Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder...

Ramses Shaffy Songbook

Begin september 2005 verscheen bij Strengholt het 'Ramses Shaffy Songbook', met bladmuziek van 58 nummers die Neerlands bekendste chansonnier in de loop der jaren heeft gecomponeerd. De muziek is uitgeschreven door Nico van der Linden, die als pianist vanaf eind 1972 jarenlang intensief met Ramses heeft samengewerkt.

Nico van der Linden, 19 mei 2005 (foto: Sylvester) "Ik heb met die man gewerkt, maar toch blijf ik een fan. Dat heb ik met niemand anders. Ondanks alle succes is hij op muzikaal gebied miskend, vind ik. Dat heeft hij zelf ook wel eens gezegd. Ik hoop dat deze uitgave van zijn bladmuziek daar verandering in zal brengen."

Behalve bladmuziek zullen er ook anekdotes en interviews in te vinden zijn, onder meer met Louis van Dijk en met de eerste pianist van Shaffy Chantant: Polo de Haas. Op de cover staat een nooit eerder gepubliceerd zelfportret van Shaffy.

Het Ramses Shaffy Songbook is een initiatief van American Songbook Producties, waar het ook besteld kan worden.


Op 2 september werd het boek onder grote belangstelling gepresenteerd in het Amsterdamse Hotel de l'Europe. Burgemeester Cohen van Amsterdam overhandigde een eerste exemplaar van het boek aan Shaffy.

Burgemeester Cohen:
"Groots en meeslepend leven is voor weinigen weggelegd, maar Ramses Shaffy bleek over voldoende lef en fantasie te beschikken om dat wel te doen. Zijn optimisme en levenslust werkten aanstekelijk, op mij en op mijn hele generatie.
Ik word nog steeds door zijn liedjes bezield, als ik zing, vecht, huil, bid, lach, werk... en uw liedjes bewonder."

Cor Franc, initiatiefnemer van het Songbook:
"Het is alsof hij geen voorgangers heeft, geen collega's, geen opvolgers.
Zijn liedjes gaan rechtstreeks het hart in, meestal al met de eerste regel: 'De oude man schuifelt schimmig in de nacht...' Je kunt er je ziel inleggen.
Hij vertelde me dat hij op z'n zeventiende leesblind is geworden voor bladmuziek en sindsdien te lui is geweest om het notenschrift te leren. Grote hulde aan Nico van der Linden, die maanden heeft besteed aan het terugvinden van de juiste melodieën."


Ramses met Polo de Haas, de eerste pianist van Shaffy Chantant.

Nico van der Linden:
"Het gaat altijd over je levensstijl, nooit over je muzikale kwaliteiten. Een melodie is het dak en de gevel van een huis, meestal wordt de rest door een arrangeur ingevuld. Niet bij Ramses. Die deed het meestal zelf! Je kunt niet heen om de kleur die hij heeft aangebracht. Daarom is Ramses een echte componist, niet zo maar een liedjesschrijver. In zijn liedjes hoor je Ravel terug, Debussy, Poulenc, Fauré, gemengd met de timing en de blues van Sinatra.
Dat je van Shaffy's muziek moet afblijven is een misverstand. Hij heeft zo'n breed tekstueel en muzikaal oeuvre..."


Na de boekpresentatie werd er (uiteraard!) volop gemusiceerd, onder meer door Ramses zelf, Thijs van Leer en Nico van der Linden.


Kijk/Luister:

Nico van der Linden was naar aanleiding van de publicatie van zijn Songbook te gast in o.m. 'Ontbijtradio' (3/9/05) en 'Kunststof' (19/9/05).
RTL Boulevard besteedde aandacht aan de hommageshow 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' (2/9/'05)
Deze programma's staan inmiddels niet meer online.Nico & Ramses, tijdens hun eerste gezamenlijke optreden, 25 december 1972 in de Dominicuskerk te Amsterdam


Interview Nico van der Linden uit november 2003


shaffy.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...