De Stichting Ramses Shaffy
Fonds voor jonge kunstenaars

COLUMN VAN DE VOORZITTER

Door Jacques Klöters (18 juni 2012)

De Stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars was erg blij dat de spullen van Ramses Shaffy in bruikleen gingen naar de afdeling bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. De verhuizing werd bijzonder efficiënt en prettig uitgevoerd maar er bleef natuurlijk wel het een en ander achter in de woning van Ramses. Dagelijkse spullen - wat kleding, huisraad - zaken die nou niet bepaald museaal waren. Peter Heyligenberg , buurman, vriend en executeur testamentair van Shaffy, stelde voor de overgebleven spullen te verkopen aan fans. Niet tegen grote bedragen, Ramses zou zijn spullen zo weggeven, maar het mocht wel wat opleveren ten bate van het Fonds. Ik zag het zorgelijk in, daar kwamen natuurlijk alleen verzamelaars op af, in mijn ogen fanaten, artiestenvlooien, grafrovers, gekken en stalkers. Ik ken ze, ik ben er zelf een. Maar Peter en zijn vrouw Nora hadden er plezier in, stalden alles zorgvuldig uit met prijskaartjes erbij en wachtten op de dingen die komen gingen. Ik was er niet gerust op, zouden die 'gekken' niet als sprinkhanen door het huis trekken en en passant de schilderijen van de bovenbuurman van de muur afrukken? Ik besloot een kijkje te gaan nemen op de Herengracht en me eventueel als bewaker aan te bieden.
Er stond een uur van te voren al een klont mensen op de stoep. Ik zag er geen mij bekende verzamelaars en opkopers bij. Gewone mensen eigenlijk. De rij groeide en groeide en we besloten steeds plukjes van tien man binnen te laten. Men schuifelde sereen rond en vrijwel iedereen kwam met een trofee naar buiten. Ik zag een acteur intens gelukkig met een kledingzak worden: die neem ik voortaan mee naar mijn voorstellingen! Ramses reist voortaan met me mee riep hij blij. Een jonge man kocht een asbak en een paar glazen voor een klein bedragje en liep opgetogen weg. De stemming was heel prettig en een beetje devoot.
Dit was geen brute plundering van de spullen van een ster. Dit was een pelgrimage. Het waren allemaal mensen die van Ramses gehouden hadden, die door hem geraakt waren. Nog ëën laatste keer hadden ze de gelegenheid heel dicht bij hem te komen, aan te raken wat hij aangeraakt had. Ze traden nog ëën keer in zijn hoogst persoonlijke sfeer en kregen voor een klein bedrag een geschenk van hem mee. Het was geen verkoping maar een religieus evenement. Ze waren even in Ramses geweest... lach, werk, bewonder, niet zonder ons.

[wordt vervolgd]

Lees hier de vorige column.

Bekijk hier meer foto's van de verkoop.

Meer over de stichting: www.stichtingramsesshaffy.nl.

ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...