Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...MODEL


SCHILDER


Ramses is bekend geworden als zanger en acteur.
Niet veel mensen weten dat hij ook zijn leven lang heeft geschilderd en getekend. Een aantal keren zijn er exposities geweest, o.m. in De Galerijzolder (Kruibeke, 1975), restaurant Le Garage (Amsterdam, 1990) en Galerie Donkersloot (Amsterdam, 1997).


In 1958 tekende hij 'Maria Lecina' op een Parijse stoep:


Twee zelfportretten zijn vrij bekend geworden, als elpee-hoes:


In 2005 verscheen een niet eerder gepubliceerd zelfportret op de cover van het Shaffy Songbook:


Een ander zelfportret, uit 1972, waarmee Ramses destijds zijn rekening in Hotel Thorbecke heeft betaald:

(met dank aan Yvonne Koelewijn; huidige eigenaar: Sieger Heijs)


Portret van Ramses en Joop Admiraal in koningsgewaden:


Twee portretten van Liesbeth List, die in haar werkkamer hangen:

(met dank aan Daan Bartels & Liesbeth List)


Nog een portret van Liesbeth List, uit 1990:

(met dank aan Paul Pestman)


Een portret uit 1979 van Vincent Walter:

(met dank aan Ward Walter)


Vincent Walter speelt 'De kleine prins':

(met dank aan Guy Swart)
Ramses maakte dit portret van zijn toenmalige geliefde Vincent toen die in de succesvolle voorstelling 'De Kleine Prins' van De Saint-Exupéry speelde. Na een voorstelling en nazit ging Ramses eerder naar huis. Toen Vincent later op de avond thuiskwam, stond dit schilderij als verrassing op hem te wachten.


Een portret uit 1972 of 1973 van het Trio Louis van Dijk:

(met dank aan Jacques Schols)
Dit schilderij van 100 bij 80 cm, is eventueel te koop. Belangstellenden kunnen
mailen of bellen met 06-53548014.


Portret uit 1960 van Shireen Strooker:

(zoals bleek tijdens uitzending
Adres Onbekend, 24/4/11; in het bezit van Denise van Hamersveld)


Een gouache uit de nalatenschap van Margot Hudig:

(met dank aan haar zoon Olsen Engelchor)


Een portret uit 1973 van Anne Roorda:

Roorda is door Ramses op het pad van het kunstenaarsschap gezet. Lees hier zijn verhaal.


Portret uit 1972 van Riek, eigenaresse van De Tramhalte, waar het lied Morgencafé over gaat:

(met dank aan Gerard de Jong)
NB: Dit schilderij is te koop!


Portret uit 1984 van Mary Dresselhuys:

(met dank aan Paul Pestman)Al jaren in het bezit van Elmar van Schajik. "Een cadeautje van Ramses aan mijn moeder. Mogelijk geschilderd in café de Gelaghkamer aan de Vijzelstraat te Amsterdam. Hij wilde haar ter plekke schilderen. De verf moest nog drogen toen ze het schilderij mee naar huis nam."


Liesbeth en de Shaffy's geportretteerd in 1977:

Tijdens een tournee met Liesbeth & de Shaffy's dat jaar, maakte Ramses tijdens de voorstelling tekeningen, zoals deze:

(met dank aan Paul Pestman)


Marjol Flore:

(met dank aan Marjol Flore)


Op 18 april 2007 werd het aquarel 'Vrijheid' geveild voor het goede doel tijdens
Art for dreams.


Acquarel van een onbekende dame:

(met dank aan Michelle Gonzalez en de huidige eigenaresse: Monique van Zandvoort)(met dank aan eigenaresse Monique van Zandvoort)Ramses schilderde bijna altijd gezichten. Dit schilderij hing bij de vorige eigenaar op z'n kant, waardoor het gezicht niet meteen herkenbaar was. Maar het zit er wel degelijk in!
(met dank aan eigenaresse Monique van Zandvoort)


Portret getekend op een bierviltje:

(met dank aan eigenaresse Monique van Zandvoort)Dit schilderij wordt door eigenaresse Monique van Zandvoort 'Door alles heen' genoemd: "Naar dat mooie nummer; op dit schilderij is ook alles droevig (druiptranen) en het huis bleef wakker voor jou alleen... enz."


Acquarellen uit 'Mijn goddelijke reizen' (1997):

Goa

Mexico

Turkije

Parijs Shantimai
(met dank aan Paul Pestman)(met dank aan eigenaar Robert Seegers)(met dank aan eigenaar Remt Modderman)(met dank aan eigenaar Paul Pestman)


De volgende twee schilderijen werden gevonden in de kelder van het voormalige café Kerk aan de Amsterdamse Vijzelstraat:

Op één van de schilderijen staat: "Kraagje", "Didi" en "onze schapen zijn voor ons anders..." [+ nog iets onleesbaars]. Gemaakt om een drankrekening mee te betalen?
Deze vraag werd in februari 2009 beantwoord door
Guy Swart:
"Beste, nee deze schilderijen zijn niet om de drankrekening mee te betalen (Ramses betaalde in deze periode van zijn leven altijd zijn rekening - de tijd dat hij de slager Rodrigues niet kon betalen en toen het geestige boekje Lilje schreef met illustraties van Joop Admiraal lag ver achter hem) - ben trouwens benieuwd wie ze nu in bezit heeft. Ze waren in het bezit van Vincent Walter met wie Ramses ongeveer 11 jaar een relatie heeft gehad. Samen met Vincent dreef ik Café Kerk van 86 tot 92.
Wanneer iemand nadere bijzonder heden heeft: mail dan s.v.p.!


Portret geschilderd in 1972 'Dame met Roos' (Acryl op canvas):

Eigenaar John de Vreede: "Afgebeeld is de moeder van Annet Riezebos, voormalig manager/producent van cabaretier Paul van Vliet en Theater Pepijn in Den Haag. Annet was jarenlang zeer betrokken bij de wereld van theater en cabaret, kende en zette zich in voor vele cabaretiers en nodigde die ook regelmatig uit bij haar thuis in Den Haag. Naast Paul van Vliet en Liselore Gerritsen onder meer Seth Gaaikema, Hans Liberg en ook Ramses Shaffy.
Annet zorgde voor haar moeder, die bij haar woonde. Mevrouw Riezebos sr. was een intelligente, belezen en stijlvolle oude dame die via Annet ook in contact kwam met de kunstenaars. Mede door haar historie van activiteiten in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het gezin in Breda woonde, werd zij met veel warmte en respect bejegend.
Het portret is met minimale streken uitgevoerd maar heeft, volgens mensen die de geportretteerde hebben gekend, een treffende gelijkenis met haar.
Het is door Ramses bij Annet thuis geschilderd als blijk van waardering en in bezit van Annet gebleven tot zij overleed in 1997. Omdat Annet geen nazaten heeft is het portret na haar overlijden nagelaten aan de haagse familie Hurts, die jarenlang goed bevriend was met Annet en voor haar een tweede gezin was."
Dit schilderij is te koop.


Een zelfportret uit het begin van de jaren zestig:

(met dank aan Leo van Straaten).


'De drie gezichten' (afmeting 100 bij 70 cm):

(in het bezit van de familie Ooms)

(in het bezit van Berlinda Hoogland)
Deze schilderijen zijn te koop.(in het bezit van Anita Prast-Faber)(door Alexander van de Kerkhof gekocht van Frans Mulder tijdens een veiling ten bate van de slachtoffers van de Tsunami in december 2004)Sylvia Holstijn: "Een ochtend in september 2000. Ramses, al een beetje in de bonen, zit op het overdekte terras van café Luxembourg. Ik heb hem daar ongeveer de hele ochtend gezelschap gehouden. We waren 'bevriend', d.w.z. ik heb door de jaren heen een aantal avonden/nachten bij hem doorgebracht en we kenden elkaars werk. We hadden veel te bepraten kennelijk want ik heb daar uren (heerlijke uren!) met hem gezeten. Op een goed moment moest ik mijn zoontje (net 3) van de crèche halen, en op de terugweg, op de fiets, kind voorop, zag ik hem nog steeds daar zitten; ik geloof dat hij nu een kroeg was opgeschoven. Ik zei: 'Zit je hier nog steeds!?' Ramses gooide zijn armen in de lucht, gaf een loei, en vervolgens zaten we daar weer een flinke tijd samen.
Hij was heel erg geïnteresseerd in mijn zoon, Mauk, bleef maar naar hem kijken en zei: 'Ik herken hem, ik zie mijzelf in hem'. Vervolgens tekende hij zijn portret op dit viltje, en Mauk maakte 'een portret' van Ramses op een ander viltje (dat is niet bewaard gebleven). Mauk, klein als hij was, was ook onder de indruk van Ramses, merkte ik 's avonds."Op zaterdag 18 februari 2012 verscheen bovenstaande foto in Het Parool: Mimi Kok, poserend voor een overduidelijk door Ramses geschilderd portret (m.d.a. Roelien Kurc en
Daan Bartels).


Op Picasa staat de bijzondere Shaffy-collectie van
Ton Berendsen.De Clown
(met dank aan Bram Paardenkooper uit Kockengen>
Vakbroeders: Ramses en Rob ScholteIedereen die schilderijen en/of tekeningen van Ramses bezit: maak er s.v.p. snel een foto van en mail die naar me! Als het meezit staat deze dan nog dezelfde dag op de site.Op zijn beurt heeft Ramses weer andere kunstenaars geïnspireerd.
Klik hier voor voorbeelden!ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...