[22 juni 2009:]

Aan het begin van de zomer staat het er met de gezondheid van Ramses weer beter voor dan drie maanden terug. De bestralingen zijn achter de rug.
Liesbeth List: "Hij gaat goed! Afgelopen donderdag heb ik hem bezocht en hij zat er prima bij, met die mooie kop van hem - netjes bijgeknipt. Hij heeft nergens pijn, functioneert goed en is helemaal helder. Je kunt alles met hem bespreken, hij volgt het helemaal. Op mijn nieuwe cd komt een ode aan hem te staan, geschreven door Freek de Jonge. Dat heb ik Ramses donderdag verteld en hij vond het geweldig, was zo benieuwd! Ik ben met hem naar een terras gelopen, in de buurt van het Sarphati. Toen ik na een tijdje weg moest zei hij: 'Ga maar, ik blijf hier nog even zitten!' Hij geniet van iedere dag dat hij leeft. Ramses wil door en is zo sterk als een beer!"
Zijn stem is door de bestralingen nog wat zwak, maar dit trekt naar verwachting weer bij.


[persbericht 6 mei 2009:]

Om berichten, die nu worden verspreid omtrent de gezondheidstoestand van Ramses Shaffy, in het juiste daglicht te stellen een kort statement.

Het bericht dat Ramses Shaffy, zoals in diverse media naar buiten is gekomen, slokdarmkanker heeft en daarvoor sinds deze week in behandeling is, kan worden bevestigd.
Als zakelijk manager voel ik mij niet geroepen om medische dossiers van mijn artiesten op straat te gooien, omdat dit pure privé aangelegenheden zijn. Door diverse meldingen ben ik echter genoodzaakt om enige openheid van zaken hierin te geven.

Dat Ramsesí gezondheid broos is, is geen nieuws.
Hij zit al enige jaren in een verzorgingshuis, maar omdat zijn gezondheidstoestand zich de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterde, werden zijn publieke optredens weer steeds frequenter.
Ramses trad ook weer op, met name met de band Alderliefse, maar ook met Liesbeth List. Vorig jaar augustus is zijn 75e verjaardag nog groots gevierd in Frankendael, Amsterdam.

Sinds eind vorig jaar verslechterde zijn gezondheid en werden de optredens opgeschort.
Het gaat dus om een levensbedreigende ziekte, waarbij moet worden aangetekend dat Ramses niet, zoals sommige berichten willen doen geloven, in een terminale fase verkeert. Ramses is niet aan bed gekluisterd en ondergaat de behandeling gewillig. Hij wordt drie à vier keer per week bestraald en maakt het naar omstandigheden goed. Zorg is er uiteraard wel.

Ik zou de pers nadrukkelijk willen verzoeken om terughoudendheid, dus blijft het voorlopig bij deze berichtgeving.

Menno Timmerman
(6 mei 2009)


ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...