Shaffy's buste onthuld

Dinsdagmiddag 6 november 2007 heeft Liesbeth List in de Koninklijke Foyer van de Stadsschouwburg Amsterdam een bronzen borstbeeld van Ramses Shaffy onthuld, gemaakt door Jeroen Spijker (rechts op de foto). Dit gebeurde in aanwezigheid van de maestro zelf ("Het is fijn dat ik hier even mag zijn"), te midden van vele vrienden, waaronder Kitty Courbois, Shireen Strooker, Jeroen Krabbé, Willeke Alberti, Nico van der Linden, Chris Pilgram, Thijs van Leer, Pieter FLeury, Bas Steman en vele anderen.

Begin dit jaar heeft Ramses gedurende zes sessies van 2,5 uur model gezeten voor het borstbeeld. Beeldhouwer Spijker is bezig met een serie 'Nederlandse iconen', eerder portretteerde hij onder andere Marten Toonder, prins Bernhard en Pim Fortuyn. Hij was blij dat ook Shaffy aan dit project wilde meewerken. "Ik ben een fan van zijn liedjes en bewonder hem om hoe hij in het leven staat." Het beeld wordt geschonken aan de Stadsschouwburg, met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Talent & Result BV en All Starr Entertainment BV.

De jongste aanwezige in de Koninklijke Foyer was zonder twijfel... Sammy! Zo heet het zeven weken geleden geboren zoontje van Gerard Alderliefste en zijn vriendin. Vader Gerard bracht het beroemde lied deze bijzondere middag ten gehore (in de Franse vertaling!), zoals Shaffy dat zelf een aantal weken geleden ook weer eens had gedaan, toen hij het grote nieuws had vernomen.

Beeldhouwer Spijker is afkomstig uit Leiden, de stad waarin Ramses een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Daarom traden twee Leidse podiumkunstenaars op: zanger/gitarist en Xavier Baudet en dichter Jaap Montagne. De laatste bracht een degelijk stuk beatpoetry: "Stop the beat, stop the beat-beat, stop the beat, geef me Shaffy!" Daarna was het de beurt aan Thijs van Leer, die al fluitendspelend plaatsnam achter de piano, waar hij het zelfgeschreven, typisch Shaffiaanse lied ten gehore bracht waarmee hij ooit bij Ramses auditie deed.


(de hoed van Thijs van Leer)

In de Stadsschouwburg, waar Ramses zo vaak heeft opgetreden (m.n. bij de Nederlandse Comedie en later Toneelgroep Amsterdam), zal zijn bronzen beeltenis nu een plaats krijgen tussen die van andere groten uit onze toneelgeschiedenis, zoals:


Ko van Dijk...


...Sjarov...


...en niet te vergeten het schilderij van Joop Admiraal.


(de handtekening van Ramses achterop het borstbeeld)

Kijk/luister: Verslag AT5
ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...