

Bij uitgeverij Prometheus is in juni de vierde, herziene druk verschenen van We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy. De passages over zijn moeder zijn op basis van nieuwe informatie aangepast en er is een epiloog aan het boek toegevoegd, over alle gebeurtenissen sinds december 2009. 'Het feest is geweest, maar het is nog niet voorbij!.'

Ramses Rondvaarten

Naast deze wandelingen, gaat een rederij 'the Blue Boat Company' vanaf 8 april ook rondvaarten aanbieden langs zijn vroegere woonadressen, plekken waar hij heeft gewerkt en buurten waarover hij zong.
Ramses zelf woonde jarenlang op een woonboot aan de Dijksgracht en voer regelmatig door de grachten in zijn pieremachochel.

Reprise Shaffy Chantant

Het gaat verder, het gaat door! Op 14 en 15 april was in Theater Bellevue opnieuw de voorstelling 'Shaffy Chantant, een muzikale tragedie' te zien, die vorig jaar oktober zoveel succes oogstte in Felix Meritis. Dit keer in het kader van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Met Oukje den Hollander, Vera Marijt, Jeff Heijne, Lisa Konno, Karin Vlug, Eva Laurenssen, Jasper van Hofwegen, Jacob de Groot en Diamanda La Berge Dramm. Regie: Tonje Langeveld, regie assistent: Dewi Reijs.
De optredende jonge beloften in 1 minuut.

Kitty Courbois (1937-2017)

'Ik wilde alleen maar naar Amsterdam omdat Ramses daar was. En Joop Admiraal.' Dat zei Kitty Courbois zo'n vijftien jaar geleden, toen ze met Joop iedere zondag Ramses bezocht in het Sarphatihuis. Op 11 maart is ze plotseling op 79-jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding.
Vanaf het begin van haar lange toneelloopbaan was ze bevriend met Ramses, die ook regelmatig in haar ouderlijk huis kwam, in Nijmegen. Hij heeft daar nog opgetreden met haar broer Pierre, de drummer. Vanaf 1960 speelden Ramses en zij samen bij Toneelgroep Amsterdam, onder meer in Een midzomernachtsdroom (1961). Later volgden films als Liefdesbekentenissen (1967) en Op hoop van zegen (1986). En in de jaren negentig maakten ze beiden een aantal seizoenen deel uit van Toneelgroep Amsterdam, waar ze te zien waren in Lady Windermere's Fan (1992) en Dark Lady (1999).
Na zijn dood trad Courbois toe tot het bestuur van de Stichting Ramses Shaffy.
Trailer Liefdesbekentenissen (1967)

Thijs Chanowski (1930-2017)

Op vrijdag 10 maart overleed Thijs Chanowski (86), Ramses' impresario van 1966 tot 1968. Hij stond aan de wieg van het Shaffy Theater, en wist toen de wereld zijn protegé failliet had verklaard dat besluit na twee weken te vernietigen. 'Het was een geweldig sfeertje,' blikte hij later terug op die periode. Daarna was hij onder (veel) meer producent van De Fabeltjeskrant en films van het Werkteater, betrokken bij de ontwikkeling van de eerste interactieve laserdisk bij Philips in 1972, hoogleraar aan de UvA, et cetera. Drie jaar geleden trad Chanowski met z'n eigen trio nog op tijdens het Shaffy Weekend in Felix Meritis.

Onthulling in het Terweepark

Zaterdagmiddag 18 februari is in het Leidse Terweepark een plaquette onthuld die in herinnering brengt dat Ramses daar vanaf 1940 zijn jeugd doorbracht. Eregaste was zijn nichtje en grote jeugdliefde, die hij vereeuwigde in Sneeuw voor Wendela en ook buurtbewoner Armin van Buuren was onder de aanwezigen.
Het huis waar Ramses (toen nog Didi genoemd) bij zijn pleegouders woonde is helaas afgebroken, maar het parkje waar het op uitkeek is er nog, vlak achter het Centraal Station. Het wordt echter bedreigd, de gemeente wil er een nieuw busstation bouwen. De onthulling werd opgeluisterd door toneelvereniging 'Tot Ieders Genoegen' en de jonge getalenteerde chansonnier Damiaan van Noort.
Reportage Leidseglibber (18/2)
Artikel Leidsch Dagblad (19/2)
Aankondiging Nu.nl (17/2)

Ramses Shaffy Huis populair

'Heel belangrijk: het is géén bejaardenhuis,' zegt een bewoner van het Ramses Shaffy Huis in een artikel dat Trouw op 6 januari wijdde aan het nieuwe woon-zorgcentrum aan de Amsterdamse Oostelijke Handelskade (online via Blendle). Het idee om oudere kunstenaars en enkele van hun jonge collega's op deze manier te laten samenwonen bleek enorm aan te slaan, binnen een mum van tijd zat het vol. De 74-jarige Peter Faber belt volgens directeur Ed Cools geregeld om 'grappend te vragen of er al iemand dood is'. Faber: 'Maar de meeste bewoners zijn nog heel jong, die gaan voorlopig niet weg.'

Nieuwsarchief

2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009