De Shaffy Suite

In 1955 maakte Ramses Shaffy zijn theaterdebuut, met de musical Olé la Marguérita. Dat is alweer een halve eeuw geleden. Het is nauwelijks te geloven en misschien ook niet zo belangrijk, ware het niet dat de Concertzender er aanleiding in zag om een muzikale serie te starten over de illustere acteur, zanger, tekstdichter en componist.
In het programma 'Paleis van de Weemoed' werd daartoe van 16 oktober 2005 t/m 5 maart 2006 een speciale 'Shaffy Suite' ingericht.

Ramses Shaffy laat zich niet in een hokje stoppen. Iedereen kent zijn uitbundige, opzwepende liedjes, zoals Sammy, Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder en Wij zullen doorgaan. Veel minder bekend zijn de experimentele nummers die hij opnam met het beginnende Focus; de jazzy muziek die hij maakte met het trio Louis van Dijk; de prachtige versie van Sammy die Blossom Dearie ooit in een sublieme vertaling op de plaat zette; het ingetogen Brief uit New York, dat Ramses eind jaren zeventig schreef en waarvan lange tijd werd gedacht dat het nooit op muziek was gezet. En wie kent 't Is stil in Amsterdam in het Portugees? Het is allemaal te beluisteren in de Shaffy Suite!


Het Paleis van de Weemoed is iedere zondagavond te beluisteren op de Concertzender, van 18.00 tot 19.00 uur (herhaling vrijdagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur). De Shaffy Suite was hierin om de twee weken te beluisteren, in elf afleveringen van ruim een kwartier. De Concertzender is overal in Nederland via de kabel te ontvangen.Ter voorbereiding op deze serie is, behalve met de hoofdpersoon, ook gesproken met een aantal van de mensen uit 'zijn gevolg', die in de loop der jaren intensief met hem hebben samengewerkt, zoals Polo de Haas, Louis van Dijk, Nico van der Linden, Thijs van Leer, Chris Pilgram, Liesbeth List en Joop Admiraal. Op www.shaffy.nl is na iedere aflevering een interview te lezen zijn over het thema dat die uitzending centraal stond.Aflevering 1: En bewonder!
(zondag 16 oktober 2005, herhaling vrijdag 21 oktober 2005)
In deze eerste aflevering is Shaffy zelf niet te horen, om te bewijzen dat zijn muziek, wanneer hij die niet zelf uitvoert, volledig overeind blijft.
Te horen zijn onder meer opnamen van Blossom Dearie en Josee Koning.
Interview: Cor Franc.

Aflevering 2: In the wee small hours
(zondag 30 oktober 2005, herhaling vrijdag 5 november 2005)
In de jaren vijftig was Shaffy voornamelijk actief als acteur. Toch schreef hij al in 1952 het nummer dat altijd zijn lijflied zou blijven: 't Is stil in Amsterdam. Dat was nog voordat de door hem bewonderde Frank Sinatra zijn sublieme elpees bij Capitol maakte.
Interview: Joop Admiraal.

Aflevering 3: Shaffy Chantant
(zondag 13 november 2005, herhaling vrijdag 18 november 2005)
Het was een sensatie in 1964: het totaal-theater dat literatuur, klassieke pianomuziek, chanson en natuurlijk Ramses' eigen liedjes combineerde. Zijn naam als zanger/liedjesschrijver was definitief gevestigd. Tout Amsterdam en omstreken kwam kijken, van Mulisch tot Beatrix.
Interview: Polo de Haas.

Aflevering 4: Een nachtgewaad en een bloemenkrans
(zondag 27 november 2005, herhaling vrijdag 2 december 2005)
Amsterdam bruiste als nooit tevoren, in de tweede helft van de jaren zestig. De gekte van die jaren beviel Ramses uitstekend. Hij maakte een paar experimentele shows en stond en passant aan de wieg van het later wereldberoemde Focus.
Interview: Thijs van Leer.

Aflevering 5: Sneeuw voor Wendela
(zondag 11 december 2005, herhaling vrijdag 16 december 2005)
Begin jaren zeventig nam Ramses twee sublieme elpees op met het Trio Louis van Dijk. Hierop staan meer 'introverte' nummers dan we van hem gewend waren, zoals 'Alles vrolijkheid', aanvankelijk getooid met de typisch Shaffiaanse titel 'Sneeuw voor Wendela'.
Interview: Louis van Dijk.

Aflevering 6: Wij zullen doorgaan
(zondag 25 december 2005, herhaling vrijdag 30 december 2005)
Het was een aantal jaren relatief rustig geweest rondom Ramses, toen hij in 1975 eindelijk weer een nieuwe elpee uitbracht, met de veelzeggende titel 'We leven nog'. Met de nieuwe begeleidingsband de Shaffy's kreeg zijn muziek meer popinvloeden.
Interview: Chris Pilgram.

Aflevering 7: Want dan word je lekker nat
(zondag 8 januari 2006, herhaling vrijdag 13 januari 2006)
In de tweede helft van de jaren zeventig eiste de drank een wel erg grote rol op. Maar ook in deze periode waren er fantastische optredens en de elpee 'Dag en nacht' werd een succes. Over een vriend die zijn verslaving de baas werd schreef hij het nummer 'Het kan dus toch'.
Interview: Heddy Lester.

Aflevering 8: Uitgebalanceerd
(zondag 22 januari 2006, herhaling vrijdag 27 januari 2006)
Ramses begon de jaren tachtig geheel alcoholvrij. Gedurende enkele jaren stond zijn leven in het teken van de Bhagwanbeweging. Dat hij artistiek gezien allerminst uitgeblust was bleek wel uit liedjes als 'Heerlijk!', 'Wees niet zo streng', 'Alyosha', 'Alleen als je me verleidt', 'Mama Mokum' en 'Jij bent mij zo lief' .
Interview: Nico van der Linden.

Aflevering 9: 'De solist'
(zondag 5 februari 2006, herhaling vrijdag 10 februari 2006)
Ramses heeft altijd gezegd graag alleen te zijn en gaf misschien wel zijn beste concerten solo, improviserend achter de piano. Toch omringt hij zich voortdurend met anderen, die hem stimuleren en vice versa. In de jaren negentig bijvoorbeeld in de musical 'Man van La Mancha' en het programma 'Ramses '97'.
Interview: Monique van Zandvoort.

Aflevering 10: Gelukkig en verloren
(zondag 19 februari 2006, herhaling vrijdag 24 februari 2006)
"Het is een soort dagboek, waar ik mijn liedjes op schrijf," heeft hij wel eens gezegd. Zijn het ook allemaal zelfportretten? In deze aflevering draaien we een aantal liedjes die dat in ieder geval wél zijn!
Interview: Ramses Shaffy.

Aflevering 11: Ramses live
(zondag 5 maart 2006, herhaling vrijdag 10 maart 2006)
Een uur lang zijn bijzondere, nooit eerder uitgezonden concertregistraties te horen. Het grootste deel van de uitzending wordt gevuld met door lichttechnicus Adri de Kruif gemaakte opnamen uit 1979: Ramses op z'n best, solo achter de vleugel.
Luister: fragment 1 * fragment 2.

Bonus: Laat mijn liedjes nu maar zwerven
(zondag 18 juni 2006, herhaling vrijdag 23 juni 2006)
Aandacht voor de cd-box met alle solo-elpees van Ramses die onlangs verscheen.


ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...