Ramses Shaffy, de tentoonstelling

Van 7 maart t/m 1 juni 2014 is er een zeer bijzondere tentoonstelling over Ramses bij de
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar een groot deel van de nalatenschap wordt beheerd. Met unieke foto's, geluids- en videofragmenten, z'n enorme vleugel, z'n accordeon, z'n hoeden, aantekeningen, schilderijen, plakboeken en nog bijzonder veel meer. Hierbij is niet alleen geput uit wat er in zijn huis aan de Herengracht zoal te vinden was (meer dan menigeen dacht), maar ook uit de archieven van het voormalige Theater Instituut, EYE, Liesbeth List en de pleegfamilie van Ramses.
Locatie: Oude Turfmarkt 129 Amsterdam, tegenover het Rokin. Lees meer!

EenVandaag (Ned.1, 4/3, 18h30)
Plein 5 (Radio 5, 24/2)
Studio MAX Live (27/1)


Nieuwe bundel bladmuziek

Bij uitgeverij Strengholt verschijnt een bundel bladmuziek van Shaffy-repertoire, uitgeschreven door Nico van der Linden.
Het wordt een vervolg op de bundel die hij in 2005 publiceerde. Het nieuwe boek gaat 'Alles kwam door jou' heten en zal ook interviews bevatten.

Lees een
interview uit 2003 met Nico van der Linden en nog eentje uit 2006. Binnenkort een nieuw interview!RAMSES - De liederen, door Guus Westdorp

In zijn theaterconcert 'Ramses - De liederen' brengt pianist-zanger Guus Westdorp een muzikale ode aan het repertoire van Ramses Shaffy. Hij pakt zijn bekende, maar ook minder bekende liederen bij de hand om er vervolgens een hele eigen klank aan te geven. En dan lijkt het soms of Ramses weer door de zaal waart.
Op de
website van Westdorp staat de speellijst en kan de cd van het programma worden besteld.


Langs kroegen en kathedralen

Daan Bartels publiceerde vorig jaar 'Langs kroegen en kathedralen, een speurtocht door het Amsterdam van Ramses Shaffy'. Een handzaam gidsje met foto's en beschrijvingen van theaters, woonhuizen, cafés en kerken. Op sommige plekken is Ramses' aanwezigheid nog altijd zichtbaar. Voor andere plaatsen geldt dat alleen verhalen of liedjes ervan getuigen.
Bartels organiseert regelmatig wandelingen langs de locaties in zijn gids.
Aanmelden kan via zijn site
Het Lied.


Jazzy Shaffy leest gedichten

Ramses is natuurlijk beÏnvloed door de klassieke muziek (Rachmaninov), de Amerikaanse crooners (Sinatra), het Franse chanson (Brel), maar ook door de jazz. Binnenkort op Shaffy.nl een interview met Nico van der Linden, die het opviel hoe jazzy de jonge Ramses klonk.
Op 9 april 1960 droeg hij voor de radio gedichten voor van onder meer Paul van Ostaijen, Simon Vinkenoog en Remco Campert, begeleid door een jazz-trio bestaande uit Herman Schoonderwalt, Cees See en Ruud Jacobs. Vrije geluiden zond deze opname, teruggevonden bij het Nederlands Jazzarchief, opnieuw uit.
Vrije Geluiden (VPRO, Radio 6, 01/02)


Interview 1991

"Het houdt me bezig: iemand die met de beste bedoelingen steeds z'n kop stoot, omdat niemand hem accepteert. Het is tekenend voor de enorme gevoelsarmoede die we kennen, in de trant van 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Raak iemand maar eens aan zo (pakt mijn arm vast), leuke reacties krijg je dan."
Lees hier het vervolg van dit interview, dat in 1991 werd afgenomen door Maarten Slagboom.


Serie Ramses op dvd

Helaas, de serie over Ramses is alweer afgelopen, maar kan inmiddels wel op
dvd worden bekeken. Lees hier ons interview met regisseur Michiel van Erp. De vier afleveringen, die de AVRO van zaterdag 11 januari t/m 4 februari uitzond, zijn overladen met lof. Al na een marathonvertoning van de vier afleveringen op 16 december in het DeLaMar Theater werden alle medewerkers beloond met een minutenlange ovatie, hoofdrolspeler Maarten Heijmans in het bijzonder. Liesbeth List wordt gespeeld door Noortje Herlaar, Joop Admiraal door Thomas Cammaert en het scenario is van Marnie Blok.
Klik hier voor de soundtrack van de serie, de clip van de single Laat me staat op YouTube. Lees meer informatie op de site van het productiebedrijf De Familie en op de Facebook-pagina Dichtbij Ramses.
Marnie Blok over het taalgebruik van Ramses in De Taalstraat (11/1)
Van Erp, Heijmans en Herlaar in DWDD (10/01)
Michiel van Erp in Nooit meer slapen (8/1)
Maarten Heijmans te gast in Kunststof (6/1)
Aankondiging serie in DWDD (27/09/12)


De Wandeling met Liesbeth List

Vier jaar na de dood van Ramses sprak Liesbeth met Sander de Kramer over haar illustere collega, hartsvriend en idool in 'De Wandeling' (KRO, Ned.2, 21/12).
Wie deze uitzending gemist heeft of opnieuw wil bekijken, kan klikken op onderstaande link.

Uitzending gemistVerhalen bij de muziek

Van 6 december t/m 12 januari kon in het programma De Sandwich op Radio 5 Nostalgia gedurende zes weken een kort hoorspel worden beluisterd, geschreven bij een lied van Ramses.

De schrijvers die zich door zijn muziek lieten inspireren waren Franca Treur, Gustaaf Peek, Joost Zwagerman, Manon Uphoff, Herman Brusselmans en Ronald Giphart.

TerugluisterenAdri Duivesteijn in Raket

In 1967 interviewde Adri Duivesteijn Ramses voor de schoolkrant Raket. Na het Shaffy-weekend op Cultura24 berichtte de tegenwoordige senator en wethouder hierover op Twitter (20/01/14).
Ramses vond zo'n gesprekje "Veeeeeel leuker dan de pers van die grote kranten enzo." Zijn grootste wens? "Continu veel reizen." Zijn mening over politiek in Nederland? "Vervelend, zo kinderachtig."
Lees hier het hele interview.De kleine prins

Van 1974 tot 1982 woonde Ramses samen met de acteur Vincent Walter, vooral bekend van zijn voorstelling De kleine prins. Ook nadat ze hun liefdesrelatie verbroken hadden, bleven de twee bevriend. Samen met zijn nieuwe partner werd hij later de uitbater van Café Kerk, al snel de nieuwe stamkroeg van Ramses.
Walter werd in het najaar van 2013 mooi herdacht door zijn neef Erik Lindner in het literaire blad Revisor.

(foto: Ramses & Vincent in 1976, collectie Ward Walter)Ode aan Ramses tijdens PINK 2014

Op 25 januari traden drie dierbare vrienden van Ramses op tijdens PINK 2014 in het Amsterdamse MuzyQ,en brachten een ode aan de grote legende: Tom de Jong, Ine Kuhr en Nico van der Linden.
Het was een feest voor zowel homo's als hetero's met als doel: verbinden.


Shaffy Weekend bij Cultura-tv

De eerste twee weekends van 2014 stonden bij Cultura24 in het teken van Ramses. Te zien waren onder meer de documentaire van Pieter Fleury (2002), TV-Monument (2010), een theatershow met Liesbeth (1978), het legendarische tv-interview door Martin Simek (1995), een reportage over de hommage-cd LEEF! (2013) en het tv-spel De Liefdeswacht (1974).Meike zingt Ramses

Zangeres Meike van de Linde en pianist Bam Commijs gaven op zondag 19/1 een concert met Shaffy-repertoire bij Artishock in Soest. Van de Linde studeerde solozang en operazang aan de conservatoria van Maastricht, York University en Den Haag. Lees meer.


Herman Pieter de Boer (85) overleden

In zijn woonplaats Eindhoven is kort na de jaarwisseling schrijver, (tekst)dichter en journalist Herman Pieter de Boer overleden. Zijn bekendste liedtekst is ongetwijfeld 'Laat me'. In 'We zullen doorgaan' van Kick van der Veer en Hilde Scholten zei hij hierover in 1994: "Van producer Eric Boom kreeg ik een bandje en bladmuziek van het lied 'Ma dernière volonté' in mijn maag gesplitst. 'Maak daar eens iets moois van voor Ramses, wil je? Kan het gauw, want we hebben verder alles al klaar en we zijn al aan het opnemen.' (...) Boom twee dagen later aan de telefoon: 'Nee, ik uh...' Na vier dagen rinkelde de telefoon, in het holst van de nacht, 3 uur 23. 'Zeg, ja, he, hallo, Shaffy hier,' klonk de beroemde stem, 'ik zou toch wel verdomd graag... 'Er kwamen nog wat woorden uit, op de achtergrond allerlei geroezemoes, ik verstond de helft niet, klik, weg. Een half uur lang was ik zenuwachtig wakker, toen zakte ik uitgeput weg. De volgende middag! De volgende middag, de onvergetelijke volgende middag, ging ik mijn stalkamertje binnen, ik zette het bandje aan en uit en weer aan, en schreef in twintig minuten de tekst van 'Laat me'. Zo betoverend is Ramses."
Laat me (1978)


Een concert om het leven te vieren

Al vlak na zijn overlijden werd beloofd dat er een concert zou komen om het leven van Ramses te vieren. Precies vier jaar later was het nu zo ver! In een uitverkocht DeLaMar Theater werd zondag 1 december het rijke Shaffy-repertoire op vaak verrassende wijze vertolkt door een keur aan merendeels jonge artiesten. En allemaal werkten ze belangenloos mee, de opbrengst van het concert gaat naar de Stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars.
Het werd een groot feest en een bewijs te meer dat Ramses vier jaar na zijn dood nog steeds voor velen een geweldige inspiratiebron is. Lees meer.

Het concert staat nu integraal op YouTube!
Bijzonder Shaffy-repertoire bij de Concertzender (30/11)
Optreden Maarten Heijmans & Nico van der Linden in Opium TV (30/11)Shaffy Weekend in Felix Meritis

Zo'n 45 jaar geleden werd het Shaffy Theater geopend in Felix Meritis. Een mooie gelegenheid voor een spetterend feest!
Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november vonden er dertig voorstellingen en concerten plaats, door onder meer Nico van der Linden, Thijs van Leer, Pierre Courbois, Sylvia Alberts en het Trio Thijs Chanowski.

Lees hier een verslag.

Foto: Roelien Kurc-Van Laar.


Ramses in Hall of Fame Toppop3

Beau van Erven Dorens heeft Ramses op zaterdag 9 november opgenomen in de Hall of Fame van Toppop3.
Bekijk hier waarom.


Hommagealbum LEEF!

Op 14 september is het album Ramses Shaffy LEEF! op drie binnengekomen in de Nederlandse album-hitparade.
Op deze cd wordt het tijdloze Shaffy-repertoire gezongen door Alderliefste, Alex Roeka, Bløf, Boudewijn de Groot, De Dijk, De Kift, Fernando Lameirinhas, Frank Boeijen, Frédérique Spigt, Gé Rijnders, Gerard van Maasakkers, Herman van Veen, J.W. Roy, Liesbeth List, Lucky Fonz III, Paul de Leeuw, Suzan Seegers, The Scene, Tim Know, Trio Bier en Wende Snijders. Van Ramses zelf zijn archiefopnamen uit 2007 te horen.
Radio 1 Journaal (27/8) Documentaire Cultura (2/9)

Na de lancering van LEEF! startte DWDD een serie 'Shaffy Recordings':
Michael Prins, Alex Roeka, Paul de Leeuw (6/9), Frank Boeijen, Douwe Bob (16/9), Jan Dullus, Stevie Ann (7/10), Stef Bos (7/10)

Universal bracht in oktober ook de verzamelbox Ramses 80 uit.


Wieldeenje te koop

Het plezierbootje Wieldeenje, waarmee Ramses in de jaren tachtig en negentig regelmatig door de Amsterdamse grachten voer, is te koop tegen elk aannemelijk bod.
Lees meer.Konrad Koselleck big band

In het Bimhuis vond op maandag 21 oktober een Shaffy-avond plaats met de big band van Konrad Koselleck en een keur aan solisten uit zeer diverse genres. Beroemde liederen van Ramses werden gearrangeerd met jazz en Arabische muziek als inspiratie. Zijn muziek diende als uitgangspunt, maar ook zijn culturele (Egyptische, Poolse en Russische) achtergrond. Jeroen Zijlstra zong samen met Lydia van Dam zijn ode aan Ramses. Lees de aankondiging en een interview met Konselleck.
NIEUWSARCHIEF


Officiële Shafsite
Nieuwe bundel bladmuziek
Langs kroegen en kathedralen
Guus Westdorp zingt Shaffy
Herman Pieter de Boer overledenDe biografie
(3e druk 2013)De tv-serie op dvdDe hommage-cd


Laatste aanvullingen Shaffy.nl