Ramses als inspirator


Deze tekening maakte Ramses in 1973 van kunstenaar/dichter Anne Roorda. "Rechtsonder staat het Egyptische teken voor koningsschap, zo heeft hij mij verteld."

In de jaren 1973/74 heeft Roorda regelmatig intensief contact gehad met Ramses. "Ik was als jong kunstenaar zeer geïnspireerd geraakt door zijn muziek en persoonlijkheid. Al vanaf mijn twaalfde jaar draaide ik zijn muziek en later bezocht ik vele optredens. Na afloop zocht ik hem een keer op in de kleedkamer. Op mijn zeventiende ging ik met een door mij gemaakt portret van Ramses naar zijn stamkroeg, café De Gelaghkamer. Hij nodigde me bij hem thuis uit om als tegenprestatie een portret van mij te maken. Ramses had zojuist op een bouwplaats een stapel aluminiumplaten achterover gedrukt. Op één van deze platen tekende hij op de van hem bekende vlotte manier in enkele lijnen mijn portret. Zeer treffend. Vanaf die tijd sliep ik in de Derde Weteringsdwarsstraat in het alkoof van zijn slaapkamer, wanneer ik in Amsterdam was. Voor mij waren deze ontmoetingen een regelrechte sensatie. Veel drinken en spelen op zijn vleugel. De verhalen uit die tijd over Ramses zijn bekend. Nachtelijke rondzwervingen door Amsterdam met veel jenever. In het morgencafé van Riekje werd alles in een bierglas geschonken voor één gulden. Wankelend verlieten wij regelmatig tegen zeven uur in de ochtend haar kroeg. Meestal nagescholden en onder een spervuur van de meest gore taal. Haar vocabulaire op het gebied van seksueel geladen scheldpartijen kende geen grenzen. Schitterend.
Ramses heeft mij dan ook definitief op het pad van het kunstenaarsschap gezet. Hij is altijd mijn voorbeeld geweest en ik ben hem trouw gebleven. Zijn levensloop heb ik tot op de dag van vandaag gevolgd."

"Een jaar of vier geleden maakte ik op een avond, denkend aan Ramses, een aantal tekeningen geïnspireerd op zijn ogen, poorten van zijn ziel. Zijn ogen en niet meer. Graag bied ik ook deze tekeningen aan voor op de site. Grappig genoeg hebben wij een zelfde soort handschrift."




In dezelfde periode schreef Roorda een gedicht voor hem:

Machnolia

(voor Ramses)

Ik heb
je weer
gezien

achter
de bladeren
van de violen

speelde je
piano

of pianola
of dacht je,

vlinder waait
als vanzelf
in de wind

de machnolia
lachte

en jij

keek
weer kind.

"Een bundel van mijn hand 'Heden Daar' heb ik voor Ramses enige jaren geleden afgegeven in het Sarphatihuis. Hij was zelf jammer genoeg niet aanwezig. Na 1974 heb ik hem nooit meer ontmoet."


Na zijn overlijden, in december 2009, dichtte Roorda het volgende:

Ramses en weg
(voor Ramses)

en weg
is geweest

de ongehinderde
ziel

de onverminderde
wil

de altijd
voortgaande

achtergrond
van de altijd
aanwezige

voorgrond.

Anne Roorda


In 2017 schilderde Roorda De moeder van Ramses na lezing van haar biografie (Prometheus, 2017).

Een mooie vrouw, half in het duister - zoals haar leven.




Ook schreef hij een gedicht over haar:

Je
Was

De moeder

Van
Ramses

Je
Droeg
Hem
Voortvluchtig

En
Stond
Hem
Af

Aan
De goden

Je
Wist

Alles
Is
Altijd

Is

Zijn
En
Alleen.



Op 14 april 2018 opent een expositie van Roorda samen met Ingrid van der Hoeven in Galerie de Kunstkamer, Hoogeloon. Te bezichtigen t/m 3 juni, ieder weekend 13h00-17h00 en op afspraak.


Shaffy.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...