Op 16 september ging in de Eindhovense Stadsschouwburg de show Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder in première, een muzikale ode aan Ramses Shaffy.
Mylène d'Anjou, Frans van Deursen en Vera Mann zingen hierin een groot aantal Shaffynummers, waaronder veel onbekend werk, zoals het prachtige, ingetogen 'Brief uit New York' (nooit op de plaat gezet!), 'Ik had jou als een deur achter me dicht gedaan' (idem), 'La Mouette' en 'Echo'. Veel van zijn vrolijke, humoristische nummers ook, zoals 'Holderdebolder', 'Silly Lilly' en - in een geweldige solo van pianist Nico van der Linden - 'Oude Hein'. Klassiekers als ''t Is stil in Amsterdam' en 'Sammy' zijn in verrassende en zeer geslaagde nieuwe arrangementen van Bob Zimmerman te horen.
De soms wat onderschatte composities van Shaffy krijgen nieuwe dimensies, als je ze in deze uitvoeringen hoort. Een must voor de fans, een hele mooie avond voor iedereen die van kleinkunst, chanson en/of het American Songbook houdt!


Een buiging voor het publiek... en voor Ramses!

Na afloop van de première verscheen Ramses zelf op het podium en sprak het publiek toe: "Als je voor het eerst deze geweldig lieve mensen het repertoire hoort zingen wat ik een hele tijd zelf gedaan heb, is het heel spannend om te horen hoe ze het doen. Cor Franc, die het allemaal geregisseerd heeft, en Nico van der Linden, mijn hele goeie vriend uit een wonderlijk verleden, en ook dit nieuwe fenomeen [knikje naar de solisten]: ik ben érg blij met deze avond!"
Waarna hij met de hele ploeg zijn Cantate inzette!

(bovenstaande foto's: Sylvester Hoogmoed)

Luister: Interview Nico van der Linden in 'Kunststof' (archief 19/9/'05)

Kijk/luister: RTL Boulevard over de hommageshow (2/9/'05)


Recensies

"Ramses is officieus met pensioen, dus is het tijd voor een overzichtsprogramma. Het is prachtig geworden. Niet alleen vanwege zalige, explosieve nummers als Marije, Heerlijk, en Zonder bagage, maar ook omdat het gedragen wordt door een gedreven combo en drie vocalisten die oprecht van Shaffy houden." (Patrick van den Hanenberg in de Volkskrant, 19/9/'05)


(foto: Roy Beusker)

"De voorstelling is door de opzwepende stortvloed zeker de moeite waard. Niet voor niets zat Shaffy zelf glunderend in de zaal. Hij kan trots zijn op zijn oeuvre." (Bianca Bartels in Trouw, 20/9/'05)


(Vera Mann zingt Alosha; foto: Roy Beusker)

"Met zichtbare zorg heeft samensteller Cor Franc niet alleen de greatest hits verzameld, maar ook veel goeddeels vergeten liedjes, en die op thema en sfeer gerangschikt, zodat ze vaak mooi in elkaar overgaan. In een stijlvolle aankleding en belichting worden ze gezongen door Mylène d’Anjou, Vera Mann en Frans van Deursen – drie solisten met meer dan genoeg acteerervaring om precies te weten welke lading die nummers nodig hebben. Ze geven er hun eigen stem aan en vinden soms zelfs onvermoed humoristische kanten in Shaffy’s luisterrijke lyriek. Maar in hun timbre leggen ze ook genoeg pathos en genoeg intimiteit om duidelijk te maken die al die nummers onmiskenbaar bij die ene man horen." (Henk van Gelder in NRC Handelsblad, 26/9/'05)


(foto: Roy Beusker)


Live-CD

De premièrevoorstelling in Eindhoven is op verkrijgbaar op CD. Deze is te bestellen via de site van American Songbook.

Op zondag 9 oktober, na de voorstelling in de Amsterdamse Meervaart, heeft Ramses Shaffy zelf het eerste exemplaar uitgereikt aan Mylène d'Anjou, Frans van Deursen en Vera Mann. "We kennen elkaar nog niet zo lang, maar ik ben zo blij met wat ze doen, dat ik erg van ze ben gaan houden."
Ook Nico van der Linden kreeg een exemplaar: "Muzikaal hebben we elkaar altijd erg goed begrepen." Verder bedankte hij Cor Franc, initiatiefnemer van de show.
En uiteraard zong hij het slotnummer mee: 'Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder!'(foto's: Roelien Kurc)(foto's: Sylvester Hoogmoed)

Daarna riep hij de aanwezigen op een drankje te gaan nuttigen. "Gun dat jezelf, want het is gewoon heel erg lekker!"

Onder de aanwezigen bevond zich burgemeester Cohen: "Shaffy Chantant was een van mijn eerste elpees. Een van de mooie dingen van het burgemeester zijn, is dat je zo iemand dan tegenkomt. Een van de helden uit mijn jeugd! Hij vond het leuk dat ik hem onderscheidde met Zilveren medaille van de stad Amsterdam, ik vond het leuk ik het mocht doen!"


Ook Fred Florusse van het voormalige cabaret Don Quichocking was in de Meervaart aanwezig: "Ik ben een grote fan. De manier waarop hij leeft en dat omzet in muziek is zeer inspirerend. Ik heb zelf ook teksten geschreven. Als je dan zijn muziek hoort denk je: laat dat ritme en rijmschema nou maar eens los, het gaat erom wat je voelt! Die man is groot! Ik ben altijd jaloers op hem geweest. Voor Don Quichocking was Ramses een voorbeeld. We deelden dezelfde kroeg: de Gelaghkamer. Opeens keken we dan soms allemaal naar de deur. Dan kwam Ramses binnen. Het leek wel of die man een magnetisch veld om zich heen had. En nog!"


Meer over deze voorstelling
ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...