De tulp Ramses

In hotel restaurant De Port van Cleve te Enkhuizen heeft Ramses Shaffy op maandag 26 februari 2007 een nieuwe tulp den doop gehouden, die voortaan zijn naam draagt. Uiteraard deed hij dat op muzikale wijze, achter de piano. "Dat jij maar veel geluk mag geven," zong Ramses. "Je richt je naar het licht, je bloeit heel trots."

Kijk/luister: Reportage (Zoomin.tv)

Het idee om de tulp naar Ramses te vernoemen kwam van troubador Niels van der Gulik, die in het Port van Cleve optrad met een speciale Shaffy-ode. Zijn vriend Frank Timmerman van het bedrijf 'Innovative Flowers' dat de tulp heeft ontwikkeld, vond dat een goed idee. Ramses zelf ook, want al vindt hij madeliefjes en zonnebloemen ook erg mooi, hij is tenslotte grootgebracht in Leiden, nabij de bollenstreek.

Sjaak Timmerman, de vader van Frank, is vanaf het begin bij het ontstaan van de nieuwe tulp betrokken geweest. Dat is een langdurig proces. "Zo'n 27 jaar geleden is de moedertulp 'Ile de France' gekruist met een andere. Nadat stamper is bestuifd met de meeldraden van een andere tulp, heb je na een jaar een speldenknop, na twee jaar een erwt en pas na vijf jaar heb je een bloeibare bol. Maar dan moet je die nog vermeerderen, daar gaat ook weer een hele tijd overheen."
Lang niet alle nieuwe tulpensoorten die ontstaan voldoen aan de strenge criteria voor een 'goeie tulp'. Van de duizend blijven er misschien veertien over. De nieuwe Ramses-tulp is er zo eentje. Timmerman is erg tevreden met het eindresultaat. "We blijven altijd op zoek naar de ideale rode tulp. Deze is heel mooi rood. Niet cerise of bordeaux, maar echt bloedrood. Hij heeft een mooie heldere kleur, een mooie bladstand en is goed houdbaar."
Voorwaar een tulp die de naam Ramses waardig is!


Toen Louis van Dijk achter de piano kroop, ontpopte Ramses zich als blueszanger.
ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...