Shaffy Chantant 2016

Het gaat verder, het gaat door! Van donderdag 6 t/m zondag 9 oktober kreeg nieuw talent een podium in Shaffy Chantant 2016. Een halve eeuw nadat Ramses de bovenzaal van Felix Meritis omtoverde tot Shaffy Theater werden het daar opnieuw spannende avonden vol verrassingen: rauw toneel, betoverende muziek en poëzie door grote beloftes, die in de voetsporen traden van onder meer Polo de Haas, Thijs van Leer, Louis van Dijk en Liesbeth List.
Bovenstaande foto werd gemaakt door Dingena Mol en stond bij een lovende recensie in Het Parool (7/10).
Klik voor meer foto's op het rechterpijltje bovenaan deze pagina.

Z'n naam werd niet genoemd, er werd maar één lied van hem gezongen ('Er was een jongetje'), maar dit was helemaal in de geest van Ramses. Het welkomstdrankje het welkomstorgeltje, de piano, de gevleugelde woorden, de viool, de prachtige muziek, de illusies, de engel.
Verwijten als 'Je zuigt alle zuurstof uit deze ruimte' en 'Ik ben een zak tegen iemand die ik leuk vind.' Alles zit in ons hoofd, alle werkelijkheid is illusie, alle illusie is werkelijkheid.

Tijdens de voorstelling van zaterdag 8 oktober zat Polo de Haas in de zaal, pianist in het allereerste Chantant. Hij was onder de indruk: 'Het was veel beter dan ik had gedacht! Heel goed gedaan, vooral ook de violiste: Diamanda La Berge Dramm.'
De andere optredende jonge talenten waren Oukje den Hollander, Vera Marijt, Jeff Heijne, Lisa Konno, Karin Vlug, Eva Laurenssen, Jasper van Hofwegen en Jacob de Groot. Let op die namen, de nieuwste garde stormt aan! Regie: Tonje Langeveld, regie-assistent: Dewi Reijs.

De twee geplande avonden waren al snel uitverkocht, zodat er extra voorstellingen werden ingelast.
De avonden werden georganiseerd door de Stichting Ramses Shaffy Fonds en Felix Meritis in de Steigers. Het is de bedoeling dat Shaffy Chantant een jaarlijks evenement wordt. Volgend jaar zal het wel ergens anders plaatsvinden, want Felix Meritis wordt in 2017 ingrijpend verbouwd.

En dan was er ook nog die geheimzinnige tekst, die niemand eerder was opgevallen, ook de theatermakers niet. Met ouderwets krijt in een ingebouwde kast geschreven, die tijdens de voorstelling geopend werd: 'Shaffy is weerloos.'

Noordhollands Dagblad (29/9)
De optredende jonge beloften in 1 minuut.
Jacques Klöters geniet van het vooruitzicht, bovenop Felix Meritis.