Aan de hand van interviews met mensen uit zijn omgeving, fragmenten uit het dagboek van zijn stiefmoeder en gesprekken met de hoofdpersoon zelf heeft Bas Steman een meeslepend boek geschreven over de man die zingend, biddend, vechtend en bewonderend het leven neemt zoals het komt.

Steman: "Bij Ramses moet je niet zoeken naar de waarheid. Je moet hem gewoon geloven! 'Naakt in de orkaan' is een een reisverhaal naar en met Ramses."


Op woensdag 19 november 2003 reikte Jeroen Krabbé het eerste exemplaar uit aan de hoofdpersoon zelf. "Ik voel me thuis, naakt in de orkaan," aldus Ramses, die daaraan toevoegde met Bas een fantastische tijd te hebben gehad tijdens het werken aan de biografie. In het eindresultaat zei hij alle vertrouwen te hebben: "Ik heb één hoofdstuk gelezen en toen wist ik: dit gaat de goede kant op!" Ook Jeroen Krabbé becomplimenteerde de auteur: "Het is een echt mensenboek. Bas heeft Ramses begrepen!" Na de uitreiking nam Ramses plaats achter de vleugel, speelde en zong.
De presentatie vond plaats in de Shaffyzaal van Felix Merites, temidden van vele vrienden, waaronder natuurlijk Liesbeth List, Joop Admiraal, Kitty Courbois, Mary Dresselhuys, Shireen Strooker, Louis van Dijk, Willeke Alberti en Ais Lawalata (van de Shaffy's). Krabbé onthulde dat het Ramses wel een leuk idee had geleken om de uitreiking naakt op de Dam te laten plaatsvinden. Dit ging niet door, al was het maar omdat de Dam blauw zag van de Schotse voetbalfans (in kilts). Maar er was wel een andere verrassing. Ramses werd naar Felix Merites gebracht in een watertaxi, die zijn eigen naam droeg! Ramses doopte deze ter plekke met champagne, waarna hij de Shaffy Cantate inzette. Toen verliet hij het bootje en begaf zich richting het voormalige Shaffy Theater. "De drenkeling stapt aan wal," aldus Ramses.

'Ramses Shaffy: Naakt in de orkaan' is uitgegeven door Strengholt (isbn 90 5860 205 2).

Lees hier het begin van hoofdstuk 1
(lukt dit niet, download hier dan gratis Adobe Reader)


Interview met Bas Steman in VolZin

Recensies studenten Hogeschool Arnhem en Nijmegen

Naschrift
Eind augustus 2009 maakte Bas Steman aan het strand van Bloemendaal bovenstaande foto van Ramses, ruim drie maanden voordat die overleed. In de tweede week van december verschijnt een tweede, herziene druk van 'Naakt in de orkaan'.

shaffy.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...