Shaffy Weekend in Felix Meritis (8 & 9 november 2013)

Zo'n 45 jaar geleden werd het Shaffy Theater geopend in Felix Meritis. Een mooie gelegenheid voor een spetterend feest! Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november vonden er dertig voorstellingen en concerten plaats, met medewerking van onder meer Nico van der Linden, Thijs van Leer, Pierre Courbois, Sylvia Alberts en het Trio Thijs Chanowski. Zie hier het volledige programma.
Roelien Kurc van Laar bezocht de optredens van vrijdag en doet verslag.


Bezoekers werden op straat al luid en warm welkom geheten door een 'fanfare'. Binnen was het gezellig druk. In de Shaffy zaal maakte vooral Steven de Geus indruk, al was het maar door een zekere gelijkenis met Shaffy - heel bijzonder.

Ook Jesje de schepper vertolkte ontroerend mooi enkele liedjes, zoals 'Als je mijn sleutel kwijt bent'. Verder kwamen onder meer voorbij 'Loop door', 'Laat me', 'Sammy' (In het Engels!), 'Vijf uur', 'Ik drink', 'Silly Lilly' en 'Eventjes mijn stoepje schrobben', door Sylvia Alberts, die in 1968 zong in het programma Shaffy Chantate.
De begeleiding was in handen van Nico van der Linden en Fred Snel. Meesterlijk!

En dan was er het Trio Thijs Chanowski - ook heel mooi. Bijzonder om nog zo de contrabas te kunnen bespelen op de respectabele leeftijd van 83! Speciaal ook om zo iemand te zien spelen, als je weet dat hij vroeger de manager van Ramses was en met Steve Austen aan de wieg stond van het Shaffy Theater.Beneden, in de concertzaal trad Thijs van Leer op. Er zaten nog maar weinig mensen toen hij de zaal in kwam wandelen. Maar toen hij achter de vleugel ging zitten, een een riedel speelde, zijn dwarsfluit in elkaar zette en begon te spelen, liep de zaal al gauw vol. Achter hem werden bewegende kleuren geprojecteerd, caleidoscopisch, een Wonderlandlichtshow.
Van Leer vertelde ook heel onderhoudend over zijn kennismaking met Shaffy en de optredens destijds in de bovenzaal van Felix Meritis, toen hij daar zong in het programma Shaffy Chantate. En in welke wereld hij vervolgens terechtkwam tussen de grote namen van de muziekwereld, hoe hij zelf vervolgens met Focus wereldberoemd werd.
Zijn optreden werd besloten met maar liefst drie toegiften. Heel erg mooi!Thijs van leer

En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle optredens in de andere zalen.
Al met al heel bijzonder. Indrukwekkend!

In de aanloop naar dit weekend verzamelde de site Ifthenisnow.nl herinneringen aan Ramses en zijn Shaffy Theater, waarvan sommige ook hier zijn te lezen.Onderstaande foto's werden gemaakt door Nico van der Linden:
[shaffy.nl]