SHAFNIEUWS 2023

Helène Herschel (1945-2023)

Op 28 december is Helène Herschel overleden, van 1973 tot eind 1977 de zeer toegewijde manager van Ramses, aanvankelijk samen met haar toenmalige partner David Schild. Niet alleen zorgde ze er samen met Liesbeth voor dat hij enigszins nuchter en toonbaar op het toneel verscheen, ze reed hem naar optredens toe en streek zijn pakken. Er waren in die periode weinig optredens waar hij echt dronken was, in haar ervaring, al kon Ramses het soms niet laten een schouwburgdirecteur de stuipen op het lijf te jagen. 'Dan kwam hij binnen met Liesbeth en mij aan weerszijden, ging op ons hangen en riep met lallende stem: "Waar moet ik vanavond voor zingen?" Je zag zo'n directeur dan denken: Mijn God, zie je wel dat het waar is wat er allemaal verteld wordt!' Toen ze ermee stopte was Ramses dusdanig van slag dat hij genoeg had van het artiestenvak en telefonist werd bij de PTT - wat hij drie weken volhield.
Herdenkingspagina

Kerstavond met Ramses

Zondagavond 24 december wordt een registratie van de hommageconcerten in Carré om 21h45 uitgezonden op de digitale zender NPO 2 Extra; ook kan het dan worden gestreamd via NPO Start.
Het mooie Shaffyshirt dat bij deze gelegenheid werd gepresenteerd is nog steeds te bestellen. 'Leef!'

Machteld chante Shaffy

Sinds 8 december te beluisteren via alle streamingkanalen en cd: het nieuwe album van Machteld van der Gaag. Hierop zingt ze liedjes van Ramses in zijn moedertaal, bekende, minder bekende en ook twee die hij zelf nooit op de plaat heeft gezet! In eigen vertalingen - ook Van der Gaag werd geboren in Frankrijk - van Maaike Visser, Shaffy zelf en van de bekende tekstschrijver Eddy Marnay (1920-2003), die werd ingeschakeld voor de Franstalige ep die Ramses in 1967 uitbracht. Nico van der Linden (1950-2021) stimuleerde haar om deze cd te maken en heeft de uitvoeringen nog deels kunnen arrangeren, naast haar nieuwe pianist Kees van Zantwijk. 'Chante, lutte, pleure, prie, ris, bosse et admire!'
Machteld te gast in Volgspot (NPO Radio 5, 4/12/23)
Restons ensemble (We zullen doorgaan)
Mooie recensie NRC (19/1/24)

Veertien jaar

Op 1 december is het alweer veertien jaar geleden dat Ramses overleed. Dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij! Machteld van der Gaag presenteert dan haar cd Machteld chante Shaffy, met Franse vertalingen van zijn werk, in de Nieuwe KHL te Amsterdam (uitverkocht). Hierover later meer. Als single verschijnt 'Restons ensemble', een behartenswaardig lied in deze moeilijke tijden.
Ook is die dag de korte documentaire Wacht maar af te zien in Filmhuis Bussum, over een jonge bewonderaar: zangeres en liedschrijver Emma. Deze film ging in première tijdens de meest recente editie van het Nederlands Film Festival.
Bah oui, nous restons ensemble et nous continuerons, n'est pas?!

Ramses' Challen

De vleugel van Ramses, die vanaf 1985 in zijn huis aan de Herengracht stond, is weer te bewonderen! Na zijn dood werd deze Challen uit circa 1905 in opdracht van de Shaffystichting gerestaureerd en kwam toen bij muziekuitgever Strengholt te staan. Toen de CTM Outlander Music eerder dit jaar de rechten overnam, moest er een nieuwe locatie worden gezocht en die is er nu! Sinds eind oktober is de vleugel te bezichtigen in Huis Vasari van onderwijsinstituut de Vrije Academie en is daarmee teruggekeerd aan de Herengracht.
Ramses kreeg de vleugel midden jaren tachtig van pianohandel Cristofori. Toen hij na zijn verblijf in Bhagwancommunes een huis zocht, was een belangrijk criterium dat dit imposante gevaarte, met een omvang van drie meter, erin zou passen. Dat vond hij op de Herengracht 287 en nu is de vleugel dus verhuisd naar de Herengracht 368.

Sta op en durf

In Het Parool van 11 november stond een behartenswaardig opiniestuk van student Hugo Smits, die zijn generatiegenoten opriep om zich te laten inspireren door Ramses: zich niet te onderwerpen aan controledwang en doemgedachten en de nieuwsgierigheid vrij spel te geven. 'Sta op en durf!'
Een paar dagen later reageerde Charles H. Soria hoofdschuddend op wat hij noemde 'de zoveelste verheerlijking van Ramses Shaffy'. Nee, zo'n zweverige alcoholist kan toch geen goed voorbeeld zijn voor de jeugd. Een heuse polemiek dus, in Ramses' negentigste geboortejaar. Hoera!

Interview Jenny Arean

Nog even terugblikken op de concerten in Carré, maar ook nog veel verder terug, want Jenny Arean stond al in 1964 met Ramses op het podium, en kende hem toen al jaren. Het liedje over een hondje dat hij haar had beloofd is er helaas nooit gekomen, maar zijn oeuvre is er niet minder om. 'Hij heeft er een paar geschreven die iconisch zijn en blijven, die eeuwigheidswaarde hebben, dat is absoluut zo. Zoals Ramses was er geen tweede, hij was uniek!' Lees verder!
Jenny Arean zingt De een die wil de ander (2013) en 't Is stil in Amsterdam (2019)

Driedubbelaar Liesbeth

Binnenkort verschijnt er een nieuwe driedubbelaar van Liesbeth List: 'Wereldreis'. Met 29 nooit eerder op cd verschenen opnamen en ook een paar minder bekende duetten met Ramses, zoals 'In de armen van de stad' en 'Gebabbel'. En Liesbeths versie van '5 Uur'! Te bestellen via liesbethlist.nl. Het is ook mogelijk daar dan meteen het T-shirt van Ramses te bestellen (LEEF!), dat scheelt weer verzendkosten.

Ramses T-shirt

Wow, het is zover: het Ramses-T-shirt kan worden besteld! De opbrengst gaat naar de stichting Ramses Shaffy Fonds en komt ten goede aan jonge kunstenaars. Op de achterkant staat, niet onbelangrijk: LEEF!
Het is hier. te bestellen!
Maarten Heijmans droeg het onlangs al tijdens een repetitie van het ITA.

Shaffy 90 in Carré

Op 29 augustus vierden we de alweer negentigste geboortedag van Ramses. Reden voor een mooi feestje, en wel in Koninklijk Theater Carré! Op zondag 24 september vond daar een groot hommageconcert plaats, georganiseerd door het Amsterdams Kleinkunst Festival, in samenwerking met de stichting Ramses Shaffy. Met optredens van Jenny Arean, Maarten Heijmans, Richard Groenendijk, Lucretia van der Vloot, het Amsterdams Andalusisch Orkest, Gershwin Bonevacia, Luan Buleshkaj, Sarah Janneh, n00b, Flip Noorman, Meral Polat en de Egyptische acteur Sabri Saad el Hamus. Ramses anno 2023, het werd een topavond, met bekende en minder bekende liedjes in mooie nieuwe arrangementen; uitstekend en exuberant uitgevoerd, met een scheutje Egypte ook - multicultureel als Shaffy zelf. En een geweldig orkest!
Omdat dit concert binnen een mum van tijd was uitverkocht, kwam er een reprise op 23 oktober - ook dat was al snel uitverkocht. Op naar Ramses 95!
Recensies 8Weekly.nl (2/10), NRC (26/9), Het Parool (25/9) en De Theaterkrant (25/9)
Interview met Flip Noorman (22/9)
Maarten Heijmans en Cor Bakker bij Tijd voor MAX (18/9)
Zachtjes lokt het water (18/9)

Documentaire Emma

Zondag 24 september is niet alleen het grote Shaffyconcert in Carré, maar tijdens het Nederlands Filmfestival gaat ook de documentaire Wacht maar af in première. Over de eigenzinnige Emma, die zeventien is en dol op Ramses. Net als hij wil ze niets liever dan muziek maken, maar voorlopig zit ze nog op school, met pestende klasgenoten. Om moed te verzamelen dwaalt ze door Amsterdam en schrijft haar gevoelens van zich af in vurige liedjes. Regisseur Susan Koenen volgt haar in de documentaire.
Trailer
Interview Villa VDB (NPO Radio 1, 21/9)
Interview Spijkers met koppen (NPO Radio 2, 23/9)

Paars vinyl

Ter gelegenheid van Ramses' negentigste geboortedag is op 25 augustus de dubbel-lp 'Laat Me' verschenen, met alle grote hits, zoals de Cantate, Sammy, 5 Uur, Pastorale, Doorgaan, Zing-Vecht en uiteraard het titelnummer. Voor de vinyldraaiers die hun aloude lp's, ep's en singles inmiddels hebben grijsgedraaid, en voor de verzamelaars en liefhebbers van bijzondere geluidsdragers, want de platen zijn geperst in het paars!
Het dubbelalbum is nu al te bestellen via https://ramsesshaffy.lnk.tt/LaatMeSR.

Groene kerk

In het kader van de Open Monumentendag was er op 9 september een muzikaal programma over Ramses in de Groene Kerk te Oegstgeest. Met Peter van der Geer (spreker), Joyce Baaij (vleugel), koor en samenzang. Op 3 augustus 1995 trad Ramses hier zelf op, tijdens een besloten bijeenkomst ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van zijn pleegvader, dr. Herman Snellen. Ramses eindigde met 'Zing-vecht', daarvoor zong hij 'Kleine kinderen', waarbij hij memoreerde hoe zus Aya en hij vroeger op hete zomeravonden het huis uit slopen om een 'vergadering' te houden achter in de tuin, of bij het slootje dat hun huis scheidde van het academisch ziekenhuis. Hij begon zijn optreden met 'Eens in de honderd jaar'. Geen feestelijk lied, maar wel toepasselijk, want bij Herman en Roos Snellen vond Ramses begin 1940 zijn huis.

Negentig jaar Ramses

Negentig jaar geleden, op 29 augustus 1933, werd Ramses geboren en die mijlpaal is niet onopgemerkt voorbijgegaan!
In Amsterdam werd door burgemeester Halsema het gerestaureerde graffiti-kunstwerk op het Sarphatihuis onthuld en in Leiden door wethouder Terpstra het straatnaambord van het nieuwe Ramses Shaffyplein, achter het Centraal Station (waar hij opgroeide).
'Ramses belichaamt Amsterdam op z'n best,' zei Halsema: 'romantisch, onmatig en bovenal heel vrij!'
Verder was er een Shaffy-wandeling, verscheen de in paars vinyl geperste dubbel-lp Laat Me, en zien we uit naar de uitverkochte hommageconcerten in Carré!
Aan leven geen gebrek!
Interview biograaf in Villa vdB NPO Radio 1
Frits Spits bespreekt op diezelfde zender Ramses II (26/8/23)
Reportage AT5
Festiviteiten Leiden
Artikel Het Parool
Verslag Leiden

Ramses Shaffyplein

Op 29 augustus wordt het Leidse stationsplein aan de zeezijde/LUMC-zijde omgedoopt tot Ramses Shaffyplein. Een prachtig cadeau op z'n negentigste geboortedag! De initiatiefnemer, het GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen, zal dan samen met wethouder Julius Terpstra (CDA) het straatnaambord onthullen. Achter het station lag het huis van de familie Snellen, waar Ramses opgroeide. Sinds 2019 staat hier ook het kunstwerk 'Hoog Sammy', vervaardigd door de Leidse beeldhouwer Janine Melai.
Leiden is de eerste stad in Nederland met een naar Ramses vernoemd plein. Ook zijn er nog geen straten naar hem vernoemd, geachte raadsleden in Amsterdam...

Ruud Bos (1936-2023)

Op 30 juni is componist, orkestleider en arrangeur Ruud Bos overleden. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan Ramses' album Zonder bagage (1971). Producent en Shaffybewonderaar Cor Franc heeft later wel eens gezegd dat hij gewild had dat Bos vaker met hem gewerkt had: met een goed groot orkest, met veel strijkers. Het heeft niet zo mogen zijn, al heeft Ramses nog wel met het orkest Ruud Bos opgetreden in 1971. Ook werkte Bos later mee aan de serie Ramses.
Ik laat jou niet voor de poort

Restauratie muurschildering

Goed nieuws: de stichting Ramses Shaffy Fonds wil de beschadigde muurtekening op het Sarphatihuis laten restaureren en is op zoek naar de maker ervan! Het kunstwerk werd in december 2009 aangebracht door een bewonderaar die altijd onbekend is gebleven. Vandalen hebben het herhaaldelijk vernield, begin dit jaar zelfs zo grondig dat het nauwelijks meer te zien is. Kunstenaar Walter Russ zal het nu herstellen en tevens hufterproof maken.
Artikel Het Parool (11/5/23)

Wandelingen

Daan Bartels organiseert al sinds jaar en dag wandelingen door het Amsterdam van o.a. Annie M.G. Schmidt, Liesbeth List en ook Ramses. Muzikale wandelingen uiteraard, Bartels is zelf een verdienstelijke troubadour, die inmiddels een aantal cd's heeft uitgebracht. Hij was ermee gestopt, maar de komende maanden is Daan weer voor wandelingen te boeken, in de aanloop naar Ramses' negentigste geboortedag. Hij loopt van het Centraal Station naar de Herengracht, 6 kilometer, in ongeveer 2,5 uur, inclusief korte pauze. Klik hier voor meer informatie.

Shaffy Cheque 2023

Tijdens de 36e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival hebben Niek & Guy op 8 april de Shaffy Cheque in ontvangst mogen nemen, de aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.500 euro die wordt toegekend door de stichting Ramses Shaffy. Volgens de jury schept het duo scènes vol liefde, verwondering en humor.
Niek & Guy

Portret Riekje

'Het cafe van Riekje heet De Valkuil In De Tijd / Achter de bar schalt haar stem over de stad / Ze overstemt de wekkers en de start van het verkeer / Ze lacht voor allen de angst weg / Voor de deur naar de buitenwereld / Want straks moet ze sluiten / Maar morgen is ze er weer.'
Dat zong Ramses in 'Morgencafé' (1972). Hij portreerde de eigenaresse van café de Tramhalte aan de Nieuwmarkt niet alleen in een lied, maar ook op een schilderij, dat hij vervolgens cadeau deed aan Gerard de Jong.
Enige tijd geleden is Gerard overleden en werd zijn huis ontruimd. Wat gebeurde er met het schilderij? Lees en huiver...

Niels in Volgspot

Op 14 februari was Niels van der Gulik te gast bij Volgspot om te praten over zijn voorstelling 'Ik blijf hier! Ode aan Ramses'.
Ook de voorstellingen 'Shaffy & Brass' van Micheline van Hautem met blaasorkest, 'Mijn avonturen met Ramses' van Gerard Alderliefste en Johnny ontmoet Shaffy van Amsterdam Allooi zijn in 2023 geprolongeerd.
Niels van der Gulik bij Volgspot (14/2/23)

Muurschildering beklad

Voor de zoveelste keer heeft een onverlaat de bekende muurschildering van Ramses op het Sarphatihuis beklad met graffiti. De gemeente gaat bekijken hoe het portret beter kan worden beschermd. 'Twee handhavers, dag en nacht,' opperde een buurtbewoner op NH Nieuws (18/2/23).

Heddy Lester (1950-2023)

Op 29 januari is Heddy Lester overleden na een slepende ziekte. Ze trad vaak met Ramses op in de jaren zeventig, was min of meer door hem ontdekt. Toen ze optrad in een nachtclub in de Lange Leidsedwarsstraat kwam Ramses op een avond binnen. 'Hij ging helemaal in het midden zitten, zoals alleen hij kan zitten en zei: "Zing voor mij!" Dus wij zongen daar de sterren van de hemel! Daarna kwam hij op een avond binnenwandelen in het restaurant van mijn vader. Het was stampvol. Hij zag dat ik daar aan het bedienen was en zei toen: "Jij gaat zingen, ik ga wel bedienen." Dus dat deed hij, in bontjas en met z'n hoed op, liet soeplepels vallen, morste... Er was een Frans gezelschap aan het eten, die mensen dachten: wat is dit? Later is hij piano gaan spelen en was iedereen verkocht, het was geweldig!' Ze bleven altijd goed bevriend. 'Ik heb een waanzinnige tijd met hem gehad, ik denk daar met hele warme gevoelens aan terug. Ondanks de dronkenschappen, alle decorstukken en microfoons die omvielen, altijd lol!'
Interview voor De Concertzender (2005)

Streaming Chantant

Sinds kort biedt Universal de albums 'Shaffy Chantant' en 'Shaffy Chantate' aan via de streamingdiensten, zoals YouTube en Spotify, waarop al eerder zijn soloalbums te vinden waren, waarmee het belangrijkste repertoire uit zijn discografie online beschikbaar is.
De twee live-albums van zijn bekendste programma's bevatten onbekende pareltjes als La mouette, Kleine kinderen en Twee deftige oude dames. Het applaus had soms wat enthousiaster gekund, omdat het geen reguliere concerten waren die opgenomen werden, en er vergeten was publiek te regelen. In het geval van Shaffy Chantant, opgenomen in Scheveningen (Le Mont d'Or) heeft men in allerhaast toen maar wat biologiestudenten die in de duinen wandelden gevraagd of ze misschien in ruil voor een consumptie wilden komen luisteren.
Het Shaffy-kanaal van Universal op YouTube.

Taalstaat kussen

Op 31 december was biograaf Sylvester Hoogmoed te gast in De Taalstaat van Frits Spits op NPO Radio 1, om te praten over de liedteksten van Ramses. In 2023 staat diens portret op één van de drie kussens met taaliconen waar gasten in het programma uit kunnen kiezen en iets over vertellen.
Kijken naar het radiofragment (31/12/22)

Nieuwsarchief

2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2009-2013 - overlijden 2009 - 2002-2009