De Stichting Ramses Shaffy
Fonds voor jonge kunstenaars

COLUMN VAN DE VOORZITTER

Door Jacques Klöters (19 april 2012)

In een licht appartement op de Stadionkade woont Eva van Slooten, voormalig manager van Ramses Shaffy en bestuurslid van de Stichting Ramses Shaffy Fonds voor Jonge Kunstenaars. Een heldere geest die vol liefde praat over Ramses. Helaas is ze lichamelijk zwak en rollatorgebonden. Ze wil nog van alles wat ze niet meer kan. Ik kijk het bestuurslid Jaap Hülsmann aan, die jurist is en in de museumwereld zit en die nog zijdelings een beetje familie is van Ramses. Hij lijkt me enthousiast en ter zake kundig. Peter Heijligenberg, wijze vriend en executeur-testamentair van Ramses zegt dat ik hem moet opvolgen als voorzitter en dat vind ik eervol en mooi.

Het eerste dat gedaan moet worden is een veilig onderdak vinden voor de nalatenschap, de collectie. Alles wat met zijn kunst te maken heeft: foto's, affiches, plakboeken, platen, maar ook optreedkleding, teksten, agenda's, brieven en zo. En er zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen, bierviltjes waarop Ramses in cafés aanzetten tot nieuwe liedjes maakte. Allemaal zaken die het leven en het werk van deze grote zanger kunnen illustreren en oproepen. En dan is er de vleugel waarop de liedjes gecomponeerd zijn. Het moet allemaal dat huis uit, maar wat te doen? Verkopen? Dan zijn we het kwijt, mooier is om het bij elkaar te houden en openbaar te maken. Welk museum of instituut zou er in geïnteresseerd zijn?

Normaal zou ik meteen aan het Theater Instituut denken, maar dat is onder dit kabinet zijn leven niet zeker. Stadsarchief? Amsterdams Museum? Er volgen gesprekken maar die instellingen zijn alleen geïnteresseerd in een beperkt aantal onderdelen van de collectie. Maar die vleugel dan die zo'n centrale rol speelde in zijn leven?

Dan ontmoeten we Garrelt Verhoeven van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, hij heeft interesse. Ik denk bij de UB aan een grote betonnen kolos met veel studiezalen en koffiebekers en heel veel boeken. Hij niet, hij denkt aan zijn afdeling Bijzondere Collecties in een prachtig gebouw aan de Oude Turfmarkt, tegenover het Rokin, waarin niet alleen boeken zitten, maar ook manuscripten, brieven, foto's, affiches, hele archieven. Er is een grote toneelcollectie en een immense muziekhistorische verzameling. En er zijn realia, spullen zeg maar. De vleugel van Ramses? 'Ja, juist die,' zegt Garrelt enthousiast. Die zou bijvoorbeeld voor een zaaltje waar we lezingen, concertjes en zo geven een geweldige aanwinst zijn. Garrelt voorziet samenwerking van de Bijzondere Collecties met het Theater Instituut en het Muziekcentrum Nederland. Daarmee is de UB plotseling een heel erg aantrekkelijke partij om de collectie in bruikleen aan te geven.

We spreken af dat de UB de collectie gaat bewaren en toegankelijk maakt. We blijven samenwerken, er komen plannen om de collectie zichtbaar te maken, om hem te gebruiken. De eventuele opbrengsten van benefietvoorstellingen, tentoonstellingen e.d. zullen naar de Stichting gaan, want ook de Universiteit van Amsterdam staat volledig achter het idee van Shaffy om met het geld dat zijn werk oplevert jonge kunstenaars te steunen.

Na de verhuizing ziet Ramses' huis er onttakeld uit. Er zijn nog wat kleinigheden achtergebleven die voor de UB niet interessant zijn. Wat persoonlijke spullen. Wat voor bestemming zullen we daar voor zoeken? Een opkoper? Juttersdok? Koninginnedag? Vuilcontainer? Of zouden er fans zijn met belangstelling voor een voorwerp dat Ramses toebehoord heeft?

[wordt vervolgd]

Lees hier de eerste column.

Meer over de stichting: www.stichtingramsesshaffy.nl.





ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...