Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonderLACHEN


Ik ben een fan van Ramses Shaffy. Een man die altijd zoekende is, die naar de Filistijnen ging, maar toch bleef doorzoeken. Met zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen slaat hij zich door het leven. Niet bepaald de ideale schoonzoon, maar wel een man die meer tot mijn verbeelding spreekt dan gelikte figuren zoals, pak hem beet, een Marco Borsato of een Frans Bauer.
En dan dat schitterende lied: zing, vechten, huil, bid, lach, werk en bewonder. Activiteiten die in het leven, en dus ook in de bijbel aan bod komen. Moeders zingen liedjes voor hun kinderen, David zingt zijn psalmen. Mensen vechten voortdurend met zichzelf en tegen anderen, ook in de bijbel. Zelfs niet-gelovigen doen wel eens schietgebedje. Werken moeten we om te eten en onze talenten niet teloor te laten gaan; ook heeft iedereen wel een idool dat hij bewondert, of het nu Jezus is of iemand uit Idols.
Maar hoe staat het eigenlijk met het lachen? Ik heb de Concordantie nageslagen op passages in de bijbel waarin het woord “lachen” voorkomt. In Spreuken 31:25 lacht de “degelijke” huisvrouw de komende dag toe. Wanneer ik in datzelfde stuk alle kwaliteiten lees waarover een “degelijke vrouw”zou moeten beschikken, vergaat mij echter het lachen. Dat is geen mens van vlees en bloed! Sara, in Genesis 21:6, lacht als zij, hoog bejaard, toch nog een zoon baart. Ik moet er niet aan denken! Prediker 3:4 ziet er beter uit: “Er is een tijd om te wenen en een tijd om te lachen” Dat wordt echter weer teniet gedaan door Prediker 7:3 e.v.: “Verdriet is beter dan lachen, want bij een treurig gelaat is het met het hart goed gesteld."
In de Zaligsprekingen, Lucas 6:21 zegt Jezus: “Zalig gij, die nu weent, want gij zult lachen”. In Lucas 6:25 wordt dat lachen weer afgestraft: “Wee u die nu lacht, want gij zult smart hebben en wenen.”
Leedvermaak kent de bijbel ook. In Spreuken 1: 26 lacht de Wijsheid om het verderf van de sufferd die zijn raadgevingen in de wind sloeg. Verder Psalm 52:8: de “rechtvaardigen” zullen lachen wanneer God de “lasteraar” zwaar straft voor zijn kwaadsprekerij.
Nee, van het lachen in de bijbel moet je het niet hebben. Dan lach ik liever met Ramses Shaffy mee.

Olga Duijm
(gepubliceerd in de Soester Courant, juni 2004)ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...