Ode aan een oud-Dijksgrachtbewoner

Op het verborgen pleintje aan de kop van de Dijksgracht werd op vrijdagavond 29 augustus door een grote groep bewonderaars de 75ste verjaardag van Ramses Shaffy gevierd. Terwijl aan de andere kant van het spoortalud het geweld van de Uitmarkt losbarstte, werd hier in hartje Amsterdam op intieme manier een prachtig feest gevierd. De rood-geel geschilderde oldtimer vrachtwagens van Theaterstraat zorgden voor een sfeervol decor.

Na een korte toespraak werd een grote canvasposter uitgerold waarop de levensgeschiedenis van Ramses was geprint en de tekst van zijn lied 'Waar het maar kan groeien'. De poster is binnenkort voor iedereen te bewonderen bij de tot monument uitgeroepen Shaffyboom tegenover de vroegere ligplaats van Ramses' woonboot op de Dijksgracht. Bezoekers worden uitgenodigd om hun vreemde vogels in de boom achter te laten.

Daarna was het podium voor de vele artiesten, die op heel uiteenlopende wijze hun favoriete Shaffy liederen vertolkten. Joseph Custers verzorgde daarbij de begeleiding.
En wie kon het Chantant beter afsluiten dan Niels van der Gulik, die niet alleen prachtig zingt maar ook nog eens zijn liedjes Shaffiaans weet te presenteren. Met Van der Gulik startte de karaoke waar vogels van allerlei pluimage op af kwamen.
Absoluut vertederend waren drie meisjes van tien jaar die een eigen liedje voor Shaffy hadden gemaakt. Terwijl Jos Zandvliet met zijn 'Lang zal hij leven' spelende fanfare kwam aanmarcheren, ontstak de vuurspecialist van de Dijksgracht aan de waterkant een groot feestvuur.

Een bijzonder feest voor een bijzondere man!

(verslag: Joanne Alting)

[onderstaand de aankondiging van het feest:]

SHAFFY CHANTANT!

Vrijdag 29 Augustus, 20.00 uur

Kop van de Dijksgracht (naast de Klimhal)

Ode aan oud-Dijksgrachtbewoner Ramses Shaffy, ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag.

Kom je favoriete lied van hem zingen!

De Amsterdamse Dijksgracht is een vrijstaatje in een aangeharkte stad, een rafelrand waar door de jaren heel wat levenskunstenaars een plekje vonden. Jarenlang bewoonde ook Ramses hier een boot.

Omdat dit najaar het spoortalud verstevigd moet worden, zullen een aantal van de bomen die daar door de jaren heen zijn geplant door bewoners of zijn aangewaaid (zoals ook met de bewoners gebeurde) gekapt gaan worden. Schuin tegenover de plek waar de boot van Ramses lag, staat een prachtige boom die zich in zijn groeidrift door de spijlen van het spoorweghek heeft gewrongen. Deze boom zal op de verjaardag van Ramses Shaffy, 29 augustus, worden uitroepen tot Shaffyboom, een monument voor de Levenskracht.

Joeke Honig heeft een poster ontworpen met daarop het portret van Shaffy, de tekst van zijn lied 'Waar het maar een kans krijgt' en een stukje uit het lied 'Zon', dat hij destijds op het dak van zijn boot schreef. Deze poster komt bij de boom te hangen.

Download poster

De onthulling wordt een groot feest! Naast alle bootbewoners, zijn natuurlijk alle shaffyfans van harte welkom.

Informatie en aanmelding: joanne@amsteleny.nl.
Er worden nog donateurs gezocht voor een band. Ieder donateur voor honderd euro krijgt als dank de dvd en de poster.

Vanwege andere feestelijkheden is Ramses waarschijnlijk niet in de gelegenheid om zelf naar de Dijksgracht te komen. Wel zal een verslag van de avond worden vastgelegd op een dvd, die hem later wordt aangeboden.


Lees ook:
De Volkskrant, Het AD en Het Parool.
ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...