Dubbel-dvd Ramses Shaffy

Op maandag 26 oktober is onder grote belangstelling in het markante gebouw van Beeld en Geluid te Hilversum de dubbel-dvd 'Laat me' gepresenteerd. De langverwachte dvd! Eindelijk!!

Ondanks de nodige gezondheidsperikelen was Ramses zelf hierbij aanwezig. Helaas bar slecht bij stem, maar na afloop nam hij plaats achter de vleugel en bleek zijn touché als vanouds. De beginakkoorden van 'Jij bent mij zo lief' gingen naadloos over in een tijdloze, onmiskenbaar mooie Shaffymelodie van onbestemde herkomst, die niemand onberoerd liet.


"Begrijp me goed, melancholie maakt me intens gelukkig," heeft Ramses wel eens gezegd...

De dubbel-dvd is uitgebracht door Universal Music en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De dvd's bevatten in totaal ongeveer zes uur hoogtepunten uit de roemrijke (muzikale) carrière van Ramses Shaffy.

Naast vele prachtige fragmenten uit de archieven van Beeld en Geluid, de publieke omroepen en de VRT, staan er ook enkele complete shows op de dvd zoals bijvoorbeeld: Shaffy Chantant (tv-registratie uit 1967), Ramses & Liesbeth Live! (op tv uitgezonden in 1979) en Ramses Shaffy zingt Sinatra (1991). Daarnaast zijn bijzondere interviews met de maestro opgenomen. Uiteraard ontbreken ook de prachtige duetten met Liesbeth List niet op deze 2dvd.


En alsof dat nog niet genoeg is, verscheen tegelijkertijd met de 2dvd ook nog eens een dubbelcd, met bijzondere audio-opnamen uit de omroeparchieven. Hieronder een aantal nooit eerder op vinyl of cd uitgebrachte liedjes: 'Sneeuw voor Wendela' (1965), 'Wit is het kleed' en 'Boven op het dak' (twee opnamen gemaakt tijdens het Holland Festival 1969), 'Jammer voor jou nou' (1976), 'Uit elkaar' (1982), 'Het komt altijd op kousevoeten' en 'Onmogelijke droom'.(foto: Alex Krans)

De eerste exemplaren van de dvd- en cd-boxjes werden aan Ramses uitgereikt door Shaffyfan Beau van Erven Dorens. "Een schatkamer, deze dubbel-dvd. Die beelden zijn zo bijzonder, het deed me denken aan Jacques Brel tijdens zijn afscheidsconcert in L'Olympia, dezelfde energie heeft dit ook!" En later: "Ramses is een en al gevoelige snaar." Op de vraag of hij trots was op de nieuwe schijfjes antwoordde Ramses quasi-bescheiden: "Daar ben ik nog niet aan toe."

Er waren optredens van Leonie Jansen, Alderliefste en natuurlijk Liesbeth List, die een ode aan Ramses voordroeg geschreven door Freek de Jonge (komt op haar nieuwe cd 'Verloren en gewonnen').
(foto's: Alex Krans)

De presentatie had veel weg van een reünie:


Ramses Shaffy en het Trio Louis van Dijk anno 2009.

Nico van der Linden
Cor Franc.. ..en Piet Tullenaar (samensteller van de cd met bijzondere opnamen in de 2cd box)
Jeroen Krabbé

Beau van Erven Dorens Shireen Strooker
(foto's: Alex Krans)

En verder o.m.: Pieter Fleury, Merel Laseur, Fred en Annemarie Oster, Ronnie Tober, Manuëla Kemp, Kick van der Veer, Berdien Stenberg en vele anderen.

de Volkskrant: Ramses zingt even bij presentatie dvd-box

De Telegraaf: Ramses ontroert

Gooi en Eemlander: Ramses Shaffy is nog niet toe aan trots (met video)

Radiovisie.eu: "...een prachtig document..."

Het Parool: "Shaffy was de tijdsgeest in de jaren zestig sowieso ver vooruit."

Reportage RTV Noord-Holland

De Jakhalzen in DWDD:

Het NOS KwaliteitsJournaal

Voor alle duidelijkheid: Louis van Dijk spel je niet met ck, Ramses is heus niet zo vaak 'een beetje in de war', ging zeker niet 'voor de fotografen' achter de piano zitten (bespottelijk idee!), het deed er wél toe wat hij speelde (had het maar laten horen NOS Journaal!) en 'zingen' was op dit moment uiteraard niet mogelijk; maar dat alles zij de verslaggever in z'n enthousiasme vergeven.
Ongetwijfeld na het zien van deze reportage, schreef Youp van 't Hek een zielig stukje column; hij was er zelf niet bij in Hilversum...

Maria Goos over de dvd-box
"Wat ik zo prachtig vind aan hem als mens en zanger, dat zie je ook aan z'n ogen, dat heeft hij altijd gehad: de eenzaamheid drupt eruit. En dan moet je naar die mond kijken, die wil altijd lachen, die wil schateren. Dat vind ik onweerstaanbaar, die combinatie."
(in Avro's Opium TV)

In alle reportages ontbrak iets....

Ramses speelde 'Jij bent mij zo lief':


(gefilmd door Shishir Bestebreur)
ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...