Het 'Kwik-incident' (1963)

Zoals iedere bekende Nederlander wordt Ramses af en toe lastiggevallen door medewerkers van schandaalblaadjes, c.q. de 'societypers'. Toch hebben die nooit zo'n greep op hem gehad; Ramses speelt met ze, zoog bijvoorbeeld ooit tijdens een interview de canard uit zijn duim dat er ergens een zoon van hem rondliep. Ook bracht hij hoogstpersoonlijk het gerucht in de wereld dat Liesbeth en hij in het geheim getrouwd waren. En zonder met zijn ogen te knipperen beweerde hij vijf halfzusjes en vijf halfbroertjes te hebben, "volbloed Egyptenaartjes." Tegenwoordig volstaat Ramses meestal glimlachend met cryptische oneliners: "Hoe het ermee is? Geen idee. Daar bemoei ik me niet mee!" (Stan Huygens Journaal, 3 augustus 2004).

Begin jaren zestig verschenen er naaktfoto's van hem in het blad 'Kwik'. Toen Louis van Gasteren hem daar twintig jaar later mee confronteerde was zijn eerste reactie: "Nee, nee, nee! Ha, ha, wat leuk!" Vervolgens legde hij uit:
"Ik zit daar in Old Inn met Danielle. En we hebben het over het Leven. Jasper Grootveld kende ik eigenlijk niet goed. Wel enigszins, maar niet goed. Het is zes uur in de morgen, en hij zegt: 'Ik heb een tempel hier om de hoek.' Ik zeg: 'Nou dat is ook geen halve maatregel, iemand, die een tempel om de hoek heeft!' Dus ik denk, nou, die tempel wil ik graag zien. Danielle en ik gaan naar die tempel toe en opeens komen er fotografen aanzetten. Het waren er een stuk of drie, vier. Onder andere die... hoe heet-ie? Ik word razend en zeg: 'Nou dan zal je het hebben ook!' Begrijp je, zoals je in een sfeer kan zijn om zes uur 's morgens. We zijn ons uit gaan kleden - en ik besefte wat ik deê! En toen heb ik ze... eh... ik heb ze gewoon, eh, de Leidsedwarsstraat opgeslagen. Maar in m'n naakte kont, dat wel. En toen de volgende dag zei Robert Jasper: 'Weet je dat er nu op 't ogenblik gedrukt wordt en gedaan wordt?' en... weet ik veel..."

(opgetekend door Louis van Gasteren in 'Allemaal rebellen: Amsterdam 1955-1965'. Amsterdam: Uitgeversmaatschappij Tabula, 1984)ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...