Bevrijdingsfestival Almere, 5 mei 2007

Het begint een mooie traditie te worden: op bevrijdingsdag een optreden van Ramses Shaffy! Wie kan de vrijheid ook beter symboliseren dan hij?

Vorig jaar stond hij op het Bevrijdingsfestival van Haarlem, in 2007 was Almere aan de beurt. Op een bomvol festivalplein verzorgde Alderliefste (naturellement!) het voorprogramma met Franse chansons, wat de feestelijke vakantiestemming nog verhoogde op deze zonnige zaterdagmiddag. Daarna was moment suprème aangebroken: Ramses Shaffy betrad het podium.

Staande zong hij na een lang en groovy intro 'Laat me / Vivre'. Wat de tekst betreft mondde dat tenslotte uit in 'Blijf bij me'; opnieuw had hij het nog nooit 'zó' gedaan!
Vervolgens een prachtige uitvoering van 'Zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder', waarna Ramses achter de electronische piano plaatsnam en een van zijn onnavolgbare improvisaties ten gehore bracht. "Het is een voorrecht in Almere te zijn," zong hij tot alle "mooie, lachende, wuivende en stralende mensen" op het plein. "En dit is niet de laatste keer dat ik hier ben!"

Gerard Alderliefste: "Prachtig weer, zon vol op het podium, maar wel wat vroeg: 14.30 uur. Ik moest hem om twaalf uur ophalen, wat naar Shaffy-maatstaven moet hebben geklonken als zijnde midden in de nacht, maar waarvan hij slechts zei dat het hem een beetje uit z n ritme haalde... Vorig jaar gebeurden er mooie dingen in Haarlem en die gebeurden nu weer: emotionele reacties bij oudere Ramses fans, die hem voor het eerst, of nog eens, live mochten aanschouwen. Velen verrukt van zijn nog steeds krachtige presentatie en goede stem. Hij verwende het publiek met een improvisatie op Almere, wat met luid applaus werd ontvangen.
Daarna een paar interviews, en wijntje en 18.00 uur weer thuis."Bovenstaande prachtige foto's zijn gemaakt door John Heemskerk.


Ook bijzonder mooi is deze foto, door Jan Ouwendijk.

De onderstaande zijn gemaakt door de webmaster, die zijn eigen camera letterlijk stuk-gefotografeerd heeft, maar gelukkig door Axel en Monique uit de brand werd geholpen.

"(...) al aardig op leeftijd, ondersteund door leden van de crew en af en toe proestend, wist Ramses bij velen toch het kippevel op het lijf te brengen met 'Laat me', samen met begeleider Alderliefste, en 'zing, vecht huil..'."
(www.blikopnieuws.nl, 6 mei '07)

"Op het Almere-festival horen we het einde van Ramses Shaffy’s concert. Fantastisch hoe deze bejaarde legende z’n publiek nog steeds beroert. Alle respect."
(Racoon-zanger Bart van der Weide op www.ad.nl, 6 mei '07).

"een mens een zeer mooi mens
zoveel genoten van zijn leven
zoveel genieten in zijn leven"
(Nanette in het Gasten- c.q. Logboek van deze site)

"Samen zingen met Ramses, dat is een bevrijdingsfeest."
(Cimi de Wit in het Gasten- c.q. Logboek van deze site)

ramses.fanpagina.nl
Ramses Shaffy Website Als het stormt in je hart, ga mee, ga mee...