Donderdag 20 september hebben 36 kunstenaars in Koninklijk Theater Carré hun ontwerpen gepresenteerd voor een Shaffy-kunstwerk in het toekomstige metrostation Vijzelgracht. Een jury bestaande uit Liesbeth List, Jacques Klöters, Jeroen Krabbé, Jos Houweling en Nina Folkersma heeft de zware taak gekregen om hieruit een aantal finalisten te selecteren. Deze worden vervolgens onderworpen aan een webreferendum, waaraan iedereen kan deelnemen.

In Het Parool en Metro zijn een aantal van de ontwerpen te zien. Ook AT5 deed verslag.

Jurylid Jeroen Krabbé kon niet aanwezig zijn, maar gaf een reactie via YouTube:

Aan het eind van de dag was er voor de kunstenaars, ambassadeurs van het project en andere betrokkenen een borrel. Verwachte en onverwachte 'Shaffianen' liepen er rond, zoals Shireen Strooker, Petra Laseur, Peter Heijligenberg, Nico van der Linden, Ine Kuhr, Michiel van Erp, Pieter Fleury, Hans Hoes, Ed Cools, Siep de Haan, Frederique Spigt, Luud Schimmelpennink, Cornald Maas, Hans van Willigenburg, Erica Terpstra én Maarten Biesheuvel.Wethouder Wiebes bracht in herinnering hoe de initiatiefnemers van het Shaffy-metrostationproject met hun sympathieke enthousiasme door alles heenwalsten wat al besloten was. Bestuurders zijn gebaat bij voorspelbaarheid en regelmaat, maar realiseren zich ook dat de stad gemaakt wordt door persoonlijkheden als Ramses Shaffy. Bovendien was dit de eerste keer dat Amsterdammers zich op een positieve wijze wilden verbinden aan de Noord/Zuijdlijn, aldus de wethouder. Maar wat Wiebes definitief over de streep trok was de zoen die hij kreeg van Liesbeth List, waar hij nog steeds trots op is.

Natuurlijk was er ook muziek!


Violist Niek Baar gaf een prachtige klassieke interpretatie aan 'Laat me'.


'Soms' werd op indrukwekkende wijze uitgevoerd door Maarten Heijmans, die Ramses gaat spelen in de tv-serie van regisseur Michiel van Erp.


Liesbeth List zong samen met Heijmans - en vele meezingers in de zaal - een medley van Shaffyklassiekers (begeleid door Ton Snijders, Peter van Benthem, Lené te Voortwis en Florian Hoefnagels).


Jacques Klöters en Nico van der Linden.


Liesbeth List met kleindochter Lilah.


Rob en Nigaio, de initiatiefnemers van het project.

Bovenstaande foto's werden gemaakt door Karin van der Gaast.


Op de site van Jaap Reedijk staat een uitgebreide fotoreportage.


Ook de initiatiefnemers van het Ramses Shaffy Huis waren aanwezig, van links naar rechts Bernadette Zevenhuizen, Ed Cools en Liesbeth List.ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...