Schilderijen

Ramses is bekend geworden als zanger en acteur. Niet veel mensen weten dat hij ook zijn leven lang heeft geschilderd en getekend. Er zijn maar een paar exposities geweest, onder meer in De Galerijzolder (Kruibeke, 1975), restaurant Le Garage (Amsterdam, 1990), Galerie Donkersloot (Amsterdam, 1997) en Theatergalerie De Voorstelling (Nijmegen, 1998).
Op zijn beurt heeft Ramses weer andere kunstenaars geïnspireerd. Klik hier voor voorbeelden.


In 1958 bekostigde Ramses een verblijf in Parijs met het maken van krijttekeningen op de trottoirs van de Boulevard Saint-Michel. Vriendin Marina speelde daarbij op een orgeltje en haalde geld op.


Twee zelfportretten zijn bekend geworden als elpee-hoes.


In 2005 verscheen een niet eerder gepubliceerd zelfportret op het Shaffy Songbook.


Een zelfportret dat Ramses voor de beeldhouwer Leendert Janzee (1940-1972) maakte, op wie hij verliefd was. Dochter Denise Janzee: 'Hij kwam het schilderij brengen, nog nat van de verf, en toen hebben ze een tijd lang handje in handje op bed gezeten.'


Een ander zelfportret, uit 1972, waarmee Ramses destijds zijn rekening in Hotel Thorbecke heeft betaald.
(met dank aan Yvonne Koelewijn en huidige eigenaar Sieger Heijs)


Een zelfportret uit het begin van de jaren zestig.
(met dank aan Leo van Straaten)


(met dank aan eigenaar Remt Modderman)


Dit portret van Ramses en Joop Admiraal in koningsgewaden hing lang bij Joop Admiraal thuis en tegenwoordig in de Amsterdamse Stadsschouwburg.


Nog een portret van Joop, uit diens nalatenschap, gemaakt in 1959, toen ze net samenwoonden aan de Derde Weteringdwarsstraat.


Een wat onheilspellend portret van Joop. In het bezit van Michiel van Erp.


Twee portretten van Liesbeth List, die in haar werkkamer hingen.
(met dank aan Daan Bartels & Liesbeth List)


Nog een portret van Liesbeth List, uit 1990.
(met dank aan Paul Pestman)


Een portret uit 1979 van Vincent Walter.
(met dank aan Ward Walter)


Ramses maakte dit portret van zijn toenmalige geliefde Vincent toen die in de succesvolle voorstelling 'De Kleine Prins' van De Saint-Exupéry speelde. Na een voorstelling en nazit ging Ramses eerder naar huis. Toen Vincent later op de avond thuiskwam, stond dit schilderij als verrassing op hem te wachten.
(met dank aan Guy Swart)



Een portret uit 1972 of 1973 van het Trio Louis van Dijk.
(met dank aan Jacques Schols)



Portret uit 1960 van Shireen Strooker.
(zoals bleek tijdens uitzending Adres Onbekend, 24/4/11; in het bezit van Denise van Hamersveld)


Een gouache uit de nalatenschap van Margot Hudig.
(met dank aan haar zoon Olsen Engelchor)


Een portret uit 1973 van Anne Roorda.
Roorda is door Ramses op het pad van het kunstenaarsschap gezet. Lees hier zijn verhaal.


Portret uit 1972 van Riek, eigenaresse van De Tramhalte, waarover het lied Morgencafé gaat.
Dit portret is vermoedelijk na de dood van eigenaar De Jong en de ontruiming van zijn huis vernietigd. Lees en huiver... (met dank aan Gerard de Jong)



Portret uit 1984 van Mary Dresselhuys.
(met dank aan Paul Pestman)


Al jaren in het bezit van Elmar van Schajik. "Een cadeautje van Ramses aan mijn moeder. Mogelijk geschilderd in café de Gelaghkamer aan de Vijzelstraat te Amsterdam. Hij wilde haar ter plekke schilderen. De verf moest nog drogen toen ze het schilderij mee naar huis nam."



Liesbeth & de Shaffy's geportretteerd in 1977.


Tekeningen die Ramses tijdens de voorstelling maakte in 1977.
(met dank aan Paul Pestman)


Marjol Flore.
(met dank aan Marjol Flore)


Op 18 april 2007 werd het aquarel 'Vrijheid' geveild voor het goede doel tijdens 'Art for dreams'.


Acquarel van een onbekende dame.
(met dank aan Michelle Gonzalez en de huidige eigenaresse: Monique van Zandvoort)


(met dank aan eigenaresse Monique van Zandvoort)


Ramses schilderde bijna altijd gezichten. Dit schilderij hing bij de vorige eigenaar op z'n kant, waardoor het gezicht niet meteen herkenbaar was.
(met dank aan eigenaresse Monique van Zandvoort)


Portret getekend op een bierviltje.
(met dank aan eigenaresse Monique van Zandvoort)


Dit schilderij wordt door eigenaresse Monique van Zandvoort 'Door alles heen' genoemd: "Naar dat mooie nummer; op dit schilderij is ook alles droevig (druiptranen) en het huis bleef wakker voor jou alleen... enz."

Acquarellen uit 'Mijn goddelijke reizen' (1997):
Goa.
Mexico.
Turkije.

Parijs Shantimai
(met dank aan Paul Pestman)


(met dank aan eigenaar Robert Seegers)


(met dank aan eigenaar Paul Pestman)


Deze twee schilderijen werden gevonden in de kelder van het voormalige café Kerk aan de Amsterdamse Vijzelstraat.
Op één van de schilderijen staat: "Kraagje", "Didi" en "onze schapen zijn voor ons anders..." [+ nog iets onleesbaars]. Gemaakt om een drankrekening mee te betalen, zou men denken. Maar nee, bleek in februari 2009 uit een reactie van Guy Swart:
"Beste, nee deze schilderijen zijn niet om de drankrekening mee te betalen (Ramses betaalde in deze periode van zijn leven altijd zijn rekening - de tijd dat hij de slager Rodrigues niet kon betalen en toen het geestige boekje Lilje schreef met illustraties van Joop Admiraal lag ver achter hem) - ben trouwens benieuwd wie ze nu in bezit heeft. Ze waren in het bezit van Vincent Walter met wie Ramses ongeveer 11 jaar een relatie heeft gehad. Samen met Vincent dreef ik Café Kerk van 86 tot 92.
Wanneer iemand nadere bijzonder heden heeft: mail dan s.v.p.!


Portret 'Dame met Roos' (Acryl op canvas), geschilderd in 1972.
Eigenaar John de Vreede: "Afgebeeld is de moeder van Annet Riezebos, voormalig manager/producent van cabaretier Paul van Vliet en Theater Pepijn in Den Haag. Annet was jarenlang zeer betrokken bij de wereld van theater en cabaret, kende en zette zich in voor vele cabaretiers en nodigde die ook regelmatig uit bij haar thuis in Den Haag. Naast Paul van Vliet en Liselore Gerritsen onder meer Seth Gaaikema, Hans Liberg en ook Ramses Shaffy.
Annet zorgde voor haar moeder, die bij haar woonde. Mevrouw Riezebos sr. was een intelligente, belezen en stijlvolle oude dame die via Annet ook in contact kwam met de kunstenaars. Mede door haar historie van activiteiten in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het gezin in Breda woonde, werd zij met veel warmte en respect bejegend.
Het portret is met minimale streken uitgevoerd maar heeft, volgens mensen die de geportretteerde hebben gekend, een treffende gelijkenis met haar.
Het is door Ramses bij Annet thuis geschilderd als blijk van waardering en in bezit van Annet gebleven tot zij overleed in 1997. Omdat Annet geen nazaten heeft is het portret na haar overlijden nagelaten aan de haagse familie Hurts, die jarenlang goed bevriend was met Annet en voor haar een tweede gezin was."
Dit schilderij is te koop.


'De drie gezichten' (afmeting 100 bij 70 cm).
(in het bezit van de familie Ooms)



Deze schilderijen zijn te koop. (in het bezit van Berlinda Hoogland)



(in het bezit van Anita Prast-Faber)


Dit schilderij werd door Alexander van de Kerkhof gekocht van Frans Mulder tijdens een veiling ten bate van de slachtoffers van de Tsunami in december 2004.


Sylvia Holstijn: "Een ochtend in september 2000. Ramses, al een beetje in de bonen, zit op het overdekte terras van café Luxembourg. Ik heb hem daar ongeveer de hele ochtend gezelschap gehouden. We waren 'bevriend', d.w.z. ik heb door de jaren heen een aantal avonden/nachten bij hem doorgebracht en we kenden elkaars werk. We hadden veel te bepraten kennelijk want ik heb daar uren (heerlijke uren!) met hem gezeten. Op een goed moment moest ik mijn zoontje (net 3) van de crèche halen, en op de terugweg, op de fiets, kind voorop, zag ik hem nog steeds daar zitten; ik geloof dat hij nu een kroeg was opgeschoven. Ik zei: 'Zit je hier nog steeds!?' Ramses gooide zijn armen in de lucht, gaf een loei, en vervolgens zaten we daar weer een flinke tijd samen.
Hij was heel erg geïnteresseerd in mijn zoon, Mauk, bleef maar naar hem kijken en zei: 'Ik herken hem, ik zie mijzelf in hem'. Vervolgens tekende hij zijn portret op dit viltje, en Mauk maakte 'een portret' van Ramses op een ander viltje (dat is niet bewaard gebleven). Mauk, klein als hij was, was ook onder de indruk van Ramses, merkte ik 's avonds."


Op zaterdag 18 februari 2012 verscheen bovenstaande foto in Het Parool: Mimi Kok, poserend voor een overduidelijk door Ramses geschilderd portret.
(m.d.a. Roelien Kurc en Daan Bartels)

Op Picasa staat de bijzondere Shaffy-collectie van Ton Berendsen.


De Clown
(met dank aan Bram Paardenkooper uit Kockengen>


Portret van Lida Lobo Polak (1909-1995), lees een interview met haar in de Gay Krant, uit de tijd dat Ramses in Egmond aan Zee woonde (Grada Rajneesh).
(met dank aan Ben Polak)


Portret uit 1970 van Wil Heins, die toen als danseres/zangeres met Ramses optrad in 'De Jantjes' en met wie 'De Blauwe' goeie maatjes was. Tot het einde aan toe zijn ze met elkaar in contact gebleven.
(met dank aan Wil Heins)


Portret uit 1975, vermoedelijk van actrice Ineke Cohen.
(met dank aan Els Omarius en Daan Bartels)


Portret uit 1964 van Nelly Fris, de vrouw van Ernst van Altena.
(collectie Daan Bartels)


Portret dat Ramses waarschijnlijk in 1973 of 1975 maakte van Igor, op het Plage de Pampelonne bij Saint-Tropez.
(met dank aan Igor Verhoeven)


Een portret van Liesbeth.
(met dank aan Menno B.H. Moning)


Minimalistisch schilderij, met als je goed kijkt in het groen boven een persoon met een hoed op.


(met dank aan Marcel de Groote)


Portret van actrice Ellen Röhrman.
(in haar bezit, met dank aan Ellen Röhrman en Daan Bartels)



Vakbroeders: Ramses en Rob Scholte
(gemaakt omstreeks 2000 door Louise Schiffmacher)


Iedereen die schilderijen en/of tekeningen van Ramses bezit: maak er s.v.p. een foto van en mail die, als aanvulling op deze site.