Wees welkom in de wereld van Ramses Shaffy, van 7 maart t/m 1 juni 2014 bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar een groot deel van de nalatenschap wordt beheerd. Bekijk (baby)foto's, z'n enorme vleugel, z'n accordeon, z'n hoeden, aantekeningen, schilderijen, plakboeken en videobeelden die nooit op dvd zijn verchenen. Luister ook naar unieke geluidsopnamen, onder meer negen totaal onbekende liedjes. En draai zelf oude plaatjes van Ramses op een echte Garrard koffergrammofoon uit 1964.
Voor deze tentoonstelling is niet alleen geput uit wat er in zijn huis aan de Herengracht zoal te vinden was (meer dan menigeen dacht), maar ook uit de archieven van het voormalige Theater Instituut, EYE, Liesbeth List en de pleegfamilie van Ramses.
De vormgeving is van Vincent de Pater en Elsa Oskam, die ook verantwoordelijk waren voor de aankleding van de tv-serie over Ramses. Concept: Tuja van den Berg, Sylvester Hoogmoed, Hans van Keulen en Jos van Waterschoot.

Locatie: Oude Turfmarkt 129 Amsterdam, tegenover het Rokin.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10h00 - 17h00,
in het weekend 13h00 - 17h00. Op maandag gesloten, behalve op de maandagen 28 april en 5 mei. Op Hemelvaartsdag (28 mei, 13h00-17h00) geopend. Gesloten op Koningsdag (26 april) en donderdag 1 mei.

  Radio 1 Journaal (6/3)
 EenVandaag (4/3)
 Plein 5 (24/2)
 Studio MAX Live (27/1)


Donderdag 6 maart werd de tentoonstelling aan de pers gepresenteerd, in aanwezigheid van onder meer Liesbeth List en Michiel van Erp, die na afloop het glas hieven op de hoofdpersoon. Ook Sylvia Alberts was aanwezig, die in 1968 meezong in het programma Shaffy Chantate en van wie het jasje wordt geëxposeerd dat ze toen droeg. Pianist Nico van der Linden overreikte bij deze gelegenheid het eerste exemplaar van zijn nieuwe bundel met bladmuziek van Shaffy-repertoire aan Liesbeth List en improviseerde vervolgens nog even achter de vleugel van de grootmeester zelf. 'Je had mensen die zongen over de liefde, maar bij Ramses zong de liefde zelf,' concludeerde Jacques Klöters van de Stichting Ramses Shaffy Fonds, die de erfenis beheert. 'Het is nog niet genoeg doorgedrongen dat Ramses Shaffy een hele goeie componist was.'

Klik bovenaan deze pagina op het pijltje rechts voor een fotoimpressie van de tentoonstelling, gemaakt door Lucia Bruna, Alex Krans en Tom de Jong.

Bekijk hier meer foto's, door Monique Kooijmans.
Karin van der Gaast maakte een mooi herinneringsalbum.