Het Ramses Shaffy Huis


Toen begin 2001 duidelijk was dat Ramses Shaffy niet meer zelfstandig kon wonen in zijn huis aan de Herengracht, nam Liesbeth List contact op met Ed Cools, de voormalige directeur van het Dr. Sarphatihuis. Dankzij hem kon de chansonnier daar op korte termijn terecht. Nu heeft Cools het initiatief genomen om in Amsterdam een Ramses Shaffy Huis te stichten, een woonzorgcentrum voor kunstenaars, met expositieruimten, een bibliotheek én een theatertje. Het initiatief wordt van harte ondersteund door Liesbeth List.

Het moet een soort Rosa Spier Huis worden, maar dan in Amsterdam. Op 27 juni 2012 hadden List, Cools en zijn medewerkster Bernadette Zevenhuizen een gesprek over het initiatief met wethouder Eric van den Burg van Zorg en Welzijn. Cools: "Hij sprong bijna over tafel van enthousiasme!" Nu moeten er fondsen worden gewerfd, woningbouwcorporaties bij het project worden betrokken en een geschikte locatie worden gevonden. Maar de naam van het nieuwe woonzorgcentrum staat wat Cools betreft vast, evenals de vorm die het moet krijgen. "Het moet openstaan voor oud én jong, voor sjiek en sjofel." Het is de bedoeling dat er ongeveer zestig appartementen in het huis komen, dat niet 'institutioneel' mag worden, maar een kleinschalige, kunstzinnige woonzorgvoorziening moet zijn. En Cools verloochent zijn Bourgondische, Vlaamse afkomst niet: "Er moet een uitstekende keuken in komen en ook een goed voorziene bar."

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Bernadette Zevenhuizen: 06-23579696 / info@stijlno7.nl. Zie ook de speciale website van het project.


(Bernadette Zevenhuizen, Ed Cools en Liesbeth List)

Op dinsdag 12 maart 2013 zijn op het notariskantoor Spier & Hazenberg door Liesbeth List en Ed Cools de statuten ondertekend voor de oprichting van de 'Stichting Ramses Shaffy Huis'.

ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...