SHAFNIEUWS 2018

Guus zingt Ramses

'Wij herkenden elkaar, als we samen achter de piano zaten, als we ons verwonderden, als we beiden onze streken uithaalden, als we samen huilden en huilden van het lachen om de wereld om ons heen.' Vrijdag 21 december treedt pianist en zanger Guus Westdorp weer op met zijn programma Ramses de liederen (onder de link meer informatie). Locatie: Rietveld Theater, Delft, aanvang 20h30.

Ramses in het Haagse

Donderdag 13 december was er een aan Ramses gewijde avond in de bibliotheek Ypenburg, met zijn biograaf en de band Niet zonder ons (Jochem le Cointre, Anne de Blok, Stephan Peters, Floris Jan van den Berg).
Ramses kwam vaak in het Haagse, al dan niet spijbelend van zijn school in Voorburg. Later logeerde hij er bij zijn vrienden Paul van Vliet en Liselore Gerritsen en trad veel op in Scheveningen, zo was Shaffy Chantant er ruim een half jaar te zien in de Mont d'Or (1965/1966) en in de zomer van 1968 had hij een programma in het Kurhaus met o.a. Blossom Dearie.

In memoriam

Zaterdag 1 december was het alweer negen jaar geleden dat Ramses overleed. Dat ging natuurlijk niet onopgemerkt voorbij! Zondag 2 december, werd hij uitgebreid herdacht tijdens een concert van Carmen Sars in het Ramses Shaffy Huis (Piet Heinkade 231 Amsterdam) met als speciale gast niemand minder dan Thijs van Leer. Donderdag 6 december was er een lezing door zijn biograaf in OBA Oosterdok (vlakbij het Amsterdamse CS). Allemaal in de buurt van de Dijksgracht, waar ooit zijn woonboot lag. En op de dag zelf was er een programma met Ramses zelf bij de Concertzender.
De gezongen biografie van Ramses (Concertzender, 1/12/2018).

Lad me

Er bestaat een Russische versie van 'Laat me'! Een als Ivan Rebroff uitgedoste zanger van Het Groot Niet Te Vermijden zong het als onderdeel van het programma dat deze vijfmansformatie speelde in de theaterseizoenen 2015-2017. Vertaald door Viktoriya Afanasieva en Awee ter Horst en de titel is bijna gelijk: 'Lad Me'.
In hun huidige voorstelling zit 'Heintje', uitgevoerd door zanger/koperblazer Evert Josemanders.
'Rebroff' zingt Lad me

Celloconcert Shaffy Station

Reizigers op Ramses' metrostation aan de Vijzelgracht werden op maandag 22 oktober onthaald op de Shaffy Cantate, uitgevoerd door tien cellisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Een prachtig initiatief in het kader van de Cello Biënnale.
Ramses zingt Shaffy Cantate

Sammy-monument Leiden

Hoog Sammy! In het Leidse Terweepark, waar Ramses zijn jeugd doorbracht, komt hoogstwaarschijnlijk een Shaffy-kunstwerk. Er is inmiddels advies ingewonnen over de fundering, het wachten is nu op de vergunning, waarna een crowdfundingsactie zal starten. Een mooi intitiatief van omwonenden, in het bijzonder Peter van der Geer. Wordt vervolgd.
In februari vorig jaar werd er al een plaquette onthuld in het Terweepark, dat dreigde te verdwijnen vanwege de bouw van een nieuw busstation.

Ramses en zijn moeder

Over Ramses en zijn excentrieke moeder zijn de laatste woorden nog niet gezegd. Waar kwam ze vandaan? Wanneer en waar overleed ze? Was ze werkelijk een spionne, zoals de Franse vreemdelingendienst vermoedde? Welke invloed had deze illustere maar afwezige moeder op haar zoon? Hun beider biograaf Sylvester Hoogmoed vervolgt zijn verhaal op donderdag 18 oktober in de monumentale bibliotheek aan het Amsterdamse Roelof Hartplein, van 19h30 tot 21h00. Toegang € 10,00, met OBA-pas € 5,-.

Shaffy en Brel

Ramses is vaak met Jacques Brel vergeleken, die op 9 oktober veertig jaar geleden overleed. Al in 1956 zag hij hem optreden in het Nieuwe De La Mar, als voorprogramma van de nu totaal vergeten Pierre Dudan. Deze getalenteerde Zwitserse chansonnier had een mooie stem én een Russische moeder, dus het is heel goed mogelijk dat Ramses voor hem was gekomen en toen bij toeval de jonge Brusselaar ontdekte. 'Wat we gemeen hebben, is onze tomeloze energie op het podium,' zei Ramses later. In 1963 zag hij Brel optreden in het Concertgebouw en ze zijn nog aan elkaar voorgesteld in de bar van hotel Americain, maar het bleef bij een korte ontmoeting.
Helaas heeft Ramses maar één keer een lied van de grote Jacques opgenomen, voor een documentaire van Johan Anthierens, met als decor de Brusselse Sint-Hubertusgalerijen.
Ramses zingt Mathilde (1980)

Ramsesavond in Leiden

Aanstaande donderdag 27 september wordt de documentaire Ramses, où est mon prince? van Pieter Fleury vertoond in bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4 te Leiden, de stad van zijn jeugd. Met een inleiding door biograaf Sylvester Hoogmoed.
Aanvang 19h30, entree zes euro, inclusief koffie/thee. De avond wordt georganiseerd door BplusC. Wees welkom!
Het intro van de documentaire

Afscheidsconcerten Louis

Vrijdag 14 september geeft Louis van Dijk na een carrière van 56 jaar zijn afscheidsconcert tijdens het Loosdrecht JazzFestival.
Eerder dit jaar nam Liesbeth List al afscheid van haar fans, ook zij treedt niet meer op. De tijd verglijdt...
Shaffy Cantate (Theater Orpheus, Apeldoorn, 1967)

Serie RAMSES online

Ter gelegenheid van Ramses' de 85e verjaardag is de veelbekroonde serie over zijn leven van Michiel van Erp, met in de hoofdrol Maarten Heijmans, gratis opnieuw te bekijken. Dit kan tot maandag 17 september via avrotros.nl.
Clip Laat me, met beelden uit de serie

Shaffy 85: Niet Zonder Ons

Ter gelegenheid van de 85e geboortedag van Ramses, op 29 augustus, gaat een groep getalenteerde jonge muzikanten op tournee langs verschillende theaters in Nederland, onder het motto 'Niet zonder ons'. Zangeres Anne de Blok, zanger Stephan Peters, pianist Jochem le Cointre, bassist Floris Jan van den Berg en drummers Wouter Kühne en Tim Hennekes vertolken in een kleine, intieme voorstelling het repertoire van Ramses. Een eerbetoon met humor, drama, muziek, dans en vooral heel veel Shaffy.
Meer informatie en speellijst
Interview NPO Radio 1 (23/08).

Recordpoging Shaffy-samenzang

Bij de opening van het festival Muziek aan de Middenweg in Middenbeemster zong Sjors van der Panne op zondagochtend 19 augustus met honderden bezoekers 'Zing, vecht, huil, bid lach, werk en bewonder'. Hij verbrak daarmee niet zijn eigen record uit 2016, toen hij het alternatieve volkslied in Middenbeemster zong met Liesbeth List en 809 anderen, in de stromende regen. Maar een mooie samenzang werd het wel!

Opening station Vijzelgracht

Het is ongelofelijk, maar de Noord/Zuidlijn is uiteindelijk dan toch in gebruik genomen! Op zaterdag 21 juli werd dit gevierd met gratis ritjes naar alle acht stations. Bij de halte Vijzelgracht, tussen Ramses voormalige woning aan de Derde Weteringdwarsstraat en zijn stamkroeg (de halte waarin het Shaffy-kunstwerk van Marjan Laaper is te zien), zongen Alfred van den Heuvel en Ine Kuhr die dag repertoire van Ramses, begeleid door niemand minder dan Nico van der Linden.
Impressie Shaffy Station Vijzelgracht, met de langste roltrap van de Benelux (AT5)

Favorieten Express

Er is een nieuwe verzamel-cd van Ramses verschenen, in de serie 'Favorieten Express'. Een mooie keuze uit vooral de vroege albums, met als opvallende track het mooie 'In de armen van de stad', een duet met Liesbeth geschreven door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh.

Hommage La List

Zondagmiddag 10 juni van 14h30 tot 18h00 is er een hommagevoorstelling voor Liesbeth List in het Schaffelaartheater te Barneveld. Met o.m. optredens van haar begeleidingsband, Han Kooreneef en bijzondere filmbeelden uit het archief van Paul Pestman, onder andere van haar optreden in Paradiso met Shaffy-repertoire (2015)
En natuurlijk is ook La Grande Dame zelf aanwezig!
Liesbeth in het Frans (met interview, Concertzender, 2015)

Doe maar Shaffy

Sinds 12 mei is het programma 'Doe maar Shaffy' te zien van de groep la CliQue, bestaande uit vijf zangeressen en een pianist. Samen vormen ze een muzikale kliek die bekend staat om haar harmonieuze samenklank, solistische zangkwaliteiten en theatrale uitstraling.
voorproefje

Natascha Emanuels (1939-2018)

Zangeres en cabaretière Natascha Emanuels is op 12 mei overleden. Begin 1969 zong ze liedjes uit de jaren twintig in het programma 'Shaffy Verkeerd'. Een paar maanden later stond ze met Ramses in de roemruchte opera 'Reconstructie', tijdens het Holland Festival. In 1970 was ze te zien in de Nederlandse versie van 'Hair' - waarvan Ramses zeer gecharmeerd was.

Sammy-kunstwerk Terweepark

Vrijdagmiddag 4 mei werd er uit volle borst 'Sammy' gezongen in het Terweepark achter Leiden Centraal. Er werden video-opnamen gemaakt in het kader van een crowdfunding-actie die moet leiden tot de realisatie van het kunstwerk 'Hoog Sammy, kijk omhoog' van Janine Melai. Een prachtig initiatief van de omwonenden rond het park waar Ramses opgroeide bij de familie Snellen.

Shireen Strooker (1935-2018)

Actrice en regisseuse Shireen Strooker is op 82-jarige leeftijd overleden, een van de drijvende krachten achter Het Werkteater. Ramses ontmoette haar tijdens een feest in Den Haag midden jaren vijftig. 'Toen hij hoorde dat ik half Indiaas was, trok hij me de dansvloer op en riep: "Nederland zit te wachten op mensen zoals wij, met ander bloed." Dat heeft zo'n impact op mij gehad! Na dat feest was ik helemaal in trance, bijna bewusteloos. Ik dacht: die gaat me bellen! Maar ik heb hem daarna een hele tijd niet meer gezien, dat gebeurde pas weer toen ik op de Toneelschool kwam. Toen heeft hij me er wel meteen weer uit gepikt.' Hun vriendschap hield meer dan een halve eeuw stand.

De Stichting

Hoe gaat het toch met de Stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars? Er zijn de afgelopen jaren onder meer financiële bijdragen geleverd aan plaatprojecten, aan Shaffy Chantant 2016 en aan het Amsterdams Kleinkunstfestival. En voor 2019 zijn er grootse plannen! Voorzitter Jacques Klöters vertelt meer.

Expositie Anne Roorda

Schilder Anne Roorda maakte een portret van de moeder van Ramses na lezing van haar biografie (Prometheus, 2017); een mooie vrouw, half in het duister - zoals het leven dat ze leidde. Begin jaren zeventig werd Roorda zelf op het schildersdoek vereeuwigd door haar zoon, waarmee hij toen goed bevriend was. Op 14 april opent een expositie van Roorda samen met Ingrid van der Hoeven in Galerie de Kunstkamer, Hoogeloon. Te bezichtigen t/m 3 juni, ieder weekend 13h00-17h00 en op afspraak.

En Vrac

Het chansontrio En Vrac speelde op vrijdag 6 en zaterdag 7 april in het Utrechtse Werftheater. Voor de pauze eigen werk, daarna het Shaffy-programma waarmee de band maandelijks langs woon- en werkplekken van Ramses in Amsterdam vaart, in samenwerking met Blueboat Company.

Kleinkunstfestival

Op 26 maart 1994 genoot Ramses van het aan hem gewijde hommageprogramma tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. De editie van 2018 wordt, net als vorige jaren, mede gefinancierd door de stichting Ramses Shaffy.

Ik heb nog iets op mijn lever

In de vroege lente van 2018 is er in het Nijmeegse Campustheater (later ook elders) een bijzondere voorstelling te zien van Kitty van Mil. Als veertienjarige bracht ze ooit een zelfgemaakte portrettekening van Ramses en Liesbeth naar hun kleedkamer, waarna een interview voor de schoolkrant volgde. Later raakte ze met beiden bevriend. In 2010 kreeg Kitty kanker, waarna ze de theatersolo Vals Plat maakte. In september 2016 sloeg het noodlot opnieuw toe: uitzaaiingen. Nu schreef ze de theatersolo: Ik heb nog iets op mijn lever, een taboedoorbrekende 'chemonoloog'. De betekenis en invloed die Ramses en Liesbeth op haar hebben gehad staat daarin centraal. Lees verder.

Wandelingen

Daan Bartels organiseert regelmatig wandelingen langs locaties in Amsterdam die een rol hebben gespeeld in het leven van Ramses.
Voor meer informatie, data van volgende wandelingen en aanmelding kun je terecht op zijn website Het Lied.

Johnny ontmoet Shaffy

Johnny Jordaan en Ramses Shaffy werkten in 1970 samen in de musical 'De Jantjes'. Ze mochten elkaar erg graag. Theatergezelschap 'Amsterdams Allooi' speelt ook dit jaar weer de voorstelling waarin hun beider levens worden verknoopt. Met Martin Spee (zang), Hanneke van den Biggelaar (zang), Johan Hoogeboom (arrangementen en pianist) en explicateur Luuk Wijmans.
Op 3 maart was deze voorstelling te zien in It Maskelyn te Hurdegaryp, Friesland; 31 januari in De Mess, Naarden.
Interview Van Stirum TV (2015)

Niet zonder ons

In Zürich noemde men de muziek van 'Der Holländische Brel' archetypisch, toen De Broers Adolfsen er de try-out speelden van hun programma 'Niet zonder ons'. Hun concertvertelling over Shaffy's veelzijdigheid en veelbewogen leven kon worden bekeken op 4 april in Theater De Stoomfabriek, Dalfsen, 5 april in Kunsthuis Rosmalen en 6 april in Theater onder de Molen, Vorden (Linde).
Voorproefje

Ramses in Vogelvlucht

Dinsdag 20 maart traden accordeoniste/zangeres Fredie Kuiper en zanger Jorick Jochims op in het Haarlemse Jeltes Lokaal, met hun programma 'Ramses in vogelvlucht'.

Shaffy Podium Leiden

Zaterdag 24 februari draaide het om de vleugel, de vlegel en jong talent op het Shaffy Podium in Leiden. Flip Noorman (vlegel), Oukje den Hollander (zang), Jorn ten Hoopen (gitaar) en Thijs Cuppen (vleugel) gaven twee voorstellingen (om 16h00 en 20h00) in de Concertzaal van Pianohandel van Leenen, Lammermarkt 59. In de geest van Shaffy, onder het motto Verwachte het onverwachte! Met dit programma onder regie van Tonje Langeveld werd een vervolg gegeven aan de succesvolle bijeenkomsten vorig jaar in het Terweepark en het eerste Shaffy Podium in de stad waar Ramses zijn jeugd doorbracht.

Het Allard Pierson

De afdeling Bijzondere Collecties van de UvA gaat verdwijnen. Sinds 2012 wordt de nalatenschap van Ramses daar beheerd, in bruikleen gegeven door de stichting Ramses Shaffy Fonds. In 2014 werd in het pand aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam een succesvolle tentoonstelling daaruit samengesteld. Wat gaat er nu gebeuren met alle schilderijen, cassettebandjes, conceptteksten, notities, foto's, brieven en plakboeken? Gelukkig, alleen de náám Bijzondere Collecties verdwijnt, het gaat voortaan 'Het Allard Pierson' heten, net als het museum. De collectie blijft in bruikleen bij het Nederlands Theater Instituut, voortaan dus onderdeel van Het Allard Pierson.
Bericht Folia (31/1)

Metrokunstwerk te bezichtigen

Op zaterdag 20 januari 2018 was het toekomstige metrostation Vijzelgracht tussen 09.00 en 16.00 uur geopend voor belangstellenden. Tienduizenden bezoekers bekeken onder meer het Shaffy Kunstwerk van Marjan Laaper! Daarna zijn de deuren weer gesloten, totdat de metro op 22 juli 2018 over de Noord/Zuidlijn gaat rijden.
Een foto van het Shaffy Kunstwerk is opgenomen in De Grote Nederlandse Kunstkalender 2018.
Verslag (20/1/18)
Sneak preview kunstwerk (14/12/2016)
Interview Marjan Laaper (31/10/2016)

Ramses inspireert burgemeester

De kersverse burgemeester van Etten-Leur, Miranda de Vries, refereerde in haar nieuwjaarstoespraak aan 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder', verschenen in haar geboortejaar. Het Shaffy-volkslied sluit aan bij haar ambities: 'Etten-Leur doet het gewoon samen, eerlijk en innovatief.' (bron: BN DeStem (9/1/2018).

Nieuwsarchief

2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009