Zwolle, 11 augustus 2006

Hij stond er weer, op het podium: Ramses Shaffy. En hoe! Tijdens het Straatfestival Zwolle bewees de oude chansonnier op deze mooie augustusavond - het was even gestopt met regenen - dat hij het nog wel degelijk kan. Mocht iemand eraan hebben getwijfeld of hij dit nog moet doen op zijn leeftijd, of hij nog wel bij stem is, of hij nog wel bij zinnen is, niemand in het Zwollense Ter Pelkwijkpark zal deze vragen na vanavond ontkennend beantwoorden. Het was een fantastisch optreden!

Opgewarmd door de bruisende chansons van Alderliefste, werd Ramses met groot enthousiasme op het podium onthaald. Hij begon met een perfecte uitvoering van 'Laat me', die overging in een zinderende, jazzy improvisatie, waaraan geen einde leek te komen, maar die geen moment verveelde. Daarna volgde zijn lijflied ''t Is stil in Amsterdam', ontroerend als altijd. Toen werd er een piano-synthesizer het podium opgereden, en begon Ramses te spelen zoals alleen hij dat kan, ondertussen vrolijk fantaserend over Zwolle en wat je daar zoal kunt doen. Dansen bijvoorbeeld! "Als ik dat wil, dan kán ik het ook!" Bijna was Ramses vervolgens met piano en al van het podium afgedanst, want het gevaarte stond op wieltjes, en bewoog zich onder het spelen langzaam maar zeker richting publiek. Net op tijd werd het recital, waarin ook de Cantate nog even was langsgekomen, beëindigd. Het optreden werd afgesloten met een luidkeels meegezongen 'Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder'.

Kijk/luister: "Zwolle smult van optreden Ramses" (De Stentor, 12 aug.'06)


(bovenstaande foto's zijn gemaakt door Erik la Faille)

Kijk/luister:
Via RapidShare is een video-opname van 'Zing-vecht' te downloaden, gemaakt door Erik la Faille.
Op die pagina naar beneden scrollen en rechtsonder op "Free" klikken. Op de pagina die dan in beeld komt weer naar onderen scrollen en met de rechtermuisknop achter "from Cogent-network:" op de link klikken en 'doel opslaan als' (save target as) kiezen.


(gemaakt door Hilco Arendshorst; klik op de foto voor meer)

Gerard Alderliefste: "Even zag ik hem in vol ornaat"

"Van de optredens die we met Ramses hebben gedaan, was dit absoluut het beste: creatief, emotioneel, intens... We zaten zelf op het podium gewoon aandachtig te luisteren naar wat er nu weer allemaal zou gaan gebeuren in zijn improvisaties. Een beetje als medemuzikant, maar vooral als toehoorders! Ik zag de ogen van bassist Arnd rood worden en voelde zelf ook van alles in me rondgaan: verbazing, emotie. Even zag ik hem in vol ornaat: zīn Egyptische klanken, woordgrapjes, niet-te-evenaren akkoordenkeuze - zwaar maar ook jazzy - plots een fragmentje Cantate erin (gejuich!): honderd procent Ramses!
[...]
Toen we hem op de terugweg aan zīn improvisatie herinnerden schaterde hij om zīn eigen grapjes, maar voegde daaraan toe: īJa, maar het kwam ook door de ménsen hoor!ī Bescheiden, maar ook echt terend op al die vonken die hem op het podium worden toegeworpen: īDaar kan je een heel léven van bouwen!'"

Lees hier het volledige verslag van Gerard.


(gemaakt door Alderliefste; klik op de foto voor meer)


(gemaakt door Z900 PhotoTime; klik op de foto voor meer)


(gemaakt door André van der Wijk)


(gemaakt door Monique van Zandvoort)

ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...