Laat mijn liedjes nu maar zwerven

Woensdagmiddag 31 mei 2006 is in de Rode Hoed (Amsterdam) de cd-box 'Laat mijn liedjes nu maar zwerven' gepresenteerd. Hierin zijn alle zeven solo-elpees van Ramses Shaffy opgenomen. Op de bonuscd 'Een bloemenkrans en een nachtgewaad' staan bovendien een aantal zeer bijzondere opnamen, zoals de ep's die Ramses ooit in het Frans en Engels opnam. De mooi uitgevoerde box, met alle originele elpeehoezen en veel nooit eerder op cd verschenen materiaal, is uitgebracht door Universal Music (987 344 8).

Bovendien werd Ramses die middag verrast met een de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst, vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Het was de allereerste keer dat die prijs werd toegekend uitgereikt.


Albert Verlinde mocht de cd-box aan Ramses overhandigen. "Een voorrecht! Heel mijn leven hebben jouw liedjes met mij meegezworven. Deze box is een schatkistje, waarin geen juweeltjes, maar juwelen zitten. Je hebt de Nederlandse bekrompenheid weten te doorbreken." Maar er was nog een andere reden waarom Albert het een voorrecht vond de box te mogen overhandigen. "Je kan zo heerlijk zoenen!" Hetgeen deze middag uiteraard nog veel en uitgebreid gebeurde, in de Rode Hoed.

Hierna was er de grote verrassing. Kees van Weijen, voorzitter van de stichting Edison betrad het podium. Al in 1967 had Ramses een Edison gekregen voor zijn eerste solo-elpee, ´Ramses II´. En nu bleek de Stichting Edison dus te hebben besloten hem een Oeuvreprijs toe te kennen. "Ik ben hier ontzettend blij mee," reageerde Ramses. "Die krijgt een prachtig plekje."

En toen was het hoog tijd voor muziek! Begeleid door Alderliefste vertolkten een aantal artiesten Shaffy-repertoire, waarbij hun keuze was gevallen op een aantal onbekendere juwelen. Manuela Kemp zong 'Op de Dam', Huub van der Lubbe 'Eiland van weleer', Mylène d´Anjou 'Zonder bagage', Frans van Deursen 'Als ´t legaal geworden is', Alderliefste 'Laat me' en samen met Mylène d´Anjou en Manuela Kemp (foto) 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. Bijna onnodig hieraan toe te voegen dat de laatste twee nummers door de hele zaal werden meegezongen.

Daarna betrad de maestro zelf het podium en zong 'Stil in Amsterdam', zoals alleen hij dat kan. Aan de bekende slotregel ("Ik wou dat ik nu eindelijk eens iemand tegenkwam") voegde hij toe: "Maar nu zijn jullie er! Ik voel me heel erg verbonden met Amsterdam. Dat komt door jullie."

Er waren vele vrienden van Ramses onder de genodigden, waaronder natuurlijk Liesbeth List (foto), Nico van der Linden, Chris Pilgram, Thijs van Leer, Jeroen Krabbé, Cor Franc, Hugo Koolschijn, Pieter Fleury, Bas Steman en ook Willeke Alberti: "Ramses en ik kennen elkaar al zo´n veertig jaar. Ik was met Henk van Ulsen aan het repeteren, toen hij binnenkwam. Ik was op slag verliefd. Ik hou zoveel van die man! Je voelt je zo lekker bij hem. Zoals hij dat doet, met mensen...
We hebben samen wel eens wat voor tv gedaan en in 1999 zongen we 'Dans me gek' voor mijn cd 'Liedjes voor altijd'. Dat was speciaal voor hem geschreven. Het kostte wat moeite hem naar de studio te krijgen, het ging toen niet goed met hem. Ik heb hem echt moeten verleiden om het te doen. Maar toen hij eenmaal in de studio was, was hij er helemaal! Het lied is er in één take opgezet.

Een van de hoogtepunten van de middag was zonder meer de prachtige uitvoering van 'Eiland van weleer' door Huub van der Lubbe. Hij legde uit waarom hij juist dit onbekendere nummer (van de elpee ´Ramses II´uit 1966) uitgekozen had. "Het is een mooi nummer, met een melancholie die ik vroeger niet helemaal snapte. Het gaat over het verglijden van de tijd. Heel toepassellijk, op een dag als vandaag."
Shaffy was een belangrijke inspiratiebron, bij het begin van zijn carrière als leadzanger van De Dijk. "De passie, de hartekreten, die vond je alleen maar in de popmuziek, én bij Ramses."

Terwijl Gerard Alderliefste en Thijs van Leer en anderen nog wat musiceerden, had Ad Visser nog een interessante aanvulling voor Shaffy.nl over het lied 'Rivier' dat Ramses in 1985 op single zette (het staat nu op de bonuscd in de box). "Dat nummer is opgenomen in Brussel. Er kwam een Belg naar me toe, die het me liet horen. Ik vond dat het op single moest worden uitgebracht en ben naar Jan Corduwener gegaan. Helaas is het niet gedraaid, het paste niet bij de tijdsgeest. Er werd wel gezegd dat het een Bhagwan-plaatje was. Klinklare onzin! Als er iets duidelijk is over Ramses, dan is het dat hij altijd Ramses is!"

Visser zong al op zijn 16e Nederlandstalige liedjes, zichzelf op gitaar begeleidend, en doet dat nu, na zijn jaren als deejay, presentator van Toppop en ´multi–media performer´, opnieuw. Ramses was en is daarbij een voorbeeld. "Het lied en het eigen Zijn moeten wat mij betreft volledig samenvallen. Je moet geen kunstjes doen. Het meest interessante vind ik wanneer iemand kan doen wat hij is. Je moet je liedjes kunnen ademen, zoals Ramses."

De chansonnier is voorlopig nog niet van plan om te stoppen met het ademen van liedjes. Wie denkt dat hij na al het eerbetoon op zijn lauweren gaat rusten, heeft het mis. "Ik ga nog een tijdje door. Er komt een nieuwe cd!"

(tekst en foto´s: Sylvester Hoogmoed)


Een aantal mooie foto´s gemaakt door Daan Bartels (van Liedkunst.nl):


De reportages van het NOS Journaal, RTL Boulevard, AT5, Novum/Nieuws.nl, ANP/Televideo en Talpa staan inmiddels niet meer online.
Een paar citaten uit de pers:

"Shaffy Leeft!"
(Elsevier, 31 mei '06)

"'Wat een wonderlijk mooie middag is dit toch', aldus Shaffy. Om vervolgens een twintigtal cameraploegen en journalisten te woord te staan. Filtersigaret in de ene hand, glas rode wijn in de andere."
(René van der Velden in BN/De Stem, 1 juni '06)

"Shaffy’s huidige motto luidt naar zijn zeggen: 'Kijken wat er nóu weer gebeurt'."
(Henk van Gelder in NRC Handelsblad, 1 juni '06)

"En op het podium staat nog altijd een persoonlijkheid, die gelukkig bij zijn fans veel meer oprechte bewondering en gemeende geestdrift oogst dan misplaatst medelijden."
(Arno Gelder in het AD, 1 juni '06)

"Stelling: Shaffy behoort met gemak tot de vijf grootste Nederlandse muzikanten van de vorige eeuw. Feit: Er is geen enkele andere Nederlandse liedjesschrijver/componist geweest die het grote gebaar zo overtuigend met eenvoudige middelen heeft kunnen neerzetten als hij."
(John Oomkes in De Gooi- en Eemlander, 6 juni '06)

"(...) als Shaffy zingt, springen de bloemen spontaan uit de knop."
(Patrick van den Hanenberg in de Volkskrant, 13 juli '06)

"Ramses Shaffy is bij het grote publiek vooral bekend om zijn hits (Sammy, Wij zullen doorgaan, Laat me, Zing vecht huil, Pastorale) en om de bruisende kom-maarop-liederen (Assemaleistos, De één wil de ander, Hallelujah Amsterdam, Marije, Kom lieve lieve). Toch is hij op zijn best in de naar binnen gekeerde, jazzy ballads die hij op schijnbaar terloopse manier voorbij laat komen."
(Wim Doesborgh in De Limburger, 31 juli '06)Op 11 juni 2006 denderde de box binnen in de Album Top 100!
Shaffy.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...