Swami Ramses Celebration

Zondagmiddag 18 April 2010 was Ramses weer even in Wajid, het Osho meditatiecentrum in Den Haag...
Huh? Rames in Wajid? Maar Ramses was toch...

Een welverdiende Swami Ramses Celebration bracht hem opnieuw even onder ons.
Muziek, verhalen en zang maakten het voor ongeveer zestig à zeventig Ramses-vrienden tot een onvergetelijke middag.

Allemaal georganiseerd door Fatima-Zohra Buurman, die samen met Bodhi Aditya op het idee kwam en die met band en met heel veel devotie een aantal Ramses-nummers bracht. Fatima zingt bekende en vooral minder bekende nummers op geheel authentieke wijze.
Wonderlijk en verrassend...


Verder was daar de reserve bassist van popgroep Shocking Blue, die door een hersenbloeding in een scootmobiel terecht kwam, maar die de naam 'Louis Ramses' aan zichzelf gaf toen hij sannyasin werd. Prachtig!

Ook Swami Gyanam liet van zich horen. Hij woonde samen met Ramses in de commune en was heel goed bevriend met hem. Ook hij vertolkte werk van Ramses met veel passie en ik bespeurde een opvallende gelijkenis met Shaffy in zijn zangstem.


De brief die Gyanam voorlas was een juweel, door Ramses geschreven toen hij in Humaniversity woonachtig was en daar in zijn begintijd de naam 'Yes but...' kreeg, wat nogal leuke spraakverwarringen opleverde. Ramses leefde, bruisde en genoot.
Een uitzending van Ramses in Sesamstraat en Ramses in een interview met een kind op een te grote stoel... heerlijk!

Zelf heb ik in de jaren tachtig een nummer voor Ramses geschreven, opgenomen en aan hem gegeven, toen nog op een cassettebandje.
Diezelfde opname werd, onder een prachtige diashow met beelden van Ramses, gedraaid.
Voorafgaand heb ik geprobeerd iets over mijn vriendschap met Ramses te delen. Maar hoe kan je een paar jaar vriendschap met Ramses in een paar woorden overbrengen... Onmogelijk, want Ramses leefde vierentwintig uur in twaalf uur. Hij leefde twee keer zo snel en twee keer zo veel in dezelfde tijd.

Het was een feest om met Ramses bevriend te zijn geweest en om de woorden van Gyanam te gebruiken, Ramses was een liefdesbeest, verliefd op het leven, verliefd op de liefde. Het kan het niet anders dan dat je van deze man gaat houden. En dat hebben we nogmaals laten zien, op een warme 18e april in Den Haag...


Fatima-Zohra Buurman (zang, fluit, presentatie)
Philip de Goey (blaasinstrumenten)
Bodhi Aditya (percussie)


Elena Manevska (toetsen, viool)


Pathika en zangeressen

Verder met medewerking van Gyanam, Willem Roos en Rob Kwak (dvd)

Verslag: Willem Roos aka Alok Wim.


Bovenstaande foto's: Marlon Hilverdink. Facebook-vrienden van Farima-Zohra kunnen hier klikken voor meer.


ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...