Open podium Ramses Shaffy

Zondagmiddag 18 december 2011 kwamen in het Alkmaarse theater De Vest de liedjes van Ramses Shaffy weer helemaal tot leven. Geheel gratis konden lezers van het Noordhollands Dagblad komen luisteren naar dertien zangers en zangeressen - amateurs en professionals - die zich hadden ingeschreven voor het open podium. Populair bleken Laat me (3x) en Pastorale (2x).

Zoals de jury (o.a. Jurrie van Druten, regisseur van musical Ramses) herhaaldelijk zei: "Meedoen is belangrijker dan winnen." Maar toch... Het is mooi wel leuk als je wint.


Terechte winnaar was de vijftienjarige Jet Stam. Ze zong 'Laat me - Vivre' zowel in het Frans als Nederlands, begeleidt door de uitstekende gitarist Dick Groot. Ze stond er, zong zuiver en goed! Mijn voorkeur was het ook. Kippenvel! Een uitdaging zou het zijn als zij een keer samen met Liesbeth List dit lied zou kunnen zingen.


De tweede prijs was voor Meike van der Linde, die 'Ik denk over je na Amsterdam' zong, op piano begeleidt door Bam Commijn.


Olaf Koch werd zingend en pianospelend derde, met zijn geheel eigen interpretatie van 'Marije'. Het bruiste van de energie! Bij zijn keuze voor dit lied zal meegespeeld hebben dat de vrouw waarmee hij al twintig jaar getrouwd is Marije heet.


Opvallend was ook de hardmetal-versie van 'De een die wil de ander', door het duo Rammses (Frederik en Richard). Dat hield je wel even wakker!


Erg mooi waren ook de nummers die Theater Modoc speelde voordat het programma. Deze groep heeft al twee programma’s ('Leef!' en 'Ramses in concert') met Shaffy-repertoire op haar naam staan.


Divera Hanse en Emile Huisman - Pastorale


Friso Vorder - Mensch durf te leven


Mike van der Horst - Laat me


Sredan Kakonivic - Laat me


Wij zullen doorgaan

Zowel jong en oud waagde zich aan het zingen, de jongste deelnemer was 15, de oudste 70 jaar. Zelf was ik ook gelukkig, want ik mocht zes portretten die ik in de loop der jaren van Ramses heb gemaakt laten zien en daar iets over vertellen aan de presentator Hans Visser van het NHD. Een projectie op het scherm, voor 275 mensen in de kleine zaal toch niet mis, en mooie voorpubliciteit!

Anderhalf jaar eerder had het NHD en de Vest dit gedaan rond liedjes van Annie MG Schmidt; wie zou de volgende zijn?

(verslag + foto's: Karin van der Gaast)

Lees ook het verslag van Hans Visser (NHD, 19/12/11)


Tientje met Handtekening Ramses (Groningen, 1997)

ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...