Medio september zijn Nigaio Wijnen en Rob Jansma een actie gestart om het in aanbouw zijnde metrostation aan de Amsterdamse Vijzelgracht te vernoemen naar Ramses Shaffy. Het station ligt vlakbij het huis aan de Derde Weteringdwarsstraat waar de illustere chansonnier en acteur bijna vijfentwintig jaar heeft gewoond en roemruchte feesten organiseerde. De initiatiefnemers kwamen op het idee toen ze zagen dat er in Brussel een metrostation is vernoemd naar Jacques Brel.
Nog geen maand later hebben al meer dan 8.000 mensen de petitie die daartoe oproept ondertekend en wordt het plan ondersteund door een meerderheid van de fracties in de Amsterdamse gemeenteraad (PvdA, GroenLinks en VVD).


Dinsdag 11 oktober kwam een groot aantal van de ambassadeurs die het initiatief ondersteunen bijeen in de voormalige Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade, met uitzicht op de Vijzelstraat. Onder de aanwezigen waren onder meer Jeroen Krabbé, Gerrie van der Klei, Ed Nijpels, Pieter Fleury, Siep de Haan, Paul Pestman, Cees Dam, Cornald Maas, Gerard Alderliefste, Nico van der Linden, Michiel van Erp, Marnie Blok, Annemarie Oster en Deborah van Dam.


Na het welkom van Nigaio en Rob, die ere-ambassadeur Liesbeth List bedankten voor haar steun (zie foto) werd het gezelschap getracteerd op een optreden van Sjors van der Panne, winnaar van de Pubieksprijs van het Concours de la Chanson in 2008. Hij werd begeleid door Botte Jellema en Peter Pluier. Sjors gaf prachtige vertolkingen van '5 uur' en 'Laat me'.


Liesbeth vertelde aan de verzamelde pers: Ik ben zo verschrikkelijk blij met dit fantastisch initiatief en de grote inzet van alle ambassadeurs, we gaan ervan uit dat we 20.000 stemmen gaan halen! Ramses zou dit geweldig hebben gevonden. Ik weet zeker dat hij nu ergens op een wolk in een kroegje zit om samen met Hugo Claus en vele andere vrienden hier een borrel op te drinken!

(verslag Paul Pestman, foto's Alex Krans)

Cornald Maas twitterde na afloop: 'En als die Noord/Zuidlijn toch nog mislukt maken we van het geplande Ramses Shaffy-metrostation een underground Ramses Shaffy-theater.'

Zie ook de fotoreportage in Het Parool.

Kijk: Toelichting Liesbeth List in RTL Boulevard (13/09/11)

Luister: Door 8.800 mensen (!) ondertekende petitie overhandigd aan wethouder; zie ook verslag RTV-NH (3/11)

***

Op 3 maart 2012 hadden inmiddels meer dan 10.000 mensen de petitie ondertekend, maar helaas...


(klik op bovenstaand plaatje voor het NOS-bericht)

'Metrohaltes in Amsterdam hebben altijd de naam van de straat waaraan ze liggen en daarvan wil de gemeente niet afwijken.'

Wel komt er een kunstwerk dat op Ramses is geïnspireerd. Er wordt een wedstrijd georganiseerd voor (jonge) professionele kunstenaars.

ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...