Een concert om het leven te vieren (1 december 2013)

Al vlak na zijn overlijden was beloofd dat er een concert zou komen om het leven van Ramses te vieren. Op 1 december 2013, precies vier jaar later was het nu zo ver!
In een uitverkocht DeLaMar Theater werd de Nacht van Ramses georganiseerd. Een toepasselijke locatie, want hij deed er in 1955 eindexamen voor de Toneelschool en debuteerde er vier jaar later als zanger, tijdens een chansonmiddag.

Tijdens een concert dat duurde van 22h30 tot 01h05 werd het rijke Shaffy-repertoire op vaak verrassende wijze vertolkt door een keur aan merendeels jonge artiesten. Het Jong Nederlands Blazers Ensemble, dat 'Hallelujah Amsterdam' en 'Zachtjes lonkt het water' klassieke allure gaf, Michiel Borstlap die 'Leef' en 'Sammy' op ingenieuze wijze in elkaar weefde aan de vleugel, Spinvis - de Reviaanse variant op Shaffy volgens presentator Cornald Maas - in wiens geheel eigen wereld 'Als je mijn sleutel kwijt bent' wonderwel op zijn plek viel. En dan jeugdidool Nielson, die zijn ontluikende klasse bewees met een uitgeklede versie van 'Sammy' , de hartverwarmende odes die gebracht werden door Jeroen Zijlstra & Lydia van Dam en Stef Bos, de opzwepende interpretatie die Jan Rot aan 'Wij zullen doorgaan' wist te geven, en niet te vergeten: de indrukwekkende Maarten Heijmans, die straks Rames gaat spelen in de tv-serie en nu al de hele zaal wist te overtuigen met zijn enthousiaste optreden, samen met zijn Liesbeth (Noortje Herlaar).Om nog maar te zwijgen over Sanne Wallis de Vries, Lucky Fonz III & Janne Schra, Gé Reinders & Suzan Seegers, Karsu Dönmez, Elske DeWall, Jungle by Night, Joris Linssen & Caramba, Thé Lau, Felix Maginn & Eddy Steeneken (Moke), Ernst Daniël Smid, Niels Geusebroek & Do en Jeroen Krabbé, die 'Alleen als je me verleidt' voordroeg. En hoewel ze deze Nacht het repertoire van haar illustere ontdekker overliet aan een jongere generatie, was ook Liesbeth List nog even te zien, middels een videoboodschap. Het merendeel van de artiesten werd begeleid door een combo onder leiding van Ruud Jan Bos, met Hubert-jan Hubeek, Paul Mulder, André van Damme, en aan de vleugel Nico van der Linden, die ook Ramses zelf zo vaak begeleidde.

En al deze artiesten werkten belangenloos mee! De opbrengst gaat naar de Stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars, die het nachtelijke concert organiseerde, samen met De Familie, het productiebedrijf dat de tv-serie over Ramses gemaakt heeft die de Avro in januari gaat uitzenden.

Opnamen van de Nacht van Ramses werden op 8 december uitgezonden in Schiffers.FM op Radio 2 (doorspoelen naar tweede uur)

Reportage AT5

Ook Het Parool deed verslag.

Optreden Maarten Heijmans en Nico van der Linden in Opium TV (30/11)

Bijzonder Shaffy-repertoire bij de Concertzender (30/11)

Lucky Fonz III bezoekt kroegen waar Ramses vaak kwam (2/12)

Onderstaande foto' s werden gemaakt door Karin van der Gaast:

Meer foto's op Facebook, gemaakt door:

Annette van Dijk-Leek

Jakob Drenth

Voorafgaand aan ' De Nacht' was er een boottocht georganiseerd langs plaatsen in Amsterdam die belangrijk waren in het leven van Ramses, zoals de Montelbaanstoren (foto), waar in de jaren vijftig ' 't is stil in Amsterdam' ontstond. Een mooi initiatief van Daan Bartels, met medewerking van rederij Lovers, die een boot beschikbaar stelde. Aan boord las Daan voor uit zijn wandelgids Langs kroegen en kathedralen en de webmaster van deze site uit de biografie We zien wel!, Joost Nuissl vertelde leuke anekdotes, Bernadette Zevenhuizen gaf informatie over het Ramses Shaffy Huis en Sjors van der Panne zong Shaffy-repertoire, op gitaar begeleid door Peter Pluer. Halfweg de rondvaart werd een bezoek gebracht aan de Bijzondere Collecties van de UvA, waar Pieter Fleury fragmenten liet zien uit zijn prachtdocumentaire over Ramses.

[shaffy.nl]