Zaterdagochtend 14 april 2011 was een drukte van belang voor het huis aan de Herengracht 287, waar al sinds jaar en dag een paar plastic tulpen voor het raam staan. Het huis waar Ramses Shaffy vijftien jaar woonde, boven coffeeshop Magic. Sommigen dachten dat de woning te bezichtigen was in het kader van het Museumweekend, maar de meesten wisten: vandaag worden kleren en huisraad van de maestro verkocht die niet naar het museum zijn gegaan (de Bijzondere Collecties van de UvA).
Het gaf een ongemakkelijk gevoel, om in de privé-spulletjes van een overledene te snuffelen, van mooie door Frank Govers vervaardigde kostuums tot zijn wekker. En Ramses zelf hechtte niet aan het stoffelijke, moest je dat als bewonderaar dan wel doen, door hier een aandenken te kopen? Maar anderzijds, hoewel Ramses geen behoefte had aan een villa met zwembad, en de ooit door hem gekochte Pontiac al na één rit onbeheerd aan een gracht achterliet, vond hij klein souvenirs best leuk. Zo verzamelde hij een tijd lang aandenkens uit kleedkamers, zoals asbakken, en ook KLM-huisjes werden niet weggegooid.
Bovendien, de opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de de Stichting Ramses Shaffy, een fonds voor jonge kunstenaars.

Kijk: Reportage AT5

Onderstaande foto's werden gemaakt door Karin van der Gaast:
Onderstaande foto's werden gemaakt door Martha Boonen - De Jong:ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...